de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii
Ati ajuns la concluzia ca spatiul din locuinta nu va mai este suficient? In astfel de situatii, cel mai adesea, oamenii se gandesc la schimbarea locuintei cu una mai mare.
Ce este insa de facut daca casa actuala este situata intr-o locatie greu de inlocuit, sunteti foarte atasat sentimental de ea sau poate ca exista alte motive care va determina sa nu doriti nici in ruptul capului sa o schimbati?
Solutia este sa incercati sa o extindeti!
Extinderea parterului pe intreaga lungime a casei. Arhitect: Sam Regan
In functie de structura casei, de terenul disponibil, de resursele bugetare si de timpul pe care il puteti aloca lucrarilor de extindere, aveti mai multe optiuni.
Inainte de a le trece in revista, trebuie sa tineti cont ca lucrarile de extindere vor genera mizerie, praf, deranj. Analizati deci bine daca merita sa locuiti in casa pe durata lucrarilor sau este mai avantajos sa va mutati temporar, lasand astfel constructorilor front de lucru astfel incat acestia sa poata finaliza cat mai rapid constructia.
In functie de complexitatea lucrarilor, acestea pot dura chiar si cateva luni. De exemplu, extinderea parterului pe intreaga lungime a casei din imaginea de mai sus, a durat 3 luni. Proprietarii au fost insa extrem de multumiti de noua lor casa care avea nu doar mai mult spatiu in zona de zi de la parter ci si o conectare foarte buna a acesteia cu gradina.
Aveti nevoie de unul sau mai multe dormitoare in plus, de un birou, un spatiu de relaxare sau chiar de un mic apartament pentru copiii sau seniorii familiei? Daca locuiti la casa, solutia cea mai la indemana este mansardarea podului.
Atunci cand structura casei o permite, amenajarea unei mansarde se poate dovedi cea mai ieftina modalitate de a obtine mai mult spatiu locuibil.
Daca aveti noroc iar sarpanta este in stare buna, vor fi necesare doar lucrari de izolare termica a invelitoarei acoperisului, compartimentari interioare, finisaje si extinderea instalatiilor in noile spatii.
La amenajarea unei mansarde intr-un pod care nu a fost proiectat cu gandul la aceasta posibilitate, apare si problema iluminatului. Cel mai adesea peretii exteriori si lucarnele lipsesc, deci amplasarea unor ferestre normale este imposibila, singura solutie pentru a avea lumina naturala ramanand ferestrele de mansarda.
Fereastra de mansarda + rama de etansare - Roto Designo
Trebuie sa aveti in vedere si realizarea unei scari interioare de acces spre mansarda, daca aceasta nu exista deja.
Iata si cateva imagini care demonstreaza ca mansarda poate fi un spatiu de locuit practic si plin de romantism.
Dormitor intr-o mansarda construita din lemn. Foto: Brian Fitzgerald
Arhitect: Bagnato Architects
Lemnul deschis la culoare imprima un aer intim acestui dormitor. Designer: Carolina Juanes
In cazul in care va fi necesara refacerea totala a sarpantei, va puteti gandi si la solutii mai sofisticate, precum cea de mai jos.
Foto: pinterest.com
Atunci cand terenul o permite, extinderea spatiului locuibil se poate face si prin construirea unui corp nou de cladire, atasat constructiei existente.
Aceasta solutie poate aduce si alte beneficii, cum ar fi imbunatatirea aspectului exterior al casei sau mai multa lumina in interiorul locuintei, daca se opteaza pentru o extensie realizata cu pereti din sticla, asa cum se poate vedea in exemplele de mai jos.
Vezi mai multe imagini si detalii cu aceasta Extensie moderna din sticla la o casa veche din caramida, Arhitect: Rise Design Studio
Set mobila living Mona, lemn masiv, alb
Vezi mai multe imagini si detalii cu aceasta Casa din caramida si acoperis din stuf, cu extensie moderna din sticla, Arhitect: Kitchen Architecture
Vezi mai multe imagini si detalii cu aceasta Locuinta moderna cu origini si detalii traditionale, Arhitect: ZEC Architects
Atunci cand dispuneti de incaperi cu inaltimi neobisnuit de mari (peste 4 metri), puteti obtine spatii de locuit suplimentare prin etajarea acestora.
Daca va temeti ca lucrarile vor fi foarte complicate sa stiti ca nu este chiar asa. Totul poate fi realizat repede si curat construind o platforma cu un schelet metalic sau din lemn, fara a fi nevoie de betoane sau zidarie.
Iata mai jos si cateva imagini care speram sa va inspire.
Gradina interioara etajata intr-un apartament stil industrial.
Arhitect: Andrew Franz
Intr-o incapere cu inaltimea de 7,5 metri au fost create mai multe platforme pe care s-au distribuit toate functionalitatile unei locuinte, inclusiv o mica gradina-terasa.
Designer: Specht Harpman Architects; Foto: Taggart Sorenson
Vezi mai multe informatii si imagini ale acestui apartament: Cum sa transformi 39 de mp intr-o locuinta moderna de vis
Zona de noapte, cuprinzand dormitorul matromonial cu cada, a fost amplasata pe o platforma din lemn.
Foto: Candlewood
Vezi mai multe informatii si imagini ale acestei case: 5 case de vacanta mici dar incantatoare construite din lemn in mijlocul naturii - imagini interior si exterior
Daca aceste idei v-au inspirat, inainte de a decide extinderea locuintei, tineti cont de recomandarea noastra: o extindere are sens daca adauga unei case nu doar mai mult spatiu ci si mai multa valoare! Astfel, suma investita in lucrarile de extindere ar trebui sa se regaseasca intr-un plus de valoare in cazul in care decideti vanzarea casei.
Sursa: CaseSiGradini.ro