Atunci cand in constructii se folosesc materiale traditionale, cum ar fi lemnul sau cheresteaua, pot aparea unele limitari pentru care proiectantii si constructorii au totusi la dispozitie diverse solutii tehnice de inlaturare a inconvenientelor. Si daca v-am spune ca exista o alternativa care reduce costurile si imbunatateste in acelasi timp calitatea viitoarei dumneavoastra locuinte?
Este vorba despre constructiile pe cadre metalice, care reprezinta o parte semnificativa a industriei constructiilor, acestea fiind utilizate in construirea de case de locuit, cladiri comerciale si structuri inalte, cum ar fi poduri si turnuri.
Ce este o casa cu structura metalica?
O casa cu cadru structural din metal este o cladire in care structura principala de sustinere este realizata din otel sau alte materiale metalice rezistente. In constructie case structura metalica, clasificata ca fiind non-standard, spre deosebire de cele traditionale care folosesc cadre din lemn sau beton, elementele de sustinere, cum ar fi stalpi, grinzi, piloni, si alte componente structurale esentiale, sunt fabricate din profile de otel si sunt asamblate pentru a forma scheletul sau structura casei.
Aceste structuri metalice nu sunt vizibile, fiind ascunse in spatele unei izolatii termice, a unei placari, a unei zidarii exterioare din caramida sau a unei tencuieli. Casele pot fi proiectate si adaptate pentru a se potrivi cu diverse configuratii arhitecturale, dimensiuni si specificatii ale cladirii.
Din ce in ce mai multe fabrici produc cadre de metal pentru industria constructiilor de case, folosindu-se in acest scop metale usoare. Acest tip de structura este realizat din foi subtiri de metal cu dimensiuni cuprinse intre 1 si 3 mm, care sunt taiate si asamblate in fabrica, prin tehnici speciale de sudare, insurubare sau nituire, conform cerintelor stabilite prin proiect.
Ulterior, structurile metalice sunt transportate la santier pentru a fi montate pe fundatii de beton.
Avantaje ale structurii metalice
O structura metalica are o rezistenta ridicata la fortele de tractiune si compresiune, cladirea fiind mai durabila si capabila sa reziste mai bine pentru sustinerea propriei greutati a cladirii, precum si pentru a ace fata impactului factorilor climatici si dezastrelor naturale.
Materialele metalice sunt mai usoare decat lemnul, iar structurile metalice permit construirea de cladiri mai inalte si mai spatioase cu o cantitate mai mica de material. Cu alte cuvinte, la aceeasi suprafata construita se poate obtine o suprafata utila mai mare daca se foloseste structura metalica.
In comparatie cu lemnul, o structura metalica este mai rezistenta la foc si nu poate fi afectata de daunatori precum insectele si ciupercile.
Faptul ca elementele de structura metalica sunt realizate in fabrica in timp ce concomitent se lucreaza la fundatie face ca realizarea efectiva a constructiei sa dureze mai putin si sa fie mai eficienta.
Materialele metalice pot fi usor modelate si prelucrate pentru a permite arhitectilor sa creeze forme complexe si neobisnuite, oferind astfel o flexibilitate mai mare in designul cladirilor.
Structurile metalice au o durata de viata lunga si necesita destul de putina intretinere, ceea ce poate duce la costuri mai mici pe termen lung.
Cateva sfaturi
Este important de stiut ca detaliile specifice si cerintele pentru construirea unei case pe structura metalica pot varia in functie de regiunea in care se realizeaza proiectul, precum si de cerintele locale de urbanism stabilite prin reglementarile in vigoare. Prin urmare, este intotdeauna recomandabila consultarea unui arhitect pentru sfaturi si obtinerea aprobarilor specifice proiectului care va intereseaza.
Planificarea proiectului trebuie sa fie facuta cat mai riguros posibil, iar un arhitect cu experienta va poate ajuta sa stabiliti dimensiunile si forma casei astfel incat aceasta sa raspunda cat mai bine cerintelor de functionalitate si siguranta.
Nu mai putin importanta este alegerea materialelor si echipamentelor, a sistemelor adecvate de izolare termica si fonica, a finisajelor interioare si exterioare, precum si instalarea elementelor de alimentare cu energie, a sistemelor de incalzire, ventilatie, si de apa curenta si canalizare.
Si un ultim sfat: Daca v-am trezit interesul si doriti sa aflati mai multe, puteti arunca o privire la proiectele pentru case pe structura metalica de la Uberhause, care sunt atat de moderne si elegante!
Sursa foto: https://www.uberhause.ro/