Trenduri in intretinerea gazonului si a curtii in 2022

in Gradina flori de apartament

In ultimii ani, o noua industrie a inregistrat crestere semnificativa si capteaza privirile pe tot globul. Este vorba de industria amenajarii spatiilor verzi.

Intretinere gradina si curte

Pandemia a fortat multi oameni sa petreaca mai mult timmp acasa, ceea ce i-a facut sa isi ingrijeasca gospodaria cu mai multa atentia decat inainte. Aici includem gradinaritul si gazonul.

In lume, bugetul consumat pentru produse pentru gazon si gradinarit a ajuns la 29% din veniturile familiilor. Aici includem achizitionarea gazonului sau a semintelor de gazon, a sculelor si uneltelor pentru intretinere, a produselor de ingrijire precum pesticide si insecticide, si altele. In cazul nostru, putem achizitiona motocoase la preturi chiar si sub 500 de lei.

Industria home & garden are un potential urias, si se asteapta ca aceasta sa ajunga la un prag (international) de 100 de miliarde de dolari in 2024.

Trenduri de urmat in 2022

Gradinaritul eco-friendly

Datorita schimbarilor climaterice, proprietarii de case isi reevalueaza impactul asupra mediului si cauta metode sa compenseze poluarea. Asa ca se concentreaza pe implementarea de practici prietenoase cu mediul chiar si atunci cand isi ingrijesc gazonul.

De exemplu, oamenii au inceput sa foloseasca pesticide natuale si ierbicide pentru a preveni infestarile cu boli sau insecte. Incearca sa folosesti produse ne-toxice atat pentru oameni, cat si pentru animale si mediu.

Poti aborda o astfel de metoda in 2022, chiar daca nu beneficiezi de nicio scutire de taxe sau de vreun ajutor din partea statului.

Construieste gradini prietenoase cu copiii

Lumea digitala incurajeaza tinerii si copiii sa se lipeasca de telefoane, tablete si laptopuri toata ziua. Nu mai apreciaza aerul curat. Multi copii se imbolnavesc des tocmai din cauza lipsei de aer curat si soare.

In 2022, poti crea o conexiune intre copiii tai si natura, pentru a le imbunatati sanatatea. Modifica-ti gradina astfel incat sa fie atragatoare pentru copii, care, la randul lor, vor dori sa petreaca mai mult timp afara.

Unii parinti au inceput sa isi implice copiii in plantarea legumelor si a pomilor fructiferi in gradina. Implicarea tinerei generatii poate crea interes si poate deveni chiar un hobby pentru ei. Acest trend va continua, speram, si in 2022.

Creaza mini-gradini cu plante comestibile

O gradina cu plante comestibila este o optiune excelenta daca vrei un inceput bun. Poti incepe sa cultivi plante in cutii, oale sau ghivece, care ocupa foarte putin spatiu. Gradinile comestibile contin ierburi, plante, flori si seminte pe care sa le consumi.

In acest fel, poti cultiva hrana sanatoase, proaspata, a tine acasa, ceea ce poate fi foarte economic. Ierburile si florile pe care le poti creste pot fi folosite in salate si pot adauga savoare mancarurilor gatite. Poti folosi ierburile ca ssi garnitura, adaugand putin stil si sofisticare meselor tale. Poti transforma fructele si legumele in gustari delicioase.

Creaza gradini prietenoase cu animalele

Tuturor ne place sa petrecem timp cu animalele de companie. Micii blanosi ne aduc confort, bucurie si suport emotional. Multi dintre noi am petrecut mai mult timp cu animalele de companie in timpul pandemiei, si multi dintre noi am adoptat un animalut pentru prima data in aceasta perioada.

Acum, animalele noastre de companie au nevoie sa petreaca mai mult timp afara pentru sanatatea lor. Un gazon poate fi locul ideal pentru a-si lua doza zilnica de activitate fizica. Proprietarii de case ar trebui sa ia in considerare si gazonul sintetic, si sa-si antreneze animalele sa-l foloseasca pentru a-si face necesitatile, in loc sa le faca pe gazonul natural. In acest mod, gazonul va fi mai usor de intretinut si de spalat pentru a pastra iarba curata si verde.

Cultivarea de plante autohtone

Pentru a respecta cultura locala, poti alege sa plantezi plante indigene. Acestea sunt plante specifice zonei. Uneori, plantele indigene pot coezista cu usurinta impreuna cu gazonul si gradinile de legume.

Din moment ce se stie ca aceste plante cresc in zona ta, este o sansa mare ca ele sa creasca bine cuun minim de implicare. Va ajuta si la pastrarea biodiversitatii prin incurajarea animalelor si insectelor obisnuite sa traiasca pe langa aceste plante.

Poti folosi gazonul ca si loc pentru distractie

In majoritatea timpului, stam inauntru. Dar multi dintre noi vrem sa pretuim frumusetea naturii. Sa ai o parcela de gazon cu tufisuri decorative, pomi si o zona centrala este o metoda ideala de a petrece timp afara.

Poti adauga componente de divertisment in gradina; poti instala un sistem de sunet, un TV sau un proiector. Poti tine si petreceri!

Gradini salbatice

Gradinile salbatice nu prea au nevoie de intretinere. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi natura sa creeze frumusete pentru tine. Plantele salbatice cresc repede si nu au nevoie de intretinere. Cu toate acestea, poti interveni, astfel incat plantele sa nu creasca inegal sau asimetric.

Adauga un iaz

Iazurile si apa pot crea o atmosfera calma si te pot ajuta sa scapi de stresul de zi cu zi. Apa este cu siguanta unul dintre cele mai bune moduri de relaxare si recuperare. Poti citi o carte in pace si poti savura un ceai impreuna cu cei dragi.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!