Cum alegi cele mai eficiente si mai rezistente balamale pentru porti?

in Constructii

Balamaua este un dispozitiv compus din doua piese metalice, dintre care cel putin una este mobila. Acestea sunt folosite pentru inchiderea si deschiderea usilor, a ferestrelor, a portilor sau a altor elemente care au nevoie de mobilitate.

Balamale porti rezistente

Primele balamale au aparut odata cu aparitia usii. La inceput, acestea erau realizate din lemn sau piatra, insa incepand cu evul mediu si cu dezvoltarea fierariei, metalul a inceput sa fie cel mai folosit material pentru astfel de accesorii. Au aparut modele din ce in ce mai complexe, costul lor a scazut si toata lumea a inceput sa isi permita balamale porti, usi sau ferestre.

Cate tipuri de balamale exista?

Astazi, diversitatea de balamale este foarte mare. In functie de modul in care se prind pe suport, de gradul de deschidere sau de destinatie, balamalele pot fi impartite in urmatoarele categorii:

  1. Balamale aplicate. Sunt cele care nu patrund in suport, fiind doar prinse deasupra lui;
  2. Balamale semiaplicate. Sunt balamalele la care una dintre partile articulate patrunde in suport;
  3. Balamale ingropate. Sunt cele care patrund in suport cu ambele parti;
  4. Balamale semiingropate. Sunt balamale care patrund in suport doar partial;
  5. Balamale incorporate. Sunt moderne si eficiente. Acestea fac corp comun cu suportul.

Cum alegi cele mai bune balamale?

Oferta de balamale de pe piata este uriasa. Daca vrei sa instalezi niste porti noi sau o usa noua, trebuie sa urmaresti foarte multe detalii, balamalele fiind unul dintre cele mai importante. In principiu, balamalele pe care le alegi trebuie sa respecte cateva criterii de calitate:

  • Sa aiba o fiabilitate ridicata;
  • Sa faca fata greutatii portilor si eventual, unor greutati suplimentare;
  • Sa se fixeze corect;
  • Sa permita un unghi de deschidere generos;
  • Sa fie realizate din materiale de foarte buna calitate;

Care sunt materialele din care sunt realizate balamalele pentru porti?

Este clar faptul ca toate balamalele pentru porti sunt realizate din metal, dintr-un motiv cat se poate de simplu: metalul poate sa sustina deschiderile repetate si greutatea portilor. Pentru cei care doresc inchideri cat mai sigure, exista chiar si porti care cantaresc pana la 100 de kg, asadar, este nevoie de balamale foarte rezistente. Printre cele mai populare balamale se numara urmatoarele:

  1. Balamalele din otel. Sunt rezistente la coroziune, sunt reglabile si permit un unghi de deschidere de pana la 180 de grade.
  2. Balamale din fier. Sunt reglabile, au, de regula, o placa patrata care se prinde pe stalpul portii si o placa sudata pe cadru. Greutatea pe care o suporta este de pana la 100 de kg;
  3. Balamale din aluminiu. Sunt foarte atractive pentru faptul ca se monteaza usor. O balama din aluminiu nu are nevoie de sudura si poate sa reziste la greutati de pana la 60 de kg;

Ideea de baza atunci cand achizitionezi balamale pentru porti este aceea de a gandi pe termen lung. Odata instalata, o poarta trebuie sa poata face fata solicitarilor timp de mai multe decenii, iar balamalele trebuie sa reziste.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!