de Marcel Buciuman in Arhitectura
Atunci cand dispui de un spatiu, oricat de mic, intr-un oras precum New York-ul vei dori cu siguranta sa-l exploatezi cat mai eficient. Daca in plus spatiul cu pricina se afla in Manhattan, centrul financiar, comercial, cultural si turistic al metropolei americane, provocarea este cu atat mai mare.
Pornind de la un apartament de doar 39 de metri patrati situat la ultimul nivel al unei cladiri new-yorkeze, arhitectii de la Specht Harpman Architects au reusit sa-l transforme intr-un spatiu de locuit modern si confortabil.
Asul din maneca al amenajarii a fost insa inaltimea de 7,5 metri pe care au avut-o la dispozitie si care le-a permis sa creeze mai multe platforme pe care sa distribuie toate functionalitatile unei locuinte, inclusiv o mica gradina-terasa pe acoperis, unde proprietarii sa se poata relaxa admirand peisajul urban.
Am spus functionalitati si nu camere intrucat spatiul este unul deschis, fluid, eliberat de prezenta unor pereti care nu ar fi facut decat sa accentueze lipsa de spatiu, baia fiind singurul spatiu complet delimitat.
Pat clasic Marius, lemn masiv fag, 160x200
Odata ce ai pasit in locuinta ajungi intr-o bucatarie moderna in care mobilierul lucios de culoare alba, la fel ca si peretii din intreaga locuinta, contribuie la crearea unei atmosfere luminoase.
Blatul de lucru din bucatarie, care este si loc de servit masa sau chiar birou, se prelungeste in living unde se transforma intr-o comoda pentru aparatura audio-video.
Cateva trepte fac trecerea spre zona de living, minimalist decorata, in care piesele de mobilier sunt reduse la strictul necesar. Dulapurile clasice lipsesc cu desavarsire, insa nu si spatiile de depozitare.
Aici intervine unul dintre elementele esentiale ale proiectului: scara interioara. Aceasta nu are doar rolul functional de interconectare intre niveluri ci reprezinta si principalul spatiu de depozitare al locuintei.
Nu a fost insa deloc neglijat nici factorul estetic al scarii. Usile care asigura compartimentarea spatiului de sub scara sunt realizate din acelasi material folosit si pentru mobilierul de bucatarie, in timp ce treptele si contratreptele sunt placate cu acelasi material de culoare wenge folosit si la pardoseala. De altfel pardoseala din lemn inchis la culoare reuseste sa balanseze cromatic intreaga compozitie.
Remarcabila este si solutia aleasa pentru balustrada, cablurile din otel inoxidabil conecteaza treptele cu plafonul, obturand vizual cat mai putin spatiul.
Urmeaza elementul central al proiectului, platforma suspendata peste bucatarie, pe o structura din grinzi de otel, unde a fost amenajat dormitorul matrimonial.
Regasim aici aceeasi combinatie de culori, alb si wenge, dar si o copie a scarii din living, ce face legatura cu gradina de pe acoperis.
Set mobila living Mona, lemn masiv, alb
Pentru a aprecia si mai bine reusita acestui proiect iata si cateva imagini ale spatiului inainte de procesul de renovare.
Arhitect & Designer: Specht Harpman Architects
Foto: Taggart Sorenson
Sursa: CaseSiGradini.ro
Articole recomandate
Produse de la parteneri