Silvoterapia, terapia prin arbori

in Gradina flori de apartament

Ce este silvoterapia?
 
P e scurt, silvoterapia s-ar traduce prin vindecarea bolilor cu ajutorul padurii. Cunoasteti desigur cat de relaxanta poate fi o plimbare intr-o duminica de vara prin umbra unei paduri. Dincolo de relaxare si de efectele benefice ale miscarii in aer liber, aerul ionizat din padure ajuta la circulatia sangelui, oxigeneaza creierul si usureaza respiratia.
Mai mult decat atat, aerul padurii contine substante volatile care au rolul de a inhiba sau chiar de a stopa dezvoltarea unor microbi periculosi.

 

 

Padure, silvoterapie

Aceste substante se numesc bactericide naturale, iar conform medicului oncolog Arcadie Percek, un singur hectar de padure matura de stejar emite in atmosfera doua kilograme de asemenea antibiotice naturale. Efectul lor este comparabil cu cel al medicamentelor de sinteza, functionand ca supresori ai bacilului Koch (care provoaca tuberculoza).


Padurea, aspirator de praf
 
Cel mai important motiv pentru care padurile ar trebui sa existe in imediata vecinatate a marilor orase este rolul lor de a filtra atmosfera. Ele actioneaza nu doar ca un filtru chimic, consumand dioxidul de carbon si eliminand oxigen, ci si ca un filtru grosier, copacii actionand ca o perdea care retine particulele de praf. Stiintific s-a demonstrat faptul ca un hectar de padure de pin retine anual 56 de tone de praf iar o padure de fag 63 de tone.
Incarcatura microbiologica a aerului in interiorul unei paduri este mult mai mica decat cea din metropole. Pe un metru cub de aer dintr-un supermarket contine 5-6 milioane de microorganisme, un metru cub dintr-o padure de munte contine... 500 de microbi.


Cinci motive pentru o plimbare la padure
 
1. Oxigenarea organismului: relaxeaza, ajuta circulatia sangelui si respiratia, alunga oboseala.
2. Linistea padurii: alunga oboseala, calmeaza, este potrivita o perioada de refacere mai ales celor care lucreaza intr-un mediu incarcat de zgomote.
3. Este de preferat o jumatate o ora de alergat in padure, decat in parc. Avantajele sunt multiple, aerul este mai curat, este liniste, musculatura este mai solicitata si nu in ultimul rand... acolo esti doar tu cu tine!
4. ...

Autor: Dr. Valeriu Nascoapa

Sursa: Bioproduct

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!