de Marcel Buciuman in Gradina flori de apartament
In mod natural, primele lucruri care atrag atentia la o casa sunt gardul si poarta de acces. Nu subestimati deci impactul vizual produs de acestea! Modul in care gardul si poarta sunt realizate va influenta perceptia privitorilor asupra intregii proprietati!
Cum alegem insa gardul potrivit pentru casa si gradina noastra?
Intai de toate trebuie sa decideti daca gardul va avea doar un rol decorativ sau si unul de protectie. In functie de functionalitatea gardului veti putea alege stilul, dimensiunile si materiale de constructii din care va fi realizat.
Atentie insa ca acesta sa se integreze armonios cu stilul casei si amenajarea intregii gradini!
Pentru o zona rezidentiala pazita, un gard viu de inaltime redusa poate fi suficient. E indicat insa sa-l dublati cu o plasa de sarma, mascata in gardul viu, pentru a tine la distanta cainii sau alte animale.
Foto: Ralph Anderson. Rupeti monotonia unui gard viu cu o fereastra veche!
O optiune de gard viu pot fi plantele cataratoare ce se intind pe o plasa sudata. Astfel de plante sunt iedera, vita de vie salbatica, lonicera, iasomia etc.
Foto: Elysian Rilla Mill
Eficiente si estetice sunt si gardurile vii din thuja. Pentru a le da insa forma dorita arbustii trebuie tunsi cu regularitate si pricepere.
Foto: Troy Rhone Garden Design
Dezavantajul gardurilor vii este timpul necesar dezvoltarii plantelor pana sa ajunga la dimensiunile dorite, precum si gradul de opacitate redus in timpul iernii, in cazul plantelor cu frunze cazatoare.
Citeste si:
Set mobilier gradina modern, lemn masiv
Pentru un stil rustic puteti opta si pentru garduri din lemn integrale sau in combinatie cu o fundatie si stalpi din piatra naturala. Pentru a-i prelungi durata de viata aveti grija insa ca lemnul sa fie tratat corespunzator. Aceasta optiune este perfecta pentru o casa de vacanta in zona montana, integrandu-se atat cu arhitectura unei astfel de case cat si cu mediul inconjurator.
Gardul din lemn poate fi insa o solutie si pentru o casa cu arhitectura clasica sau moderna.
Afla mai multe despre gardurile din lemn:
Daca dispuneti de o gradina frumoasa in fata casei, si nu va deranjeaza ca aceasta sa fie admirata de trecatori, puteti opta pentru un gard din fier forjat cu fundatia si soclul din beton placat cu caramida aparenta sau piatra naturala. Solutia este destul de intalnita in ultimii ani, mai ales la casele din zone urbane.
Foto: Star Stone. Gard din fier forjat cu stalpii si elevatia decorate cu placile de travertin produse de Star Stone.
Costurile de executie sunt dintre cele mai mari. Pretul unui metru patrat de gard din fier forjat poate depasi 100 de euro, in functie de complexitatea elementelor ce il compun, elementele fiind lucrate adesea manual.
Mai ieftine, dar si mai putin estetice, sunt confectiile metalice, al caror pret pentru un metru patrat de gard poate cobori sub 50 de euro.
Foto: Americasa
Tot la gard metalic trebuie sa amintim si gardul din panouri bordurate sau gardul din plasa de sarma, mult mai potrivit insa pentru imprejmuiri agricole sau industriale decat rezidentiale.
Set mobilier gradina modern, lemn masiv
Daca gardul trebuie sa va protejeze impotriva privirilor indiscrete si a intrusilor, solutia este un gard inalt din caramida, blocuri de piatra naturala, beton sau combinatii ale acestora. Aceasta varianta este foarte folosita pentru gardurile ce despart doua proprietati.
Foto: H. J. Nick
In cazul gardurilor din stalpi si placi prefabricate din beton armat inaltimea placilor este de obicei de 2 metri in timp ce stalpii au de regula 2,5 metri din care 0,5 metri se ingroapa in pamant. Placile sunt disponibile cu diverse modele si finisaje, inclusiv imitatie de piatra naturala, pretul mediu pentru un metru liniar de astfel de gard fiind de 100 RON.
Dezavantajul acestui tip de gard este greutatea mare a placilor care face ca transportul si manipularea acestora in timpul montajului sa nu fie o treaba tocmai usoara.
Foto: gardulmeu.ro
Relativ noi pe piata din Romania, gardurile din PVC (plastic) reprezinta si ele o alternativa de luat in calcul. Atuurile acestora sunt intretinerea minima de care au nevoie (doar spalarea atunci cand e cazul) si garantia de 50 de ani cu care se lauda distribuitorii. Preturile unui astfel de gard variaza intre 20 si 60 de euro pentru un metru patrat, in functie de dimensiuni si model.
Foto: H. J. Nick
In ceea ce priveste poarta, materialele folosite sunt, ca si in cazul gardului, fierul forjat, confectiile metalice, tabla, lemnul sau PVC-ul. Desigur, este obligatoriu ca poarta sa se armonizeze cu gardul si cu intreaga amenajare exterioara.
In plus, actionarea automata, cu ajutorul unei telecomenzi, devine un element tot mai obisnuit. Automatizarea exista in varianta culisanta, situatie in care este nevoie de spatiu de culisare de-a lungul gardului, sau cea batanta, mai scumpa dar singura functionala pentru anumite conformatii ale terenului.
Poarta metalica antichizata. Foto: H. J. Nick
Foto: Emily Minton Redfield. Gradina mediteraneana inconjurata de un frumos gard zidit din piatra si caramida. Poarta din lemn si fier forjat sporeste si mai mult farmecul acestei amenajari exterioare.
Consecventi motto-ului "O imagine face cat o suta de cuvinte", va invitam sa va inspirati din Galeria de imagini cu garduri si porti.
O parte dintre aceste imagini le regasiti mai jos. Pentru mai multe informatii dati doar click pe imagine!
Sursa: CaseSiGradini.ro
Articole recomandate
Produse de la parteneri