de Marcel Buciuman in Arhitectura
Desi am putea crede ca reprezinta doar decorul unei animatii Disney, aceasta incredibila casa chiar exista in apropiere de Mexico City, fiind caminul unei familii cu doi copii.
Casa Nautilus, conceputa de arhitectul mexican Javier Senosiain de la Arquitectura Organica, a avut ca si sursa de inspiratie, dupa cum ii sugereaza si numele, cochilia cefalopodului nautilus.
Pe langa latura spectaculoasa, alegerea acestei forme inedite are si o conotatie simbolica: dorinta proprietarilor de a se simti in aceasta casa precum melcul in cochilia sa.
Pasind pe aleea ce te conduce spre intrarea in casa incepi o calatorie paradoxala. Chiar daca trecerile dintr-un spatiu in altul curg in cel mai previzibil mod, imaginile ce se dezvaluie la tot pasul sunt pe cat de spectaculoase pe atat de imprevizibile.
Fatada principala este un mozaic de sticla colorata prin care lumina patrunde in interior intr-un splendid efect de curcubeu. Lumina este de altfel atent tratata in toate zonele casei, din loc in loc fiind prezente nise si goluri in pereti sau tavan prin care aceasta sa poata patrunde in voie.
Pat clasic Marius, lemn masiv fag, 160x200
Foto: Jaime Jacott
Armonia este deplina, atat in ceea ce priveste integrarea casei in peisajul exterior cat si in gestionarea spatiilor interioare. Suprafetele sunt fluide, urmarind forma de spirala, astfel incat nicaieri in casa nu exista pereti drepti iar podeaua si tavanul nu sunt niciunde paralele.
Aceeasi fluiditate a formelor o regasim si la nivelul scarii interioare sau a mobilierului, ingenios inglobat in structura locuintei.
Foto: Jaime Jacott
In zona de zi a fost proiectat si un spatiu de divertisment, dispus circular in jurul televizorului, spatiu care ofera si o buna priveliste spre gradina.
Tema nautica a fost pe deplin exploatata la nivelul bailor, atat prin forma obiectelor sanitare inzidite, cat si cromatic sau prin textura, evocand nisipul, apa, cerul si soarele.
Foto: Jaime Jacott
Foto: Jaime Jacott
Foto: Jaime Jacott
Din loc in loc isi fac aparitia zone cu vegetatie care te fac sa te intrebi daca nu cumva te afli inca in gradina ce inconjoara casa.
Foto: Harvey Silikovitz
Foto: Harvey Silikovitz
Foto: Jaime Jacott
Materialul folosit la constructia casei este ferocimentul, un material de constructie compozit, relativ nou, caracterizat prin flexibilitate, rezistenta si durabilitate superioare betonului armat, si toate acestea la grosimi de doar cateva zeci de milimetri!
Desigur, la o astfel de casa nici gardul sau poarta nu puteau fi altfel decat pline de farmec si originalitate.
Foto: Jaime Jacott
Pat dublu lemn masiv, alb
Casa Nautilus nu este insa o creatie singulara a arhitectului Javier Senosiain, acesta realizand de-a lungul anilor multe alte proiecte de arhitectura organica, cele mai multe gasindu-si inspiratia tot in viata acvatica.
Un proiect de o anvergura mai mare a fost realizat in campusul Universitatii Nationale Autonome din Mexic, sub forma unui sarpe urias in corpul caruia sunt incluse amfiteatre, o biblioteca, birouri administrative, o cafenea si mai multe sali de cursuri. Intreaga constructie este perfect incadrata in topografia terenului si in mediul natural inconjurator.
Macheta constructie sarpe
Plan Casa Nautilus
Arhitect: Javier Senosiain/Arquitectura Organica
An construire: 2006 - 2007
Locatie: Naucalpan de Juarez, Mexic
Foto: Javier Senosiain/Arquitectura Organica, Harvey Silikovitz, Jaime Jacott
Sursa: CaseSiGradini.ro