in Arhitectura
Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Bucuresti, a premiat cele mai bune lucrari de arhitectura si proiecte adiacente acestui domeniu realizate de-a lungul anilor 2014 - 2015. Editia din acest an a inclus si o sectiune noua, Arhitectura participativa si actiuni civice, dedicata promovarii unor proiecte comunitare. Tot un proiect comunitar a castigat si sectiunea Arhitectura neconstruita/proiecte neconstruite. O alta noutate a fost includerea sectiunii Arhitectura temporara care a premiat expozitii care au inclus proiecte de amenajare complexe.
Juriul Anualei de Arhiectura a avut de ales dintr-un numar de 247 de proiecte inscrise. Incepand cu aceasta editie OAR Bucuresti va lansa o noua sectiune dedicata cladirilor de birouri, ca urmare a numarului mare de investitii care vizeaza acest tip de imobile. ?i in 2015 in Anuala au fost inscrise mai multe proiecte de amenajare interioara sau de reconversie a unor spatii in cladiri de birouri. Amenajarea spatiilor de birouri presupune de multe ori investitii importante, iar rezultatul este o arhitectura de foarte buna calitate.
O sectiune cu totul aparte inclusa in programul din 2015 consta in premierea unui beneficiar. Premiul a revenit proprietarei Casei Turn, Alexandra Bogatu. Casa acesteia a fost proiectata de biroul STARH (Iulia Stanciu, Florian Stanciu). OAR Bucuresti a ales includerea acestei sectiuni pentru a sublinia importanta unei bune colaborari cu beneficiarii in realizarea unor lucrari de cea mai buna calitate.
De asemenea, sponsorul oficial al Anualei de Arhitectura, grupul Saint Gobain a ales sa ofere un premiu pentru inovatie proiectului Casa CHE, o cladire cu design modern, contextual, proiectata in standard pasiv, realizata de arh. Sergiu Catalin si arh. Cristina Petrea.
"2014 a fost un an in care s-a vorbit mult despre arhitectura de calitate. Ne bucura sa vedem ca o parte dintre proiectele castigatoare sunt foarte cunoscute in randul publicului larg", declara Emil Ivanescu, vicepresedinte OAR Bucuresti. "Fiecare editie are un specific. Au fost ani in care au iesit in evidenta lucrarile de amenajare a unor cladiri de birouri sau a unor spatii publice. 2015 este editia in care doua premii au fost castigate de proiecte de amenajare a unor restaurante, ambele situate in apropiere de Centrul Vechi, un spatiu public care a dat nastere unor abordari inedite. Acesta este motivul pentru care OAR Bucuresti lupta pentru revitalizarea spatiilor publice cu potential mare pentru viata Capitalei, precum Bulevardul Magheru", adauga Emil Ivanescu.
Castigatorul sectiunii Arhitectura rezidentiala / locuinte individuale este proiectul O casa la tara gandit de arh. Mihai si Adela Ene. Pentru realizarea acestei cladiri arhitectii au apelat la produse si tehnici traditionale.
La categoria Arhitectura rezidentiala / locuinte colective au fost premiate doua lucrari. Una dintre ele a fost realizata de echipa Graphic Studio, cuprinzand trei apartamente realizate intre doua calcane. Spatiul mic dintre cele doua calcane a impus anumite restrictii, juriul premiind solutia aleasa.
O alta cladire premiata este un bloc amplasat pe Strada Gheorghe Titeica, realizat de biroul Re-Act Now.
La categoria Arhitectura socio-culturala castigator a fost desemnat proiectul Stejarii Country Club, realizat de West Group Architecture. Libraria Carturesti Carusel a castigat la sectiunea restaurare.
Premiul sectiunii Reabilitare si conversie a fost oferit pentru lucrarea de amenajare a SIMBIO Kitchen & Bar, realizata de biroul SYAA.
Premiul sectiunii Arhitectura temporara a fost acordat pentru Expozitia Connected - Things about future, cities and people, realizat de arh. Stefan Ghenciulescu, arh. Cosmina Goagea si arh. Constantin Goagea. De-a arhitectura, un proiect de promovare a predarii arhitecturii in scolile din Romania a castigat premiul sectiunii Arhitectura participativa si actiuni civice pentru promovarea acestui domeniu in randul noilor generatii.
Premiul sectiunii Arhitectura neconstruita – Proiecte neconstruite a fost acordat pentru un proiect de construire comunitara in Garla Mare care a vizat imbunatatirea conditiilor de viata a unor categorii vulerabile afsate in saracie extrema. Proiectul a fost initat de Asociatia ArhiPera. Premiul sectiunii Arhitectura spatiului public si urbanism a fost inmanat unui proiect de realizare a unei pasarele Velo Pietonala care sa asigure Conexiunea dintre Parcul Tineretului si Parcul Carol I.
La sectiunea Arhitectura neconstruita / Diplome de arhitectura castigatoare a fost Alexandra Sinitaru cu proiectul Ateliere de mestesuguri traditionale - conacul Neamtu, sat Olari, jud. Olt.
Restaurantul ALT SHIFT Berlin din Centrul Vechi, gandit de Dan Enache si arh. Calin Radu a castigat la categoria Arhitectura spatiului interior / Amenajari de interior, sectiune cu un numar foarte mare de proiecte inscrise.
Sectiunea Arhitectura spatiului interior / Design de obiect a fost castigata de echipa Studio Basar pentru lucrarea Cutia cu ’89.
Arh. Catalina Nechifor a fost premiata la sectiunea Fotografie de arhitectura pentru albumul Forum-Fragmente, in timp ce arh. Toader PopescuU a primit lauri pentru sectiunea Carte de arhitectura cu lucrarea Proiectul feroviar romanesc (1842-1916).