Cum alegi bateria si alte accesorii pentru chiuveta de bucatarie

de Marcel Buciuman in Ghid Practic Casa

Pana la un moment dat bateria de bucatarie nu reprezenta decat un accesoriu prin care apa ajungea la chiuveta. Bateria moderna insa se caracterizeaza in egala masura prin functionalitate si estetica, devenind un adevarat element de decor pentru orice bucatarie.

 

 

Bucatarie traditionala
Designer: Hsu McCullough

 

Atunci cand vorbim despre alegerea unei baterii pentru chiuveta din bucatarie, trei elemente trebuiesc analizate: modul de comanda, forma si finisajul.
Afla mai multe despre amenajarea bucatariei din articolul: Ghidul cumparatorului: bucataria

Comanda

 

Modul de manipulare a evoluat de la clasicele robinete cu 2 rozete pentru controlul separat a apei calde si respectiv a celei reci, trecand la bateriile cu comanda unica printr-o singura maneta atat pentru apa calda cat si pentru cea rece, pentru a se ajunge acum la robineti comandati cu ajutorul senzorilor de miscare.

 

Baterie bucatarie clasica Baterie bucatarie unicomanda Baterie bucatarie cu senzor
De retinut:
  • Bateria cu comanda unica permite o reglare rapida a debitului si temperaturii apei
  • Bateria de bucatarie comandata cu senzor poate aduce importante economii la consumul de apa, apa pornind doar cand mana sau un vas este apropiat de robinet! Temperatura apei se regleaza printr-un robinet suplimentar.

Forma

 

In ceea ce priveste forma bateriei, o prima distinctie se face intre bateriile de perete si cele montate in chiuveta.

 

Apoi, si modulul de comanda, despre care am discutat mai sus, va influenta forma bateriei.

 

Inaltimea si lungimea bratului sunt alte elemente importante de care trebuie sa tineti cont mai ales daca folositi vase de dimensiuni mari.

 

Baterie flexibila pentru bucatarie Baterie satinata pentru bucatarie
De retinut:
  • Pentru o chiuveta cu mai multe cuve bratul robinetului trebuie sa fie suficient de lung pentru a ajunge la acestea. O solutie ar fi optarea pentru un brat flexibil
  • Unele baterii sunt concepute filtre pentru apa incorporate sau cu posibilitatea atasarii acestora
  • Exista si baterii dotate cu un sistem de blocare daca apa depaseste o anumita temperatura.

Finisajul

 

Partea estetica a deciziei va fi probabil cea mai complicata. Va trebui sa tineti cont insa ca bateria aleasa sa fie in concordanta cu chiuveta si cu stilul intregii bucatarii. O baterie clasica de alama cu comanda dubla va completa foarte bine o bucatarie traditionala, pe cand intr-o bucatarie moderna veti putea opta pentru o baterie cromata monocomanda.

 

Materialele cele mai folosite sunt alama, otelul inoxidabil, bronzul, cromul, nichelul, portelanul sau rasini epoxidice de diverse culori. Finisajul poate fi lucios sau satinat, dupa preferinta fiecaruia.

 

Imagini amenajari bucatarii

 

Accesorii

 

Odata cu chiuveta si bateria au aparut si evoluat si accesoriile menite sa faca munca in bucatarie mai usoara si rapida. Am amintit deja de pulverizatorul flexibil sau dispensorul pentru detergentul de vase.

 

Unele chiuvete sunt dotate cu locuri de tocat sau de strecurat, avand si accesoriile concepute special pentru aceste functionalitati. Exista chiar dispozitive ce se monteaza sub chiuveta pentru a asigura tocarea resturilor menajere alimentare din bucatarie.

 

Tocatoare pentru bucatarie Strecuratoare pentru bucatarie

 

Nu in ultimul rand, trebuie sa remarcam si usurinta cu care bateriile moderne pot fi montate si racordate prin racorduri flexibile la instalatiile de alimentare cu apa.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Textile

SITE NIKYDECOR

Pret: 290,00 Lei

De la NIKY DECOR

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!