Cum sa iti aperi locuinta de alergeni: 8 solutii eficiente

in Ghid Practic Casa

Alergiile sunt unele dintre problemele care dau batai de cap persoanelor de orice varsta. Adulti si copii deopotriva se pot confrunta cu o sensibilitate la anumite substante din mediul inconjurator, substante denumite alergeni.

Cum sa iti aperi locuinta de alergeni

Sursa foto

In cazul oamenilor vulnerabili, organismul are o reactie exagerata in urma contactului cu acesti alergeni chiar daca in mod normal sunt inofensivi. De regula, locuinta noastra ar trebui sa fie cel mai sigur loc si sa nu ne puna in niciun fel sanatatea in pericol. Insa tocmai in acest spatiu gasim o multime de alergeni: acarieni, praf, par de animale, polen, mucegai ori insecte microscopice, devoratoare de celule moarte. Acestia pot declansa o reactie alergica sau o pot agrava, daca nu acordam atentie anumitor aspecte. Tocmai din acest motiv avem pentru tine cateva solutii eficiente care te vor ajuta sa-ti aperi casa de alergeni:

1. Foloseste o saltea si perne hipoalergenice

Dormitorul reprezinta mediul perfect pentru dezvoltarea acarienilor. Transpiratia, caldura sau particulele de piele contribuie semnificativ la aparitia si inmultirea celor mai comune tipuri de alergeni. Daca tu ori un alt membru al familiei tale sunteti predispusi la alergii, foloseste o saltea superioara hipoalergenica pentru pat, dar si perne care au o bariera impotriva formarii acarienilor.

2. Spala asternuturile saptamanal

Ramanem in zona dormitorului ca sa-ti atragem atentia si asupra asternuturilor. Ca sa tii alergenii la distanta este recomandat sa folosesti doar lenjerie din bumbac. Ai grija sa speli cearsafurile saptamanal, la o temperatura de 60 grade C.

3. Renunta la covoare

Covoarele sunt preferatele particulelor de praf. Acestea nu sunt o alegere tocmai inspirata pentru cei care se confrunta cu alergiile, insa nici pentru persoanele care isi doresc o locuinta foarte curata. Daca este posibil, alege o podea dura, precum cea din lemn. In cazul in care vrei totusi sa ai cateva covoare in anumite zone din casa, asigura-te ca sunt usor de intretinut si ca le aspiri frecvent ca sa eviti acumularea particulelor de praf.

4. Achizitioneaza un purificator de aer

Aerul poluat si praful ajung foarte usor in locuinta fiecaruia dintre noi. Oricat de mult te-ai stradui sa pastrezi curatenia, nu poti elimina alergenii in totalitate. Un purificator de aer ii poate elimina si imbunatateste aerul din interiorul caminului tau. Aparatele moderne, dotate cu filtre HEPA, reusesc sa capteze particule de pana la 0,3 microni si beneficiaza de sisteme care distrug complet microbii, bacteriile ori virusurile.

5. Schimba periodic filtrele aerului conditionat

Unul dintre aspectele de care trebuie sa tii cont daca vrei sa-ti aperi locuinta de alergeni este igienizarea periodica a aparatului de aer conditionat. Acesta poate contribui la dezvoltarea alergenilor, asa ca schimba-i filtrele conform indicatiilor producatorului si curata-l constant.

6. Inlocuieste draperiile cu jaluzele

Chiar daca sunt de o eleganta aparte si ofera casei un aspect deosebit, draperiile se numara printre locurile preferate de acumulare a particulelor de praf. Jaluzelele, mult mai simple si practice, nu acumuleaza atat de mult praf si sunt mult mai usor de curatat.

7. Aeriseste incaperile de mai multe ori pe zi

De preferat ar fi ca oricare dintre camerele locuintei tale sa beneficieze de o fereastra. In acest fel, vei putea sa aerisesti casa asa cum este indicat, de 2-3 ori pe zi. In caz contrar, sistemele de ventilatie sunt binevenite. Din pricina umiditatii si a caldurii, in special, in bai si bucatarie, pot aparea spori de mucegai.

8. Fa curatenie cel putin o data pe saptamana

Praful este responsabil de generarea alergiilor. Acesta se poate acumula pe suprafata mobilierului, in covoare, perdele, draperii si pe pardoseala. Este dificil sa scapi definitiv de praf, dar poti sa-l stergi macar o data pe saptamana folosind lavete din microfibra si spray-uri antistatice. De asemenea, aspira podeaua, canapeaua salteaua sau chiar si draperiile, scutura si spala lucrurile din locuinta ta pentru a tine praful la distanta.

Ca sa poti scapa de alergeni este important sa cunosti sursa lor in casa ta si sa faci mereu curatenie pentru a mentine o atmosfera sanatoasa si confortabila. Totodata, ai grija sa inlocuiesti periodic produsele care pot conduce la dezvoltarea microbilor si bacteriilor. Pana la urma, locuinta ta reprezinta singurul mediu in care poti tine situatia sub control.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!