de Marcel Buciuman in Gradina flori de apartament
O expresie celebra apartinand lui Platon spune ca "nevoia este mama inventiei". Gradinile verticale nu fac altceva decat sa confirme aceasta.
In marile aglomeratii urbane, dominate de zgarie-nori din beton, otel si sticla, lipsa spatiilor a devenit o mare problema, iar cea a spatiilor verzi cu atat mai mult.
O solutie interesanta, care ne duce cu gandul la gradinile suspendate ale Semiramidei, o reprezinta gradinile verticale sau peretii vegetali, cum li se mai spune in Franta.
Unul dintre cei mai cunoscuti promotori ai gradinilor verticale este botanistul francez Patrick Blanc. Realizarile acestuia reprezinta adevarate opere de arta ecologica ce decoreaza fatadele sau holurile a numeroase muzee, hoteluri, cladiri comerciale sau birouri din Paris, Madrid, Istanbul, Qatar, Kuala Lumpur sau alte mari orase ale lumii.
Gradina verticala, Muzeul Quai Branly din Paris - Patrick Blanc
Dupa zeci de ani de cercetare in Centrul National de Cercetari Stiintifice din Paris, combinata cu calatorii de studiu in padurile tropicale thailandeze, Blanc a ajuns la concluzia ca, pentru multe plante, solul nu reprezinta nimic mai mult decat un suport mecanic. Esentiale pentru dezvoltarea plantelor sunt apa, mineralele dizolvate in aceasta precum si lumina si dioxidul de carbon necesare realizarii fotosintezei.
Gradina verticala Sainte-Genevi�ve des Bois, Paris - Patrick Blanc
Gradinile verticale concepute de Patrick Blanc au ca suport o structura verticala din metal, PVC si pasla. Pasla folosita este una rezistenta la coroziune si care prezinta o capilaritate ridicata ce permite o distributie uniforma a apei. Pe aceasta pasla isi dezvolta plantele radacinile.
Irigarea si fertilizarea plantelor se face automatizat, incepand cu partea superioara, la fel ca si in cazul ploilor dintr-un mediul natural.
Gradina verticala, Paris - Patrick Blanc
Gradinile verticale astfel realizate sunt capabile sa-si creeze propriul microclimat mentinand umiditatea ridicata in imediata vecinatate si facilitand astfel aparitia unor mici ferigi si muschi, precum si germinarea semintelor.
Foarte importanta pentru reusita unui astfel de proiect este alegerea plantelor potrivite. Cateva specii recomandate de Blanc sunt araceae, begonia si ludisia dar si plante apreciate pentru florile lor frumos colorate precum campanula portenschlagiana (clopotei dalmatieni).
Gradina verticala cu clopotei dalmatieni infloriti, Muzeul Quai Branly din Paris - Patrick Blanc
Gradina verticala in Teatrul National din Taipei - Patrick Blanc
Gradina verticala pe terasa - Foto: Janet Palk
Gradina verticala in baie - Foto: Janet Palk
Gradina verticala - Designer: JKT
Gradina verticala - Constructor: Matarozzi Pelsinger Builders
Gradina verticala pe un gard - Peisagist: Donna Lynn
Gradina verticala in Tokyo - Patrick Blanc
Cu putin studiu, munca si imaginatie fiecare dintre noi isi poate decora casa si gradina cu o astfel de gradina verticala!
Iar cel mai bun exemplu ne vine tot de la Patrick Blanc. Iata cum arata biroul din locuinta acestuia din Paris:
Gradina verticala, biroul locuintei lui Patrick Blanc
Iedera sau alte plante cataratoare creeaza, chiar si in mod natural, cele mai vechi si simple forme de gradini verticale.
Arhitect: Zanon Architetti Associati
Peisagist: Planters
Atentie: Unele plante pot fi agresive si invazive, altele pot fi toxice pentru copii sau animalele de casa. Informati-va inainte de a cumpara o planta pentru a afla eventualele inconveniente!
Sursa: CaseSiGradini.ro