How-to: Sfaturi practice pentru amenajarea clinicilor dentare in perioada Covid, de la specialisti

in Arhitectura

Ultimele luni au schimbat fundamental majoritatea palierelor din vietile noastre: biroul si restaurantul s-au mutat acasa. Distantarea sociala a fost o provocare, iar mobilitatea s-a schimbat drastic. Practic, am invatat sa traim diferit. Insa, sub contextul pandemic, se schimba si felul in care privim serviciile medicale: ne e mai teama ca niciodata sa nu ne infectam.

Amenajari interioare

De aceea, industria medicala face eforturi pentru a garanta siguranta deplina - astazi, sa mergi la dentist nu te predispune niciunui risc. Asta pentru ca spatiul e unul adaptat conditiilor actuale - fiecare episod epidemic prin care a trecut omenirea a generat schimbari. Sa ne amintim de holera, care a dat startul folosirii culorii alb in cabinetele medicale.

Si pentru ca gravitam cu totii in jurul sigurantei depline, ti-am pregatit cele mai importante sfaturi de care sa tii cont in amenajari interioare atunci cand vine vorba de clinicile dentare. Am vorbit cu Raluca Pavel arhitecta si co-fondatoare a studioului de arhitectura Four Design, specializat in amenajarile clinicilor medicale, a restaurantelor si proiectelor rezidentiale si am extras pentru voi cateva idei statement pe care ni le-a impartasit cu generozitate.

Intelegerea nevoilor & compromisuri

Cand vine vorba despre amenajarea unui spatiu medical, rigorile sunt fundamental diferite fata de rezidential. Din acest motiv, relatia dintre designerul de interior si client este mai importanta ca niciodata - o amenajare de succes in contextul Covid incepe cu intelegerea nevoilor. Si aici putem vorbi despre trei ramuri esentiale:

  • nevoile clientului propriu-zis, in materie de dorinte
  • nevoile viitorilor pacienti, in materie de asteptarile pe care le au de la spatiu
  • nevoile spatiului, in materie de functionalitate si utilitate.

Astfel, orice amenajare interioara de succes - fie amenajarea de clinici, de restaurante sau amenajarea livingului - incepe cu intelegerea. E nevoie, mai mult ca niciodata, sa ne acordam timp pentru a ne intelege unii pe altii. Designerul de interior e un artizan al spatiului, asa cum dentistul este artizan de zambete - inainte de a contura un spatiu, trebuie sa conturam o conexiune cu sens.

Colaborarea cu clientul incepe cu o intalnire lunga, ce dureaza minim 3 h si in care parcurgem impreuna un chestionar de cunoastere, care il trece pe client prin capitole estetice, tehnice, functionale, etc si care ne ajuta sa il cunoastem suficient de bine astfel incat sa nu trebuiasca sa ii facem 2/3 variante impersonale din care sa aleaga. Facem la inceput o singura varianta, dar buna, cuprinzatoare, suficienta. - arh. Raluca Pavel, fondator Four Design Studio

Dupa ce ambele parti se asigura ca si-au inteles reciproc nevoile, poate incepe povestea: care, mai ales in cazul clinicilor dentare, nu tine cont de compromisuri. Practic, sunt inadmisibile: pentru ca nu poti compromite nici siguranta, nici estetica si nici functionalitatea.

Nevoi functionale si psihologice noi

Vorbim din nou despre nevoi: de data aceasta, in amenajarea clinicilor dentare, e vital sa mentionam ca nevoile sunt extrem de fluide, in continua schimbare. Astazi, in contextul pandemic, trebuie sa punem accent mai mult ca niciodata pe nevoile functionale si psihologice. In ceea ce priveste functionalul, trebuie sa prioritizam compartimentarea spatiului si a echipamentelor necesare astfel incat sa asigure un flux al traficului cat mai sigur - si in general sa ne pastreze in siguranta.

Apoi, dintr-o perspectiva psihologica, putem sa recunoastem ca ne e mai teama ca niciodata. Frica era aici si inainte, insa acum ideea de anxietate dentara este mai profunda ca niciodata - ne e teama nu doar de stomatologia propriu-zisa, ci si de posibila infectare cu Covid-19, iar aceasta frica va ramane cu noi multa vreme.

De aceea in ultima perioada atunci cand pornim in amenajarea unei clinici stomatologice ne preocupam mai intens pentru a gasi solutii care sa ii faca pe pacienti sa se relaxeze si sa se simta in siguranta din punct de vedere al igienei.

In zonele usor accesibile, este important sa existe dezinfectant pus la dispozitie pentru pacienti si pentru personalul clinicii, echipament de specialitate precum masti si botosi de unica folosinta, dar si o ventilatie corespunzatoare a spatiului.

Pentru o atmosfera primitoare nu uitam niciodata de muzica, mobilier confortabil in sala de asteptare, reviste si eventual un televizor - arh. Raluca Pavel

Practic, spatiul medical post-pandemic trebuie sa asigure confortul psihic al pacientului: trebuie sa ii asiguram starea de bine in cabinet, printr-un design optim, cat si siguranta de care avem atat de multa nevoie.

Separarea zonelor functionale

Designul clinicilor dentare este ceea ce construieste, practic, fundatia pentru eficienta si fluxul pacientilor. De aceea organizarea spatiului este mai importanta ca niciodata: avem nevoie de trei zone extrem de bine determinate: zona publica, zona de procedura si zona personalului.

In zona publica (receptia si sala de asteptare), pacientul trebuie sa se simta bine primit si in siguranta. In cabinet - zona de procedura - trebuie sa stie ca este in siguranta si sa se poata elibera de teama.

Pentru buna functionare a zonelor functionle este important sa gandim parcursul pe care il va strabate fiecare pacient de cand paseste in clinica si pana cand isi finalizeaza procedurile si daca acest parcurs nu incomodeaza fluxul pe care il au medicii si restul personalului in buna desfasurare a muncii. - arh. Raluca Pavel

Iar zona personalului este spatiul in care pacientul nu are acces, fiind spatiul de re-incarcare al membrilor echipei. Cu cat cele trei zone sunt mai bine conturate si delimitate, cu atat va fi mai usor sa se evite riscul de infectare.

Mai curat, mai sigur, mai confortabil

Toate cele trei coordonate de mai sus formeaza un triunghi necesar in clinicile dentare din contextul Covid. Dupa aproape doi ani de pandemie, avem nevoie de "mai mult": mai multa curatenie, mai multa siguranta si mai mult confort. Vizita la dentist nu trebuie insotita de teama - pentru ca dentistul, alaturi de designerul de interior, trebuie sa reuseasca sa contureze un safe space. Un spatiu in care pacientul sa se simta pazit de orice riscuri, un spatiu-sanctuar in care fricile si ingrijorarile nu isi au rostul.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

SET MOBILA BUCATARIE MARINA B

Pret: 2265,00 LEI 1472,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!