Arta cresterii si ingrijirii bonsaiului

de Marcel Buciuman in Gradina flori de apartament

Ce este un bonsai?

Cuvantul Bonsai provine din japoneza, fiind obtinut prin alaturarea cuvintelor bon = copac si sai = vas, insemnand deci, copac crescut intr-un vas.

Bonsai inseamna insa mult mai mult. Este arta care imbina natura cu caracterul uman. Pentru modelarea unui bonsai e nevoie de rabdare, pasiune, spirit artistic, precum si de stapanirea unor tehnici elementare.

Casa hobbit, bonsai

Foto: Chris Guise

Arta cresterii copacilor in ghivece are o vechime de peste 2000 de ani si provine din China, unde e cunoscuta sub numele de penjing. Termenul exprima, de fapt, conceptul reproducerii la dimensiuni miniaturizate a oricarui colt de natura: munti, cascade, rauri, poduri si arbori.

Penjing, varianta chineza a Bonsai-ului

Penjing, varianta chineza a Bonsaiului. Foto: Eddy Sebayang

Japonezii au adoptat aceasta arta sub numele de bonsai iar la coreeni este cunoscuta ca si bunjoe.

Pastrarea arbustilor la dimensiuni reduse se face prin plantarea acestora in vase mici, precum si tunderea regulata si modelarea ramurilor in forma dorita cu ajutorul unor sarme.

Apa si ingrasamintele se aplica doar atat cat sa se asigure o crestere sanatoasa.

Specii de bonsai

Teoretic, orice copac poate fi modelat pentru a deveni un bonsai. Sunt de preferat insa speciile care in mod natural au o talie mai redusa.

Exista trei categorii principale de arbori folositi ca si material pentru cresterea bonsailor:

Arbori tropicali sau subtropicali

Bonsai-ul provenit din arbori tropicali sau subtropicali este crescut, in mod normal, in spatii interioare pe tot parcursul anului. Cele mai folosite specii din aceasta categorie sunt ficusul, serissa, ciresul tufos, ulmul, lamaiul.

Bonsai tropical

Bonsai tropical. Foto: bonsaitreegardener.net

Arbori cu frunze persistente

Bonsai conifer

Bonsai cu frunze persistente. Foto: bonsaitreegardener.net

Caracteristic pentru un bonsai din conifere este pastrarea frunzelor indiferent de anotimp. Unele specii prezinta pe durata anotimpului rece o usoara decolorare a frunzelor pana la diverse tonuri de galben. Cele mai multe conifere necesita o perioada de repaus pe durata iernii, trebuind depozitate in garaje sau pivnite cu temperaturi scazute.

Cateva specii incluse in aceasta categorie sunt jneapanul, pinul, molidul, merisorul, azalea.

Arbori cu frunze cazatoare

Bonsai cu frunze cazatoare toamna

Bonsai cu frunze cazatoare, toamna. Foto: bonsaitreegardener.net

Iarna, aceasta categorie de bonsai isi pierde frunzele intrand in repaus vegetativ. Ca urmare, in aceasta perioada trebuie tinuti afara.

Bonsaiul cu frunze cazatoare este deosebit de interesant primavara si toamna, cand frunzele capata o paleta de culori pornind de la galben sau portocaliu si mergand pana la roscat.

Evolutia cromaticii unui bonsai cu frunze cazatoare

Evolutia cromaticii unui bonsai cu frunze cazatoare. Foto: bonsaiempire.es

Specii incluse in aceasta categorie sunt artarul, fagul, marul, prunul, moliftul, caisul, ciresul, gutuiul, liliacul si multe altele.

O categorie fascinanta de bonsai sunt cei care produc flori si fructe, la randul lor, desigur, tot in miniatura. Insa, pentru a produce fructe, bonsaiul trebuie sa fie perfect aclimatizat si foarte bine ingrijit. Dintre speciile care produc fructe amintim lamaiul, marul, ciresul, piersicul sau smochinul.

Bonsai inflorit

Bonsai inflorit. Foto: Estavios Bonsai

Plantarea si ingrijirea bonsaiului

Plantarea unui bonsai

Plantarea se poate face din seminte sau butasi. In cazul sadirii semintelor, satisfactia obtinerii din aproape nimic a unei adevarate piese de arta, este maxima. Totusi, cea mai folosita metoda este cea a butasirii.

Sfaturi
 • Folositi soluri speciale pentru bonsai, care trebuiesc sa permita o evaporare rapida a apei. In cazul bonsailor coniferi solul trebuie sa contina 70% nisip, pe cand in cazul bonsailor cu frunze cazatoare doar 30%.
 • Ghiveciul trebuie sa fie proportional cu marimea plantei. Astfel, inaltimea vasului trebuie sa fie cel mult jumatate din inaltimea plantei.
Bonsai

Foto: miniscaping.com

Ingrijirea unui bonsai

Ingrijirea unul bonsai are ca scop final obtinerea unei forme estetice, cu pastrarea unor proportii armonioase intre radacina, trunchiul, frunzele, florile si fructele arborelui. Pentru aceasta, modelarea trebuie inceputa cand copacul este inca foarte tanar. Cum am mai spus, vasul va trebui sa fie de marime adecvata etapei de evolutie a arborelui.

Tehnicile folosite in modelarea unui bonsai includ tunderea ramurilor, ciupirea mugurilor pentru a obtine vlastari noi, si folosirea unor sarme, de obicei din cupru, pentru a forta ramurile sa ia forma dorita.

Sfaturi
 • Sarmele folosite la modelaj trebuiesc indepartate inainte de a patrunde in trunchiul copacului!
 • Datorita vaselor mici in care sunt plasati, si deci si a cantitatii reduse de sol, bonsaii trebuiesc udati des cu cantitati reduse de apa. Radacinile nu trebuie insa sa fie niciodata inecate de apa!
 • Aplicati in fiecare primavara si toamna ingrasaminte adecvate, cu continut optim de azot, fosfor, potasiu si fier.
 • Folositi prin rotatie marci diferite de ingrasaminte, pentru a diversifica compozitia acestuia cat mai mult
 • In mod special la bonsaii tropicali este indicat sa plasati sub ei o tava cu apa, astfel incat evaporarea acesteia sa mentina permanent o atmosfera umeda in jurul arborelui;
 • Bonsaiul este si un mare iubitor de soare, deci plasati-l in zone insorite, cu exceptia perioadei de repaus (iarna).
Bonsai cires inflorit

Bonsai cires inflorit

Dupa cum ati vazut, cresterea bonsailor este o activitate care poate oferi satisfactii deosebite unui spirit rabdator si creativ.

Daca am reusit sa va starnim interesul, mai multe informatii despre bonsai puteti gasi pe urmatoarele site-uri:

 • http://www.miniscaping.com/
 • http://www.bonsaitreegardener.net/
 • http://www.bonsaiempire.es/

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Baie

DULAP BAIE MODERN, FINISAJ ALB-MOLID

Pret: 255,00 LEI 185,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!