Viitorul se defineste acum, la Bienala de Arhitectura Transilvania 2019

in Targuri si expozitii

A patra editie a Bienalei de Arhitectura Transilvania (BATRA) 2019, organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania, Filiala Transilvania, in parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba si Nord-Vest, va avea loc la Cluj-Napoca, in perioada 7-23 noiembrie. Scopul acestei editii este reflectat de tema aleasa, "Viitorul/Acum", respectiv dorinta de a implica intreaga comunitate in planurile si deciziile arhitectilor, urbanistilor, peisagistilor, autoritatilor, pornind de la premisa ca numai asa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu totii.

Bienala de Arhitectura Transilvania 2019

"Suntem contemporanii care incercam sa materializam vise. Necesitatile unei familii sau ale unei comunitati ne sunt transmise prin teme de proiect, iar noi incepem apoi sa imaginam si sa schitam viitorul. Calitatea mediului construit, de la peisaj arhitectural, spatiu urban sau rural, pana la cele mai mici detalii ale locuintelor, toate au un impact asupra dezvoltarii noastre ca oameni si ne definesc ca si comunitate. Gestul arhitectural este materializarea unui vis, sau doar a unei necesitati functionale dar, indiferent de tema pe care o abordam, impactul pe care proiectul nostru il va avea asupra beneficiarilor este rareori cuantificat la adevarata valoare", spune Daniela Maier, curatorul BATRA 2019 si presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania - filiala Transilvania (OART).

Premiera: Gala Bienalelor de Arhitectura

In aceeasi perioada, Cluj-Napoca va fi gazda Galei Bienalelor de Arhitectura, eveniment de o anvergura deosebita, organizat IN PREMIERA de ehipa BATRA si care isi propune sa gazduiasca un numar cat mai mare dintre Bienalele si Anualele de arhitectura organizate in Romania in perioada 2018-2019. Curatorii si presedintii de filiale vor dezbate, in cadrul unei mese rotunde, provocarile cu care se confrunta arhitectii privind modelarea peisajului construit contemporan.

Intrebarile pentru care se incearca identificarea unui raspuns sunt sintetizate de Daniela Maier, curatorul BATRA 2019:

"Care vor fi valorile generatiilor viitoare crescute in noile cartiere? Oameni, arhitecti, administratie, specialisti, contemporani, sociologi, istorici, dezvoltatori... ne imaginam si ne asumam aceste valori, acest viitor? Acum, cand proiectele noastre se materializeaza mult mai repede, este important sa intelegem faptul ca viitorul este, dincolo de orice slogan publicitar, cu adevarat in mainile noastre! Conturam si definim spatii si volume, ne asumam coerenta lor functionala, impactul lor in acest moment in oras. Dar suntem oare in masura sa cuantificam eficienta, valoarea estetica sau puterea lor de a defini comunitati in viitor? Viteza cu care locuitorii oraselor se adapteaza evolutiei tehnologice depaseste cu mult flexibilitatea functionala pe care suntem invatati sa o oferim cladirilor pe care le proiectam.

Suntem oare in masura sa concepem teme si proiecte care, materializate, sa ne defineasca si sa fie utile peste zeci de ani?"

O alta PREMIERA este reprezentata de expunerea simultana in 5 orase a proiectelor propuse de arhitectii Ordinului. Daca, la editiile trecute, specialistii sau pasionatii de arhitectura din Alba Iulia, Oradea, Satu Mare si Baia Mare au putut studia si admira aceste proiecte in cadrul unor expozitii itinerante, ulterior evenimentului din Cluj-Napoca, in acest an proiectelor vor fi expuse simultan, in zone centrale din toate cele cinci orase.

Comunitatea (locala), chemata la dezbaterile arhitectilor

Comunitatea este beneficiara tuturor proiectelor arhitecturale contemporane, astfel incat organizatorii isi doresc ca membrii ei sa participe, intr-un numar cat mai mare la dezbaterile organizate in cele 16 zile ale evenimentului. "Am afirmat deseori faptul ca arhitectura este exercitiul de comunicare pe care trebuie sa-l facem din nou impreuna, comunitate si arhitecti. Reconectarea la valorile traditionale este considerata una din caile importante prin care vom putea identifica strategiile de adaptare la temele actuale. Arhitectura isi cauta calea de a fi in mod real un raspuns la teme bine definite de comunitate, administratie si beneficiari, o unealta de formare si educatie. Implicarea in identificarea si definirea temelor este un prim pas. Asumarea acestora si conturarea unui raspuns corect este deja un gest pe care multe din specialitatile implicate au reusit sa il ridice la o valoare apreciabila", spune Daniela Maier, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania - filiala Transilvania (OART).

Potrivit acesteia, activitatile Bienalei sunt gandite special pentru a-i implica si interesa pe toti cetatenii, de toate varstele, inclusiv copiii - pentru ei vor exista in program workshop-uri speciale, in cadrul carora vor lua contact direct cu lumea arhitecturii. In acelasi scop, toate evenimentele aflate sub umbrela BATRA 2019, de la expozitii, la tururi ghidate si dezbateri, vor fi adaptate localitatilor gazda si particularitatilor acestora.

Trofee speciale pentru castigatorii Bienalei

In cadrul BATRA 2019, vor fi 10 categorii/sectiuni de concurs: Arhitectura locuintei individuale, Arhitectura locuintelor colective, Arhitectura dotarilor comunitare si de productie, Arhitectura spatiului public, Arhitectura patrimoniului cultural, Rural, Arhitectura spatiului interior si scenografie, Microarhitectura- Arhitectura temporara, Design de obiect, Proiecte culturale: Initiative si Experimente.

Pe 23 noiembrie 2019, un juriu format din experti romani si straini vor conferi Trofeul Bienalei celui mai bun proiect propus pentru fiecare sectiune. Trofeul in sine (modelul) este rezultatul unui concurs desfasurat, in primavara aceasta, in cadrul Festivalului International de Ceramica - Caolin. Concurentii au fost invitati sa realizeze un obiect prototip, al unei serii ulterioare de 10 obiecte (numarul trofeelor Bienalei). Obiectele ceramice indeplinesc, in acelasi timp, si functiunea de corpuri de iluminat functionale.

Contacte:

Cluj/general:

Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2019, 0744695874

Arh. Dana Tecau, Arh. Dan Domsa

0264450375, secretar@oartransilvania.ro

Alba

Arh. Iulian Mirea

0258833506, oar.alba@gmail.com

Satu Mare

Arh. Violeta Iuoras

0772 094 076, oarsm.secretariat@yahoo.ro

Bihor

Arh. Adrian Hagiu, Arh. Daniel Panait

0259 428 889, arhitect.bihor@gmail.com

Nord - Vest

arh. Ionut Radu Filip

0788369787, oarnordvest@gmail.com

Media- relatii si parteneriate:

Anca Dinu, PR Manager

0722870000, anca.dinu123@gmail.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!