Casa pasiva - o casa care va economiseste banii

de Nic Gavra in Constructii

Casa pasiva - aspecte tehnice


Cati dintre noi nu si-ar dori o locuinta calduroasa iarna, dar racoroasa in zilele caniculare de vara? Si asta cu un consum de energie cat mai mic. Sau, de ce nu, fara nici un consum. Ne putem apropia de atingerea acestui obiectiv prin realizarea unei constructii izolata termic aproape complet. Tipul acesta de constructie poarta numele de "casa pasiva".

 

 

Intr-o casa pasiva, energia radiatiilor solare captata din exterior, energia termica asigurata de surse interne (fiecare om emite aproximativ 80 W energie termica), energia care provine de la corpurile de iluminat si de la aparatele electrocasnice pastreaza temperatura comfortabila in interiorul casei in anotimpul rece. Pentru a primi sintagma de casa pasiva, necesarul de energie termica al acestei cladiri ar trebui sa fie de maxim 15 kWh/mp anual, spre deosebire de 250-400 kwh/mp anual pentru o cladire obisnuita.

 

Rolul important pe care-l joaca izolatia unei cladiri se vede si din imaginea de mai jos.

 

Casa pasiva - termograma

 

In partea dreapta a imaginii termograma unei case pasive ne arata pierderile mult mai mici de caldura ale acestei cladiri, spre deosebire de pierderile de caldura la o constructie obsnuita (in partea stanga).

Casa pasiva- incalzirea pasiva

 

In Europa unele din primele case pasive au fost construite la Darmstadt-Kranichstein, acestea fiind considerate "locuinte cu energie termica zero".

 

In cazul unei case pasive deosebit de importanta este arhitectura si orientarea casei: o forma compacta (cat mai putini pereti exteriori) plus ferestre mari cu orientare sudica.

In imagine se poate vedea cum radiatia solara patrunsa in interior realizeaza incalzirea 'pasiva' a locuintei.

 

Designul unei cladiri 'pasive', cu ferestre mari sudice, care va fi scaldata de razele soarelui, trebuie sa ia in considereare si urmatoarele aspecte simple:

  • Iarna, soarele rasare in sud-est, ramane relativ jos pe cer la sud apunand la sud-vest. O casa cu ferestrele mari orientate spre sud beneficiaza astfel din plin de razele soarelui!
  • Vara in schimb, soarele rasare in nord-est, este sus pe cer la amiaza si apune in nord-vest. Razele soarelui cad in mai mare masura pe acoperis si pe peretii dinspre est si vest, deci absenta ferestrelor in aceste locuri minimizeaza efectul cu care soarele verii contribuie la incalzirea locuintei. Remarcam ca orientarea sudica a ferestrelor oferta avantaje si pe timpul iernii si in perioada sezonului cald. Vara la amiaza, razele solare au un unghi de peste 60 de grade fata de pamant. Acest unghi mare ofera posibilitatea ca umbrirea ferestrelor sa fie relativ simpla. Geamurile pot fi umbrite de catre o streasina putin mai lunga, un balcon situat deasupra lor, etc

Casa pasiva - pozitia soarelui

 

Deoarece la o casa pasiva pierderi termice sunt foarte mici, de o mare importanta este folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura si utilizarea energiei regenerabile: panouri fotovoltaice, panouri solare, pompe de cladura, etc

 

Casa pasiva - o casa scaldata in lumina


Ferestrele sunt insa si locul pe unde se pierde multa caldura, pentru a compensa acest fapt ar trebui ca ele sa aiba bune proprietati izolatoare: sa fie cu trei foi de sticla si cu spatiile dintre ele umplute cu gaze izolante, sa aiba o tamplarie cu mai multe camere si cu o latime corespunzatoare, o sticla de calitate, de exemplu sticla Low-E (cea peste care s-au depus mai multe straturi microscopice din argint, numita si sticla cu straturi sau pelicule Low-E).

 

In cazul unui amplasamt optim al cladiri, si a unor ferestre de calitate, energia termica acumulata in conditiile in care fereastra este dispusa spre sud este mai mare decat energia pierduta.

 

Casa pasiva

 

Chiar si iarna, in zilele reci dar insorite, razele soarelui care patrund in interior prin ferestrele mari creeaza efectul de sera. In cazul in care tot peretele sudic este un spatiu vitrat, intreaga cladire poata indeplini rolul de colector al energiei solare.

 

Asa cum spuneam insa si mai sus umbrirea acestor ferestre in timpul verii este importanta. Daca nu am luat in calcul acest aspect in timpul constructiei prin plasarea ferestrelor sudice sub o streasina mai lunga sau sub balcoane, puntem folosi pentru umbrie copertine solare, rulouri exterioare sau chiar metode "naturale": vegetatie sau copaci (care iarna isi pierd frunzele) in fata geamurilor.

 

O casa pasiva a carei solutie arhitecturala combina armonios stilurile de constructie traditionale cu moderne.

 

Casa pasivaFoto: egger.com

 

O metoda ingenioasa de umbrire a fost folosita la casa pasiva proiectata de Karawitz Architecture. Cladirea are un spectaculos 'invelis' de bambus.

 

Casa pasiva proiectata de Karawitz ArchitectureFoto: Herve Abbadie and Karawitz

 

Casa pasiva proiectata de Karawitz ArchitectureFoto: Herve Abbadie and Karawitz

 

Casa pasiva proiectata de Karawitz ArchitectureFoto: Herve Abbadie and Karawitz

 

Un alt exemplu interesant si spectaculos de cladire pasiva este casa lui Thomas Herzog din Regensburg. Aceasta este o structura simpla al carei acoperis din sticla, inclinat, mareste iarna cantitatea de lumina naturala ce patrunde in interior. Arhitectul a creat intr-o zona temperata o locuinta pasiva cu incalzire solara, construind 'o casa imprejurul altei case', adaugand de fapt un invelis suplimentar, o sera care include casa.

Daca este privita din anumite directii, casa seamana cu o sera orientata spre sud, in mijlocul unei paduri de fag.

 

Casa pasiva din Regensburg

 

Casa pasiva din Regensburg

 

Aspectul tehnic este pronuntat, dar se integreaza in mod placut in mediu datorita acoperisului inclinat sustinut de grinzi de lemn si pentru ca produce senzatia ca 'rasare' din spatiul inconjurator asemeni unei plante. Tehnologia utilizata este vizibila: partea dinspre sud este lucioasa, acoperisul inclinat regleaza in functie de anotimp cantitatea de caldura solara ce patrunde in interior, podeaua este confectionata din placi de calcar pentru incalzire prin radiatie, intreaga structura este asezata pe piloni deasupra solului umed si a radacinilor fagilor, materialele usoare utilizate in constructie fiind in armonie cu natura.

 

Probabil este inca destul de costisitor sa construim o locuinta care macar partial sa semene cu o sera in care sa infloreasca portocalii si iarna, iar cheltuiala cu incalzirea acestei case sa fie aproape zero. Putem insa, folosind noile materiale si tehnici de constructie, in limita posibilitatilor financiare, sa ne apropiem cat mai mult de conceptul de casa pasiva. Acesta apropiere traducandu-se pana la urma in facturi cat mai mici platite in viitor pentru incalzirea locuintei.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!