Frumusetea arhitecturii organice: Casa cochilie - Foto si video

de Marcel Buciuman in Arhitectura

Desi am putea crede ca reprezinta doar decorul unei animatii Disney, aceasta incredibila casa chiar exista in apropiere de Mexico City, fiind caminul unei familii cu doi copii.

Casa Nautilus, conceputa de arhitectul mexican Javier Senosiain de la Arquitectura Organica, a avut ca si sursa de inspiratie, dupa cum ii sugereaza si numele, cochilia cefalopodului nautilus.

Fatada principala casa cochilie

Pe langa latura spectaculoasa, alegerea acestei forme inedite are si o conotatie simbolica: dorinta proprietarilor de a se simti in aceasta casa precum melcul in cochilia sa.

Fatada principala casa cochilie

Pasind pe aleea ce te conduce spre intrarea in casa incepi o calatorie paradoxala. Chiar daca trecerile dintr-un spatiu in altul curg in cel mai previzibil mod, imaginile ce se dezvaluie la tot pasul sunt pe cat de spectaculoase pe atat de imprevizibile.

Fatada principala este un mozaic de sticla colorata prin care lumina patrunde in interior intr-un splendid efect de curcubeu. Lumina este de altfel atent tratata in toate zonele casei, din loc in loc fiind prezente nise si goluri in pereti sau tavan prin care aceasta sa poata patrunde in voie.

Pat Stefania, lemn masiv de stejar, 160x200 cm

Pat dublu lemn masiv de stejar Detaliu fatada sticla colorata casa cochilie

Foto: Jaime Jacott

Armonia este deplina, atat in ceea ce priveste integrarea casei in peisajul exterior cat si in gestionarea spatiilor interioare. Suprafetele sunt fluide, urmarind forma de spirala, astfel incat nicaieri in casa nu exista pereti drepti iar podeaua si tavanul nu sunt niciunde paralele.

Aceeasi fluiditate a formelor o regasim si la nivelul scarii interioare sau a mobilierului, ingenios inglobat in structura locuintei.

Loc servit masa

Foto: Jaime Jacott

Dormitor casa cochilie Detaliu bucatarie casa cochilie

In zona de zi a fost proiectat si un spatiu de divertisment, dispus circular in jurul televizorului, spatiu care ofera si o buna priveliste spre gradina.

Zona divertisment casa cochilie

Tema nautica a fost pe deplin exploatata la nivelul bailor, atat prin forma obiectelor sanitare inzidite, cat si cromatic sau prin textura, evocand nisipul, apa, cerul si soarele.

Baia principala casa cochilie

Foto: Jaime Jacott

Detaliu baie casa cochilie

Foto: Jaime Jacott

Detaliu baie casa cochilie Dus casa cochilie

Foto: Jaime Jacott

Din loc in loc isi fac aparitia zone cu vegetatie care te fac sa te intrebi daca nu cumva te afli inca in gradina ce inconjoara casa.

Gradina interioara in casa cochilie

Foto: Harvey Silikovitz

Zona zi in casa cochilie

Foto: Harvey Silikovitz

Living casa cochilie

Foto: Jaime Jacott

Materialul folosit la constructia casei este ferocimentul, un material de constructie compozit, relativ nou, caracterizat prin flexibilitate, rezistenta si durabilitate superioare betonului armat, si toate acestea la grosimi de doar cateva zeci de milimetri!

Fatada principala casa cochilie

Desigur, la o astfel de casa nici gardul sau poarta nu puteau fi altfel decat pline de farmec si originalitate.

Gard si poarta casa cochilie

Foto: Jaime Jacott

Pat dublu lemn masiv, alb

Pat lemn masiv de fag, alb

Casa Nautilus nu este insa o creatie singulara a arhitectului Javier Senosiain, acesta realizand de-a lungul anilor multe alte proiecte de arhitectura organica, cele mai multe gasindu-si inspiratia tot in viata acvatica.

Un proiect de o anvergura mai mare a fost realizat in campusul Universitatii Nationale Autonome din Mexic, sub forma unui sarpe urias in corpul caruia sunt incluse amfiteatre, o biblioteca, birouri administrative, o cafenea si mai multe sali de cursuri. Intreaga constructie este perfect incadrata in topografia terenului si in mediul natural inconjurator.

Cladirea sarpe Cladirea sarpe Macheta cladire

Macheta constructie sarpe

Plan casa cochilie

Plan Casa Nautilus

Arhitect: Javier Senosiain/Arquitectura Organica

An construire: 2006 - 2007

Locatie: Naucalpan de Juarez, Mexic

Foto: Javier Senosiain/Arquitectura Organica, Harvey Silikovitz, Jaime Jacott

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Textile

SITE NIKYDECOR

Pret: 290,00 Lei

De la NIKY DECOR

Casa si gradina - oferte

Bar

SCAUN KALENDA PANTON ROSU PC

Pret: 395,68 LEI 339,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!