4 alternative de luat in calcul atunci cand nu ai un sistem de incalzire sau functioneaza sub parametri

in Ghid Practic Casa

In timpul sezonului rece, incalzirea in locuinta sau spatiul de lucru este absolut esentiala pentru confort si desfasurarea activitatilor. In contextul in care sistemele de incalzire conventionale pot pune diverse probleme neplacute sau poate inca nu ai un asemenea sistem de incalzire, este bine sa stii ce alternative iti stau la dispozitie.

Calorifere electrice

Retine faptul ca orice solutie de incalzire, pentru a atinge o eficienta termica optima, are nevoie de o izolare buna a peretilor incaperii, respectiv de cat mai putine pierderi de caldura pe la ferestre sau usi. In acest fel, confortul tau termic este constant, iar consumul de energie este rezonabil.

1. Calorifer electric

Este poate cea mai populara solutie atunci cand vine vorba de incalzirea alternativa pentru o incapere, mai ales ca este mobil si usor de transportat. Fara doar si poate ca un calorifer electric poate emana suficienta caldura pentru o camera mica sau medie. Se recomanda unul cu 9-12 elementi pentru o eficienta termica buna. Mai tine cont si de prezenta unui termostat, treptelor de putere sau protectiilor de supraincalzire, respectiv sistemelor anti-inclinare.

Acum sunt disponibile pe pia?a mai multe tipuri de calorifere electrice, de la cel clasic pe baza de ulei, la cel cu bloc ceramic, care retine mai mult caldura generata, si pana la calorifere cu functie de umidificator integrata. Majoritatea se gasesc si in multe dintre magazinele mari, asa cum sunt supermarketurile.

Caloriferele electrice incalzesc mai greu incaperea - decat alte solutii similare, dar pot mentine caldura pentru o perioada mai lunga de timp, chiar si dupa ce se opresc, degajand in continuare caldura acumulata in elementii sai. Sunt cele mai apropiate de modul in care ne incalzim de la o soba clasica, de teracota. Ele radiaza caldura in vecinatate, de aceea sunt foarte utile daca ai nevoie de o sursa rapida de caldura localizata - langa un fotoliu, birou sau patul copilului.

Dezavantaje: Desi are un cost relativ mic de achizitie, facturile la energia electrica vor fi mari, mai ales daca este folosit o perioada lunga de timp. Pot aparea scurgeri de ulei daca nu sunt de o calitate foarte buna.

2. Convector

Un convector electric este ideal pentru incalzirea spatiilor de dimensiuni mici si medii, asa cum sunt majoritatea apartamentelor de bloc. La fel ca in cazul caloriferelor electrice, este ideal sa cumperi un convector cu putere reglabila si termostat. In plus, multe convectoare vin acum cu telecomanda pentru operare de la distanta, ecran LCD cu indicator de temperatura sau functie de timer pentru a porni si opri caldura in intervalul de timp dorit. De asemenea, nu neglija protectiile la supraincalzire sau inclinare.

Sunt doua tipuri de convectoare, de perete sau podea, cel din urma fiind de preferat, mai ales daca vorbim de o incalzire temporara si vrei sa il mai muti dintr-o camera in alta. Spre deosebire de radiatoare, convectoarele sunt mai usoare si mai simplu de mutat.

Dezavantaje: Puterea de degajare a aerului este redusa, iar in camerele mai mari se resimte acest lucru. Gurile de evacuare nu trebuie acoperite cu nimic.

3. Aeroterma

Sunt ele mai rapide dinpunct de vedere al transferului de caldura in incapere. Practic, acestea se incalzesc rapid si distribuie aerul cald in toata camera, datorita ventilatorului integrat. Sunt portabile, asadar, usor de manevrat, si detin functii care sa te ajute in economisirea de energie, precum termostatul pentru controlul temperaturii sau posibilitatea sa setezi o treapta de putere.

Aeroterma este foarte utila atunci cand ai nevoie sa se incalzeasca rapid aerul din incapere. Se recomanda, in special in camerele unde ai nevoie de caldura pe o perioada scurta de timp. Exista si modele de aeroterme ceramice, cu efectele combinate ale unui calorifer ceramic si a unei aeroterme.

Dezavantaje: Ventilatorul aerotermei poate fi uneori deranjant, mai ales daca ai o sensibilitate la zgomote. Totodata, odata oprita, aeroterma nu mai pastreaza deloc caldura fata de alte sisteme alternative de incalzire - mai putin modelele noi, ceramice. Ventilarea puternica a aerului poate ridica in aer particule de praf, ceea ce poate fi o problema pentru camere care nu sunt perfect curate si in care sunt persoane alergice la praf.

4. Panou radiant

Este un echipament de incalzire ecologic, asadar, poate fi achizitionat si prin programul Casa Verde. Panourile radiante, cu raze infrarosii, sunt recunoscute pentru durata lor lunga de viata, care poate fi de pana la 20-25 de ani. Practic, incalzirea cu panouri radiante urmeaza principiul incalzirii naturale de la soare. Acestea incalzesc obiectele din incapere, nu aerul, fiind foarte utile atunci cand doresti incalzirea unei zone anume, cum ar fi locul unde este biroul sau canapeaua sau chiar locul preferat de pe terasa. In plus, razele infrarosii cu tehnologia de ioni negativi au beneficii dovedite asupra sanatatii, in special pentru sistemul respirator. Spre deosebire de alte surse de incalzire, sunt potrivite a fi folosite si in exterior.

Montajul este simplu de realizat si se poate face atat pe tavan (ideal pentru incaperile inalte), cat si pe perete (ideal pentru spatiile mai mici).

Dezavantaje: Investitia poate fi costisitoare, insa facturile la energia electrica sunt ceva mai mici. Odata cu oprirea panoului, spatiul se raceste repede.

Pentru toate solutiile electrice de incalzire mentionate in acest articol, ai in vedere faptul ca instalatia electrica trebuie sa fie intr-o stare buna de functionare, iar prizele sa fie de calitate.

Sursa foto: shutterstock.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!