de Emilian Stoenica in Gradina flori de apartament
O peluza mereu verde este mandria oricarui proprietar de casa si un motiv de invidie pentru vecinii mai putin norocosi. Pe langa ingrijirea adecvata a gazonului, important este sa luati decizii corecte inca din momentul infiintarii acestuia.
Peisagist: Unique Landscaping
Principalele tipuri de gazon existente pe piata pot fi incadrate in doua mari categorii:
In cele ce urmeaza vom discuta despre amenajarea unei peluze cu gazon natural.
Masina electrica de tuns gazonul Bosch Rotak 37, 1400 W, 37 cm
La alegerea gazonului natural sunt foarte importante conditiile climatice in care se afla gradina dumneavoastra. Daca este vorba de zone foarte insorite, unde este foarte cald vara, atunci aveti nevoie de iarba rezistenta la caldura si temperaturi mari. Daca insa va aflati in zona montana, unde temperatura medie anuala este mai mica, iar soarele care incalzeste gradina nu este atat de puternic, sau daca aveti ierni mai reci, atunci aveti nevoie de o iarba care sa reziste la temperaturi mai scazute, pentru a supravietui in anotimpul rece. De asemenea, foarte importanta este cantitatea de precipitatii care cade in zona.
Peisagist: Unique Landscaping
Gazonul poate fi obtinut prin insamantare (va dura mai mult pana cand semintele de gazon vor deveni peluza dorita), sau deja crescut, vandut de regula sub forma de rulouri de gazon.
In cazul insamantarii, se practica semanarea mai multor specii, in amestec, in functie de caracteristicile fiecareia si scopul pentru care este dorit gazonul. Principalele specii utilizate pentru gazon sunt: Lolium perenne, Poa pratensis, Poa trivialis, Festuca rubra, Festuca arundinacea, Festuca ovina, Agrostis stolonifera, Agrostis tenuis, Phleum pratense, Trifolium repens, Phleum bertolonii.
Acestea se gasesc in comert deja amestecate in diferite proportii si cantitati, cu destinatie clara pentru tipul de gazon dorit:
Granule pentru combaterea cartitelor
Peisagist: Secret Gardens - Gazon pe acoperisul unui zgarie-nori din Sydney. Pentru mai multe imagini cu acest proiect vezi articolul O gradina la... inaltime - Galerie foto
Norma de semanat este de regula 1 kg la 30-40 mp, dar, in functie de amestecul de plante, poate fi acoperita si o suprafata mai mare.
In functie de particularitatile zonei si a preferintelor dumneavoastra, vanzatorul sau producatorul gazonului va poate recomanda varianta cea mai buna, atat in cazul insamantarii, cat si atunci cand luati gazonul deja crescut in rulouri.
Inainte de insamantare, terenul trebuie pregatit:
Peisagist: Outhouse Design
In cazul rulourilor de gazon, acestea trebuie instalate cat mai repede de la sosire. In cazul in care se depoziteaza pentru o anumita perioada (nu mai mult de o zi - doua), trebuie pastrate intr-o zona umbrita, iar daca instalarea se amana si mai mult, rulourile trebuie desfacute si udate.
Ca si in cazul insamantarii, terenul trebuie de asemenea pregatit in acelasi mod, insa cu adaugarea in prealabil a unei cantitati de nisip, care trebuie amestecata cu pamantul deja existent in gradina.
Instalarea propriu zisa trebuie facuta cu atentie astfel incat gazonul sa nu se rupa si fiecare fasie de rulou sa fie lipita perfect de cea de langa ea. De asemenea trebuie asigurat contactul cu solul, apasandu-se ferm pe bucatile de gazon.
Peisagist: Francis Landscapes
Amplasarea unui gazon deja crescut si achizitionat sub forma de rulouri are cateva avantaje:
Sursa: CaseSiGradini.ro