Case frumoase cu fatada din caramida. Avantajele si dezavantajele caramizii.

de Marcel Buciuman in Constructii

Folosita de mii de ani, clasica caramida a ramas pana in zilele noastre un simbol al unor constructii "bine facute", evoluand de la caramida plina la caramida cu goluri sau caramida aparenta decorativa.

Material de constructii ecologic, natural, caramida este obtinuta prin arderea argilei in cuptoare, la temperaturi de peste 1000 de grade Celsius.

Caramida aparenta Star Stone

Foto: Fatada casa placata cu caramida aparenta Star Stone

In functie de minereurile si chimicalele folosite in amestec cu argila, de temperatura si presiunea din cuptor, se obtine o gama variata de culori, texturi, densitate, greutate, structura poroasa, caracteristici termice sau rezistenta la foc, caramida putand face fata astfel diverselor sarcini sau preferinte estetice.

Daca in unele regiuni, perioade istorice sau curente arhitectonice, caramida era principalul material de constructie, de la fundatie si zidarie si pana la fatada cladirilor, in zilele noastre lucrurile s-au schimbat radical. Au aparut noi materiale de constructii si noi tendinte in arhitectura.

Caramida aparenta italiana

Foto: Fatada casa placata cu caramida aparenta italiana de la Angel Company

Constructia unor zgaraie-nori cu zeci de etaje, se deruleaza intr-un ritm incredibil de rapid, folosind beton, otel si sticla. Caramida clasica, plina, este inlocuita in zidarii cu blocuri ceramice, mult mai eficiente din punct de vedere termic si al productivitatii cu care sunt puse in opera.

Cu toate acestea, caramida nu si-a spus ultimul cuvant! Eleganta sa clasica are si astazi multi admiratori! Iar pentru a veni in intampinarea acestora, producatorii au creat caramida aparenta, destinata atat placarii fatadelor sau zidurilor de imprejmuire, cat si peretilor interiori.

Utilizata ca material pentru fatada, pe langa frumusetea traditionala, caramida prezinta o serie de alte avantaje pe care vom incerca sa le punctam in cele ce urmeaza:

Set mobila living Mona, lemn masiv, alb

Mobila living Mona, lemn masiv, alb

Durabilitate

Caramida este un material extrem de rezistent si durabil. Este rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet si, spre deosebire de alte materiale pentru fatada, nu se decoloreaza in timp.

Odata instalata, o fatada din caramida dureaza cel putin 100 de ani, in mod normal fara a necesita nici un fel de interventie in primii 25 de ani.

Intretinerea minima

Dupa cum am spus deja, caramida nu necesita nicio mentenanta perioade lungi de timp. Cand totusi sunt necesare, reparatiile se fac usor si cu cheltuieli minime, cel mai adesea fiind nevoie doar de inlocuirea catorva caramizi sau a mortarului ce formeaza rostul dintre ele. Acest lucru face din caramida un material extrem de rentabil pe termen lung.

Eficienta termica

Fatada din caramida actioneaza ca un izolator termic, contribuind la mentinerea casei dumneavoastra calduroasa iarna si racoroasa vara.

In plus, caramida are si calitati de izolator fonic.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

Valoare

Fara niciun dubiu, fatada din caramida adauga un plus de valoare casei dumneavoastra. Mai mult, aspectul de unicitate creaza premisele unei vanzari mai rapide decat in cazul unei case cu o fatada obisnuita.

Caramida este un material care a trecut cu brio testul timpului, si chiar daca este mai scumpa fata de alte optiuni de fatade, cu siguranta investitia se va dovedi rentabila in timp.

Frumusete

Caramida ofera nenumarate posibilitati de design. Disponibila intr-o mare varietate de texturi, de la neted la rugos sau in relief, si in multe culori si nuante incluzand alb, gri, roz pastel, roz-portocaliu, portocaliu, rosu, roscat si tonuri de pamant, fiecare instalare a unei fatade din caramida poate produce un aspect unic si personal.

La aspectul distinctiv contribuie si culoarea mortarului ce formeaza rosturile, precum si modelul ales pentru aranjarea caramizilor.

Modele zidarie caramida aparenta

Caramida aparenta poate fi folosita pentru a placa intreaga fatada a unei case, sau doar ca element de accent pentru unele portiuni ale acesteia.

Atentie!

Nu permiteti plantelor agatatoare sa se intinda pe fatada din caramida. Chiar daca o perdea de iedera arata foarte bine pe un zid de caramida, aceasta va degrada mortarul permitand infiltrarea umezelii intre caramizi.

Caramida aparenta Star Stone

Foto: Caramida aparenta pentru gard si fatada de la Star Stone

Caramizile aparente Star Stone au o grosime de doar 10 milimetri rezultand o incarcare minima a peretelui placat.

Pe de alta parte, in gama de caramizi UNIECO exista elemente speciale pentru colturi, ancadramentele usilor si ferestrelor precum si alte elemente decorative.

Avantaje ale caramizilor aparente
  • Durabilitate, rezista la inghet-dezghet precum si la mediile corozive;
  • Intretinere minima;
  • Izolatie termica si fonica foarte buna;
  • Produs natural;
  • Rezistenta la apa si foc;
  • Maresc valoarea casei;
  • Gama variata de culori, texturi si designuri.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

mobiler de gradina lemn masiv
Dezavantaje ale caramizilor aparente
  • Pretul mai ridicat fata de alte tipuri de fatade;
  • Necesita un montaj profesionist;
  • Culoarea caramizilor nu poate fi schimbata (pot fi totusi vopsite).

Recomandari

Navigati prin selectia de case cu fatade din caramida de mai jos pentru a gasi idei care sa va inspire!

Pentru mai multe informatii dati doar click pe imagini!

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!