Amenajarea unei peluze - insamantare iarba sau montare rulouri de gazon?

de Emilian Stoenica in Gradina flori de apartament

O peluza mereu verde este mandria oricarui proprietar de casa si un motiv de invidie pentru vecinii mai putin norocosi. Pe langa ingrijirea adecvata a gazonului, important este sa luati decizii corecte inca din momentul infiintarii acestuia.

Gazon in gradina

Peisagist: Unique Landscaping

Principalele tipuri de gazon existente pe piata pot fi incadrate in doua mari categorii:

  • gazonul sintetic (artificial) - rezistent, nu necesita intretinere, utilizat mai ales in spatii publice amenajate pentru practicarea diferitelor sporturi;
  • gazonul natural - mult mai fin la atingere, ecologic, preferat de persoanele care detin o casa si o gradina pe care doresc sa o amenajeze.

In cele ce urmeaza vom discuta despre amenajarea unei peluze cu gazon natural.

Masina electrica de tuns gazonul Bosch Rotak 37, 1400 W, 37 cm

Masina electrica tuns gazonul Bosch Rotak

La alegerea gazonului natural sunt foarte importante conditiile climatice in care se afla gradina dumneavoastra. Daca este vorba de zone foarte insorite, unde este foarte cald vara, atunci aveti nevoie de iarba rezistenta la caldura si temperaturi mari. Daca insa va aflati in zona montana, unde temperatura medie anuala este mai mica, iar soarele care incalzeste gradina nu este atat de puternic, sau daca aveti ierni mai reci, atunci aveti nevoie de o iarba care sa reziste la temperaturi mai scazute, pentru a supravietui in anotimpul rece. De asemenea, foarte importanta este cantitatea de precipitatii care cade in zona.

Amenajare gazon

Peisagist: Unique Landscaping

Gazonul poate fi obtinut prin insamantare (va dura mai mult pana cand semintele de gazon vor deveni peluza dorita), sau deja crescut, vandut de regula sub forma de rulouri de gazon.

In cazul insamantarii, se practica semanarea mai multor specii, in amestec, in functie de caracteristicile fiecareia si scopul pentru care este dorit gazonul. Principalele specii utilizate pentru gazon sunt: Lolium perenne, Poa pratensis, Poa trivialis, Festuca rubra, Festuca arundinacea, Festuca ovina, Agrostis stolonifera, Agrostis tenuis, Phleum pratense, Trifolium repens, Phleum bertolonii.

Imagini amenajari gradini

Acestea se gasesc in comert deja amestecate in diferite proportii si cantitati, cu destinatie clara pentru tipul de gazon dorit:

  • Gazon pentru seceta si caldura - rezistent la temperaturi foarte mari si lipsa umiditatii
  • Gazon pentru zone umbrite - rezistent in zonele mai putin insorite
  • Gazon pentru temperaturi scazute - face fata mai bine iarna
  • Gazon pentru locuri de joaca - rezistenta la calcat si alergat
  • Gazon pentru sport intens - pentru practicarea intensiva a unui sport
  • Gazon cu flori de camp - contine diferite specii de flori salbatice, pentru un aspect mai apropiat de natura
  • Gazon ornamental, universal - rezistent atat la lumina cat si la umbra, rezistenta la mers, creeaza un covor compact
  • Granule pentru combaterea cartitelor

    Granule pentru combaterea cartitelor
  • Gazon cu crestere rapida - semintele pot fi folosite si pentru revigorarea vechiului gazon, dupa sezonul rece
  • Gazon inalt - are plante care pot fi mentinute la o inaltime mai mare
  • Gazon pentru golf - special pentru golf sau gradini ce au nevoie de un aspect impecabil, cu o finete deosebita
  • Gazon pentru parcuri si gradini - rezistenta la trafic intens
  • Gazon pentru margini de drum, trotuare - ideal pentru zona din fata gradinii, sau in spatii publice
Gazon pe acoperis

Peisagist: Secret Gardens - Gazon pe acoperisul unui zgarie-nori din Sydney. Pentru mai multe imagini cu acest proiect vezi articolul O gradina la... inaltime - Galerie foto

Norma de semanat este de regula 1 kg la 30-40 mp, dar, in functie de amestecul de plante, poate fi acoperita si o suprafata mai mare.

