de Marcel Buciuman in Gradina flori de apartament
Cuvantul Bonsai provine din japoneza, fiind obtinut prin alaturarea cuvintelor bon = copac si sai = vas, insemnand deci, copac crescut intr-un vas.
Bonsai inseamna insa mult mai mult. Este arta care imbina natura cu caracterul uman. Pentru modelarea unui bonsai e nevoie de rabdare, pasiune, spirit artistic, precum si de stapanirea unor tehnici elementare.
Foto: Chris Guise
Arta cresterii copacilor in ghivece are o vechime de peste 2000 de ani si provine din China, unde e cunoscuta sub numele de penjing. Termenul exprima, de fapt, conceptul reproducerii la dimensiuni miniaturizate a oricarui colt de natura: munti, cascade, rauri, poduri si arbori.
Penjing, varianta chineza a Bonsaiului. Foto: Eddy Sebayang
Japonezii au adoptat aceasta arta sub numele de bonsai iar la coreeni este cunoscuta ca si bunjoe.
Pastrarea arbustilor la dimensiuni reduse se face prin plantarea acestora in vase mici, precum si tunderea regulata si modelarea ramurilor in forma dorita cu ajutorul unor sarme.
Apa si ingrasamintele se aplica doar atat cat sa se asigure o crestere sanatoasa.
Teoretic, orice copac poate fi modelat pentru a deveni un bonsai. Sunt de preferat insa speciile care in mod natural au o talie mai redusa.
Exista trei categorii principale de arbori folositi ca si material pentru cresterea bonsailor:
Arbori tropicali sau subtropicali
Bonsai-ul provenit din arbori tropicali sau subtropicali este crescut, in mod normal, in spatii interioare pe tot parcursul anului. Cele mai folosite specii din aceasta categorie sunt ficusul, serissa, ciresul tufos, ulmul, lamaiul.
Bonsai tropical. Foto: bonsaitreegardener.net
Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Bucovina, alb
Arbori cu frunze persistente
Bonsai cu frunze persistente. Foto: bonsaitreegardener.net
Caracteristic pentru un bonsai din conifere este pastrarea frunzelor indiferent de anotimp. Unele specii prezinta pe durata anotimpului rece o usoara decolorare a frunzelor pana la diverse tonuri de galben. Cele mai multe conifere necesita o perioada de repaus pe durata iernii, trebuind depozitate in garaje sau pivnite cu temperaturi scazute.
Cateva specii incluse in aceasta categorie sunt jneapanul, pinul, molidul, merisorul, azalea.
Arbori cu frunze cazatoare
Bonsai cu frunze cazatoare, toamna. Foto: bonsaitreegardener.net
Iarna, aceasta categorie de bonsai isi pierde frunzele intrand in repaus vegetativ. Ca urmare, in aceasta perioada trebuie tinuti afara.
Bonsaiul cu frunze cazatoare este deosebit de interesant primavara si toamna, cand frunzele capata o paleta de culori pornind de la galben sau portocaliu si mergand pana la roscat.
Evolutia cromaticii unui bonsai cu frunze cazatoare. Foto: bonsaiempire.es
Specii incluse in aceasta categorie sunt artarul, fagul, marul, prunul, moliftul, caisul, ciresul, gutuiul, liliacul si multe altele.
O categorie fascinanta de bonsai sunt cei care produc flori si fructe, la randul lor, desigur, tot in miniatura. Insa, pentru a produce fructe, bonsaiul trebuie sa fie perfect aclimatizat si foarte bine ingrijit. Dintre speciile care produc fructe amintim lamaiul, marul, ciresul, piersicul sau smochinul.
Bonsai inflorit. Foto: Estavios Bonsai
Plantarea se poate face din seminte sau butasi. In cazul sadirii semintelor, satisfactia obtinerii din aproape nimic a unei adevarate piese de arta, este maxima. Totusi, cea mai folosita metoda este cea a butasirii.
Foto: miniscaping.com
Ingrijirea unul bonsai are ca scop final obtinerea unei forme estetice, cu pastrarea unor proportii armonioase intre radacina, trunchiul, frunzele, florile si fructele arborelui. Pentru aceasta, modelarea trebuie inceputa cand copacul este inca foarte tanar. Cum am mai spus, vasul va trebui sa fie de marime adecvata etapei de evolutie a arborelui.
Tehnicile folosite in modelarea unui bonsai includ tunderea ramurilor, ciupirea mugurilor pentru a obtine vlastari noi, si folosirea unor sarme, de obicei din cupru, pentru a forta ramurile sa ia forma dorita.
Bonsai cires inflorit
Dupa cum ati vazut, cresterea bonsailor este o activitate care poate oferi satisfactii deosebite unui spirit rabdator si creativ.
Daca am reusit sa va starnim interesul, mai multe informatii despre bonsai puteti gasi pe urmatoarele site-uri:
Sursa: CaseSiGradini.ro