Cum alegem gardul si poarta pentru casa si gradina noastra. 30 de amenajari exterioare deosebite.

de Marcel Buciuman in Gradina flori de apartament

In mod natural, primele lucruri care atrag atentia la o casa sunt gardul si poarta de acces. Nu subestimati deci impactul vizual produs de acestea! Modul in care gardul si poarta sunt realizate va influenta perceptia privitorilor asupra intregii proprietati!

Cum alegem insa gardul potrivit pentru casa si gradina noastra?

Intai de toate trebuie sa decideti daca gardul va avea doar un rol decorativ sau si unul de protectie. In functie de functionalitatea gardului veti putea alege stilul, dimensiunile si materiale de constructii din care va fi realizat.

Atentie insa ca acesta sa se integreze armonios cu stilul casei si amenajarea intregii gradini!

Gardul viu

Pentru o zona rezidentiala pazita, un gard viu de inaltime redusa poate fi suficient. E indicat insa sa-l dublati cu o plasa de sarma, mascata in gardul viu, pentru a tine la distanta cainii sau alte animale.

Gard viu

Foto: Ralph Anderson. Rupeti monotonia unui gard viu cu o fereastra veche!

O optiune de gard viu pot fi plantele cataratoare ce se intind pe o plasa sudata. Astfel de plante sunt iedera, vita de vie salbatica, lonicera, iasomia etc.

Gard viu

Foto: Elysian Rilla Mill

Eficiente si estetice sunt si gardurile vii din thuja. Pentru a le da insa forma dorita arbustii trebuie tunsi cu regularitate si pricepere.

Gard viu

Foto: Troy Rhone Garden Design

Dezavantajul gardurilor vii este timpul necesar dezvoltarii plantelor pana sa ajunga la dimensiunile dorite, precum si gradul de opacitate redus in timpul iernii, in cazul plantelor cu frunze cazatoare.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

mobiler de gradina lemn masiv

Gardul din lemn

Gard din lemn

Pentru un stil rustic puteti opta si pentru garduri din lemn integrale sau in combinatie cu o fundatie si stalpi din piatra naturala. Pentru a-i prelungi durata de viata aveti grija insa ca lemnul sa fie tratat corespunzator. Aceasta optiune este perfecta pentru o casa de vacanta in zona montana, integrandu-se atat cu arhitectura unei astfel de case cat si cu mediul inconjurator.

Gardul din lemn poate fi insa o solutie si pentru o casa cu arhitectura clasica sau moderna.

Gard decorat cu flori

Afla mai multe despre gardurile din lemn:

Gardul din fier forjat sau confectii metalice

Daca dispuneti de o gradina frumoasa in fata casei, si nu va deranjeaza ca aceasta sa fie admirata de trecatori, puteti opta pentru un gard din fier forjat cu fundatia si soclul din beton placat cu caramida aparenta sau piatra naturala. Solutia este destul de intalnita in ultimii ani, mai ales la casele din zone urbane.

Gard fier forjat

Foto: Star Stone. Gard din fier forjat cu stalpii si elevatia decorate cu placile de travertin produse de Star Stone.

Costurile de executie sunt dintre cele mai mari. Pretul unui metru patrat de gard din fier forjat poate depasi 100 de euro, in functie de complexitatea elementelor ce il compun, elementele fiind lucrate adesea manual.

Mai ieftine, dar si mai putin estetice, sunt confectiile metalice, al caror pret pentru un metru patrat de gard poate cobori sub 50 de euro.

Gard fier forjat

Foto: Americasa

Tot la gard metalic trebuie sa amintim si gardul din panouri bordurate sau gardul din plasa de sarma, mult mai potrivit insa pentru imprejmuiri agricole sau industriale decat rezidentiale.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

Gardul din caramida, piatra naturala sau elemente de beton armat

Daca gardul trebuie sa va protejeze impotriva privirilor indiscrete si a intrusilor, solutia este un gard inalt din caramida, blocuri de piatra naturala, beton sau combinatii ale acestora. Aceasta varianta este foarte folosita pentru gardurile ce despart doua proprietati.

Gard din caramida Gard din piatra naturala

Foto: H. J. Nick

In cazul gardurilor din stalpi si placi prefabricate din beton armat inaltimea placilor este de obicei de 2 metri in timp ce stalpii au de regula 2,5 metri din care 0,5 metri se ingroapa in pamant. Placile sunt disponibile cu diverse modele si finisaje, inclusiv imitatie de piatra naturala, pretul mediu pentru un metru liniar de astfel de gard fiind de 100 RON.

Gard beton prefabricat

Dezavantajul acestui tip de gard este greutatea mare a placilor care face ca transportul si manipularea acestora in timpul montajului sa nu fie o treaba tocmai usoara.

Gardul din PVC

Gard din pvc

Foto: gardulmeu.ro

Relativ noi pe piata din Romania, gardurile din PVC (plastic) reprezinta si ele o alternativa de luat in calcul. Atuurile acestora sunt intretinerea minima de care au nevoie (doar spalarea atunci cand e cazul) si garantia de 50 de ani cu care se lauda distribuitorii. Preturile unui astfel de gard variaza intre 20 si 60 de euro pentru un metru patrat, in functie de dimensiuni si model.

Poarta

Poarta acces auto din lemn

Foto: H. J. Nick

In ceea ce priveste poarta, materialele folosite sunt, ca si in cazul gardului, fierul forjat, confectiile metalice, tabla, lemnul sau PVC-ul. Desigur, este obligatoriu ca poarta sa se armonizeze cu gardul si cu intreaga amenajare exterioara.

In plus, actionarea automata, cu ajutorul unei telecomenzi, devine un element tot mai obisnuit. Automatizarea exista in varianta culisanta, situatie in care este nevoie de spatiu de culisare de-a lungul gardului, sau cea batanta, mai scumpa dar singura functionala pentru anumite conformatii ale terenului.

Poarta acces auto din tabla

Poarta metalica antichizata. Foto: H. J. Nick

Atentie! Inainte de a incepe constructia gardului, nu uitati sa solicitati autorizatia de construire!
Prin planul de urbanism vi se pot impune anumite restrictii ce tin de inaltimea minima, inaltimea maxima, gradul de opacitate etc. Acestia sunt factori ce va pot influenta decisiv optiunea pentru un anumit tip de gard!
Gard piatra si caramida

Foto: Emily Minton Redfield. Gradina mediteraneana inconjurata de un frumos gard zidit din piatra si caramida. Poarta din lemn si fier forjat sporeste si mai mult farmecul acestei amenajari exterioare.

Imagini cu garduri si porti

Consecventi motto-ului "O imagine face cat o suta de cuvinte", va invitam sa va inspirati din Galeria de imagini cu garduri si porti.

O parte dintre aceste imagini le regasiti mai jos. Pentru mai multe informatii dati doar click pe imagine!

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!