Renovarea locuintei este un proces care necesita atentie sporita, rabdare, creativitate si un buget pe masura dorintelor. Aspectul estetic al unei locuinte renovate creste semnificativ alaturi de se siguranta si confort.
Astazi vom intra in profunzimea unei renovari end-to-end si vom vedea ce presupune fiecare etapa. Ramaneti alaturi de noi!
Arhitectii sunt de parere ca o casa veche din caramida poate fi renovata cu succes daca nu are probleme grave din punct de vedere structural. Infiltratiile sunt cea mai frecventa problema cand vine vorba de o casa veche. in prima faza, renovarea unei case din caramida presupune 2 etape:
In ceea ce priveste renovarea interiorului, trebuie sa notam urmatoarele aspecte:
Legat de exterior amintim:
Nu uitam nici de curte sau gard. Pavajul din beton este o optiune ideala pentru orice curte. Daca nu vreti pavaj, puteti opta pentru dale, profile WPC sau pavajul din cauciuc. Cat despre alegerea gardului, optiunile sunt numeroase: sipca metalica, WPC, fier forjat, tabla decupata, tip jaluzele, din beton, Rivago.
Renovarea unui apartament pare mai simpla decat a unei case. in exterior sunt necesare doar termoizolatia daca blocul nu este anvelopat si hidroizolatia in cazul in care apartamentul se afla la ultimul nivel.
In functie de vechimea apartamentului si de timpul scurs de la ultima renovare, decopertarea peretilor nu este mereu necesara. Nu exista alte diferente in renovarea interiorului celor 2 tipuri de locuinte.
Durata renovarii este direct proportionala cu anvergura lucrarilor. O renovare de la zero poate dura cateva luni bune, in timp ce inlocuirea parchetului si zugravirea pot dura cateva zile. Este important sa va inarmati cu foarte multa rabdare inainte de a porni in aventura renovarii, mai ales cand procesul este complex si de durata.
Procesul de renovare al peretilor cuprinde mai multe etape:
Renovarea acestora trebuie sa includa obligatoriu un sistem eficient de termoizolare. Zidaria va fi protejata de infiltratii, iar consumul de energie se va eficientiza. De asemenea, aspectul exterior se va imbunatati, iar valorea imobilului va creste in caz de vanzare sau inchiriere.
Peretii interiori placati cu rigipsRigipsul este folosit in amenajarile interioare pentru placarea peretilor. Adesea mai apare si sub denumirea de gips-carton. Dispune de o serie de avantaje precum:
Placile gri - intre cele 2 foi de carton este un ipsos de modelaj. Hartia cartonata care inveleste placa este tratata cu ceara pentru a nu se deteriora la aplicarea gletului.
Placile verzi - sunt destinate pentru spatiile cu nivel ridicat de umezeala.
Placile albastre - contin o hartie speciala care retine intr-o anumita masura vibratia sonora. Sunt ideale pentru cei care locuiesc la bloc.
Placile roz - ofera protectie anti-foc pentru aproximativ 30 de minute. Unii producatori garanteaza o rezistenta la foc de pana la 4 ore. Este necesar ca si chitul de imbinare al placilor de rigips sa fie rezistent la foc. Chitul de imbinare va tine placile impreuna si nu va ceda la temperaturi mari.
Placile portocalii - sunt impermeabile si sunt destinate pentru portiunile in care se monteaza cada sau cabina de dus.
Dimensiunile rigipsuluiPe piata materialelor de constructii rigipsul este disponibil in mai multe dimensiuni:
Instalatia sanitara presupune totalitatea conductelor. tevilor, circuitelor de apa si modalitatile de incalzire si canalizare dintr-o locuinta. Aceasta trebuie sa fie in stare perfecta de functionare pentru a evita aparitia defectiunilor si a neplacerilor.
Tipuri de tevi
tevi din PPR (polipropilena)
Sunt printre cele mai utilizate deoarece nu necesita izolatie, acesta fiind principalul lor avantaj. Sunt usor de montat si au o durata lunga de viata. Se comporta excelent la temperaturi ridicate, la coroziune si impact. Pot fi utilizate inclusiv pentru instalatiile din pardoseala si sunt suficient de groase pentru a face fata presiunii sapei din beton.
Avantaje:
Sunt utilizate pentru instalatia sanitara a apei (calde sau reci) si la sistemele de incalzire. Rezista foarte bine la temperaturi foarte mari, presiuni si socuri mecanice. Pretul este mai piperat comparativ cu alte variante existente pe piata.
Avantaje:
Se afla la mare cautare datorita pretului foarte scazut. Este un material flexibil, iar montajul necesita un numar redus de fitinguri.. Au o durata de viata indelungata si se folosesc pentru sistemele de incalzire in pardoseala.
Avantaje:
Robinetii sunt dispozitive montate la o conducta care intrerup, restabilesc sau regleaza circuatia unui lichid sau gaz.
Tipuri de robinetiIn functie de utilizare:
In functie de materialul din care sunt realizati:
Pentru scurgerile de interior sunt recomandate tevile din PPR cu garnituri gri, iar pentru exterior cele de culoare portocalie. in schimb, pentru cada sau lavoar se pot utiliza tevi de canalizare cu diametrul de 40 sau 50 mm.
Instalatia electrica de interior se refera la ansamblurile existente intr-o locuinta, de la panoul electric, cabluri, pana la prize si intrerupatoare. Este de la sine inteles ca inlocuirea instalatiei electrice trebuie realizata de un electrician.
Tipuri de cabluri si coduriDupa materialul din care sunt facute
Dupa domeniul de utilizare
Dupa materialele izolatoare
Regimul de executie
Prizele intermediaza accesul aparatelor electrice la reteaua de curent electric.
Tipuri de prizeDupa conectare:
Dupa gradul de protectie:
Dupa modalitatea de montaj:
Dupa materialele folosite:
Ofera acces la lumina prin simpla apasare sau rotire a unui buton.
Tipuri de intrerupatoareDupa modul de folosire
Dupa utilitate
Exista 2 variante: fie raschetam parchetul vechi, fie il inlocuim. Raschetarea parchetului presupune indepartarea stratului de lac aplicat pe parchet, dar si a unei parti din lemnul de suprafata. Parchetul din lemn masiv poate suporta mai multe raschetari realizate la perioade mari de timp fara sa apara niciun fel de problema. Va pierde din grosime, dar nu atat de mult incat sa nu mai poata fi folosit.
Etapele procesului de raschetare:
Avantaje:
Dezavantaje:
Avantaje:
Dezavantaje:
Plinta este un accesoriu care ajuta foarte mult in procesul de intretinere a partii inferioare a peretelui. Aduce un plus de personalitate si expresivitate, dar si un aspect finisat.
Tipuri de plinte:
Sa ne imaginam ca avem o casa compusa din 3 camere cu o suprafata totala de 100 mp, doar parter.
Date tehnice:
In urma discutiei cu un meserias, am determinat urmatoarele cantitati de materiale de constructii pentru renovarea casei. Priviti ce a iesit:
3454,29 lei este economia facuta cu ajutorul Casei de Comenzi Vindem-Ieftin.ro pentru necesarul de materiale de mai sus.