de Marcel Buciuman in Proiecte de case
Amplasata pe un teren de doar 309 metri patrati, casa Flick, pe care v-o prezentam in continuare, are o suprafata construita de 310 mp distribuiti pe 2 niveluri si incluzand nu mai putin de 4 zone de gradina ingenios integrate cu spatiile interioare.
De altfel, aceasta comunicare a zonelor verzi cu zonele de locuit a fost una dintre temele principale convenite de proprietarii casei cu arhitectii de la biroul indonezian de arhitectura Delution.
Cealalta tema importanta in jurul careia a fost conceput proiectul acestei case a fost utilizarea caramizii ca material principal atat la interior cat si la exterior.
Fatada din caramida acopera pe alocuri si zonele vitrate, oferind protectie impotriva razelor solare in zilele caniculare, in timp ce perforatiile din aceasta permit ventilarea optima a spatiilor dar si patrunderea unei lumini difuze interesante in spatiile interioare.
Caramida a fost folosita si pentru a realiza imprejmuirea proprietatii, si aici unele portiuni au fost zidite cu goluri pentru a facilita circulatia aerului dar si cu un important efect estetic.
Zonele realizate din caramida
S-a dorit realizarea unui proiect de casa care sa preia cat mai mult din conceptul de Arhitectura Verde, astfel ca intreaga proprietate sa devina un ecosistem sustenabil unde utilizarea aerului conditionat sa fie inutila, locatarii bucurandu-se insa din plin de lumina naturala.
Zonele verzi si circulatia aerului intre spatiile interioare si exterior
Designul interior este modern, minimalist chiar, insa plantele, lemnul si omniprezenta caramida imprima spatiilor caldura necesara unui camin.
In zona de zi spatiile sunt deschise, ceea ce faciliteaza atat circulatia aerului cat si comunicarea intre membrii familiei, oferindu-le cat mai mult timp de petrecut impreuna.
Zona de intrare este delimitata de living printr-un sistem de usi culisante tip armonica, pe care le-am vazut mai devreme si la poarta de acces dinspre strada spre pavilionul pentru masini.
La parter, in dormitorul principal, sifonierul acoperit cu oglinzi, ce ascunde si accesul spre baia matrimoniala, reflecta vegetatia de pe terasa aflata pe cealalta latura a incaperii, terasa ce include si un mic iaz de gradina.
Tot la parter a fost prevazuta si o camera dedicata special spiritului, folosita pentru meditatie si rugaciune.
Nici sanatatea fizica a familiei nu a fost neglijata, in holul de la etaj fiind montat un aparat cu banda pentru alergat.
Designul minimalist defineste si dormitoarele copiilor si baile aflate la etaj.
Remarcam, din nou, chiar si in planurile casei prezentate mai jos, cum aproape fiecare incapere a casei comunica cu zonele verzi, fie ca sunt terase, gradini exterioare sau gradina interioara.
Proiect parter casa caramida Flick
Suprafete parter
1. Pavilion pentru masiniProiect etaj casa caramida Flick
Suprafete etaj
1. DormitorSperam ca v-au bucurat si inspirat imaginile si proiectul acestei case care demonstreaza cum un material atat de vechi si banal, cum este caramida, poate fi elementul central al unei case moderne conceputa sa respecte normele de sustenabilitate ale arhitecturii moderne.
Suprafata teren: 309 mp
Suprafata construita: 310 mp
Locatia: Cinere, Indonezia
Proiectant: Delution
Fotograf: Fernando Gomulya
Sursa: CaseSiGradini.ro