Case parter

in Arhitectura

Conceptul de "case parter" prinde din ce in ce mai mult la noi. Principalele cauze pentru care lumea a inceput sa solicite aceste "case parter" sunt de natura economica dar si din comoditate.

 

Am avut beneficiari care, desi aveau si terenul corespunzator si resursele material necesare, au optat pentru o casa parter in ideea in care, din comoditate si cauze legate de varsta, aceasta varianta li s-a parut mai potrivita pentru nevoile proprii.

 

 

Proiecte case parter

 

Ca si costuri, aceste case parter sunt intr-adevar mai ieftine decat varianta de case parter cu mansarda sau case parter cu etaj. In primul rand se obtin costuri mai scazute cauzate de consumul mai redus de materiale.

 

Daca e insa sa raportam suma necesara realizarii investitiei la suprafata construita desfasurata, veti trage concluzia ca aceste "case parter" ies mai scumpe / metru patrat construit decat in varianta de case parter cu mansarda sau case parter cu etaj. Acest lucru este cauzat de necesitatea unor obiecte care intra in ecuatie, fie ca vorbim de case parter, fie ca vorbim de case parter cu mansarda sau case parter cu etaj. Aici ma refer la: acoperis, invelitoare, jgheaburi, burlane, centrala termica, obiecte sanitare, microstatia de epurare/fosa ecologica, caminul pentru hidrofor, imprejmuire (gard, poarta acces auto/pietonal), iluminat exterior etc.

 

Un alt aspect este legat de conformarea fundatiilor. Conform normativelor de proiectare in vigoare, latimea minima a talpii de fundatie (in cazul in care avem ca si sistem de fundare talpi continui, cu bloc de beton simplu si cuzinet din beton armat monolit) este de 50 de cm, indiferent ca regimul de inaltime este parter sau parter + etaj sau mansarda. Un proiect de casa corect conformat ar trebui sa tina cont de aceste aspecte.

 

Proiecte case parter

 

Costurile sunt strans legate in varianta de "case parter" de structura de rezistenta. Cu siguranta elementele componente ale structurii de rezistenta vor avea atat dimensiuni mai mici decat in varianta de case parter cu mansarda sau case parter cu etaj, cat si o armare mai redusa. Se poate merge la fel de bine cu o structura usoara de lemn. Aici intervin insa masuri de protectie a lemnului - tratare ignifuga cat si insect-fungicida. Fundatiile in schimb pot fi de tipul grinzi de fundatie cu descarcari pe reazeme izolate, obtinandu-se astfel un consum mai mic de material si deci, costuri reduse.

 

Pentru a putea fi posesorul uneia dintre aceste "case mici" trebuie sa detineti si un teren potrivit. Exista indicatorul urbanistic POT - procent de ocupare al terenului pe care trebuie sa il respectati pentru a putea obtine Autorizatia de Construire. De exemplu, daca aveti un teren cu o suprafata de 300 de mp iar prin Certificatul de Urbanism POT-ul maxim este de 30%, atunci amprenta maxima a casei (nu intra terasele neacoperite) va avea maxim 133 de mp. Mai intervin aici si retragerile cerute prin acelasi Certificat de Urbanism, deci suprafata construita a casei ( amprenta ) va fi si mai mica. Mare atentie la acest aspect! Acesta este unul din motivele principale pentru care se alege solutia de dezvoltare a casei pe verticala, la case parter cu mansarda sau case parter cu etaj. Dezvoltarea in plan asadar este strict conditionata de reglementarile Certificatului de Urbanism.

 

Analizati asadar aceste aspecte in clipa in care doriti sa fiti proprietarul unei "case parter" pentru a obtine rezultatul scontat.

Autor: Dipl. Ing. Crihan Adrian

Sursa: MagazinulDeProiecte.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!