In functie de particularitatile zonei si a preferintelor dumneavoastra, vanzatorul sau producatorul gazonului va poate recomanda varianta cea mai buna, atat in cazul insamantarii, cat si atunci cand luati gazonul deja crescut in rulouri.

Gradina de vis

Inainte de insamantare, terenul trebuie pregatit:

  • Solul trebuie sa fie suficient de bogat in nutrienti (la un sol mai sarac din acest punct de vedere trebuie adaugate ingrasaminte).
  • Trebuie curatata initreaga suprafata de buruieni, pietricele, crengi si alte resturi vegetale.
  • Trebuie nivelat si aerat (solul nu trebuie sa fie batatorit, compactat, altfel apa, aerul si radacinile plantelor nu vor putea patrunde).
  • Plantarea gazonului se face primavara sau toamna, fiind nevoie de temperatura si lumina optime. Primavara cresterea este mai rapida, in schimb toamna gazonul va fi mai putin invadat de buruieni.
  • Semintele trebuie distribuite cat mai uniform, apoi suprafata trebuie tavalugita si tasata. Presarati un strat subtire de nisip (1-2 cm) si apoi tasati din nou.
  • Nu calcati pana cand semintele vor germina, se vor prinde de substrat si se vor dezvolta suficent de mult.
  • In aceasta perioada (in jur de 2 saptamani sau mai mult - depinde de speciile folosite si de conditiile de mediu), este foarte importanta udarea suprafetei cu un jet fin pentru a nu scoate samanta din sol. Atentie insa, apa in exces favorizeaza aparitia buruienilor si a mucegaiului dar si crearea unei cruste la suprafata solului dupa uscare.
Gazon in cerc

Peisagist: Outhouse Design

In cazul rulourilor de gazon, acestea trebuie instalate cat mai repede de la sosire. In cazul in care se depoziteaza pentru o anumita perioada (nu mai mult de o zi - doua), trebuie pastrate intr-o zona umbrita, iar daca instalarea se amana si mai mult, rulourile trebuie desfacute si udate.

Ca si in cazul insamantarii, terenul trebuie de asemenea pregatit in acelasi mod, insa cu adaugarea in prealabil a unei cantitati de nisip, care trebuie amestecata cu pamantul deja existent in gradina.

Instalarea propriu zisa trebuie facuta cu atentie astfel incat gazonul sa nu se rupa si fiecare fasie de rulou sa fie lipita perfect de cea de langa ea. De asemenea trebuie asigurat contactul cu solul, apasandu-se ferm pe bucatile de gazon.

Gazon si alei

Peisagist: Francis Landscapes

Amplasarea unui gazon deja crescut si achizitionat sub forma de rulouri are cateva avantaje:

  • veti avea gazonul instalat mult mai repede (nu mai astepti sa germinze semintele si sa creasca plantele); se poate utiliza la aproximativ o saptamana - doua de la instalare;
  • radacinile plantelor sunt deja dezvoltate si prinse de un strat de pamant, ceea ce le ofera o stabilitate mai mare si o rezistenta crescuta la conditiile climatice;
  • gazonul sub forma de rulou poate fi instalat tot timpul anului, cu exceptia temperaturilor foarte scazute (inghet);
  • nu mai este nevoie de o grija atat de minutioasa legat de irigare la inceput, pentru ca plantele sunt deja crescute si au radacinile dezvoltate (gazonul trebuie totusi udat suficient dupa instalare, pentru a facilita patrunderea radacinilor in solul din gradina);
  • gazonul este deja tratat contra buruienilor si daunatorilor;
  • este o varianta mai comoda si mai rapida, insa si costul este mai mare.
v>
v>ei.
/a>. a peluzei.

Sursa: CaseSiGradini.ro

« Articolul anterior Articolul urmator »

Amenajarea unei peluze - insamantare iarba sau montare rulouri de gazon?

Intretinerea gazonului - tunderea, irigarea, fertilizarea si aerarea peluzei

Toamna in gradina - 11 lucrari esentiale

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!