Cei care doresc sa inveseleasca atmosfera din casa sau birou cu ajutorul plantelor, dar care totusi nu au timp sa le ingrijeasca, pot opta pentru o varianta mai simpla, in spirit minimalist: un terariu.
Plantele din terariu pot supravietui chiar si o luna fara sa fie udate din exterior. Motivul este umiditatea crescuta din interior, care se aduna pe peretii terariului si care uda pamantul; este, daca vreti, circuitul apei in... mediu inchis.

Important pentru reusita proiectului este ca tot ceea ce intra in terariu - plante, pamant, nisip, decoratiuni - sa nu fie atacat de vreo boala sau daunator.
Pentru a nu lungi vorba, aveti nevoie de:
- un borcan cu capac;
- 2-4 fase de tifon;
- pietre de mici dimensiuni;
- nisip sau carbune activ;
- pamant de flori;
- plante;
- pietre pentru decor;
- foarfeca, 1-2 bete.
Ce plante sunt potrivite pentru terariu
Plantele alese sunt foarte importante. Indiferent de specie, plantele pentru terariu trebuie sa fie de mici dimensiuni sau raportate la dimensiunile borcanului (borcanul poate fi inlocuit cu un acvariu, insa este obligatoriu sa fie acoperit, pentru a nu pierde din umiditate).
Pot fi plantate specii salbatice, care nu cresc de obicei in ghiveci - eu am incercat cu trifoi si muschi din curte - sau cu specii cunoscute ca plante de apartament: saintpaulia, ardisia, feriga pitica, maranta, diferite tipuri de muschi. Ideale sunt plantele care cresc lent.
Cum se realizeaza un terariu
Mai intai, trebuie sa spalati bine borcanul sau containerul de sticla si sa il lasati la uscat. Plasati apoi un strat de pietre de vreo 3 cm (mai mare, in functie de dimensiunea vasului), 1-2 fase de tifon taiate in forma de cerc, un strat de carbune sau nisip de 1-2 cm, alte 2 fase de tifon si apoi pamantul de flori. Rolul faselor de tifon este sa pastreze fiecare strat intact, pentru ca apa duce pamantul sau carbunele spre fundul borcanului; aveti grija ca tifonul sa fie acoperit complet. ...