de Nic Gavra in Constructii
Intr-o casa pasiva, energia radiatiilor solare captata din exterior, energia termica asigurata de surse interne (fiecare om emite aproximativ 80 W energie termica), energia care provine de la corpurile de iluminat si de la aparatele electrocasnice pastreaza temperatura comfortabila in interiorul casei in anotimpul rece. Pentru a primi sintagma de casa pasiva, necesarul de energie termica al acestei cladiri ar trebui sa fie de maxim 15 kWh/mp anual, spre deosebire de 250-400 kwh/mp anual pentru o cladire obisnuita.
Rolul important pe care-l joaca izolatia unei cladiri se vede si din imaginea de mai jos.
In partea dreapta a imaginii termograma unei case pasive ne arata pierderile mult mai mici de caldura ale acestei cladiri, spre deosebire de pierderile de caldura la o constructie obsnuita (in partea stanga).
In Europa unele din primele case pasive au fost construite la Darmstadt-Kranichstein, acestea fiind considerate "locuinte cu energie termica zero".
In cazul unei case pasive deosebit de importanta este arhitectura si orientarea casei: o forma compacta (cat mai putini pereti exteriori) plus ferestre mari cu orientare sudica.
In imagine se poate vedea cum radiatia solara patrunsa in interior realizeaza incalzirea 'pasiva' a locuintei.
Designul unei cladiri 'pasive', cu ferestre mari sudice, care va fi scaldata de razele soarelui, trebuie sa ia in considereare si urmatoarele aspecte simple:
Deoarece la o casa pasiva pierderi termice sunt foarte mici, de o mare importanta este folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura si utilizarea energiei regenerabile: panouri fotovoltaice, panouri solare, pompe de cladura, etc
In cazul unui amplasamt optim al cladiri, si a unor ferestre de calitate, energia termica acumulata in conditiile in care fereastra este dispusa spre sud este mai mare decat energia pierduta.
Chiar si iarna, in zilele reci dar insorite, razele soarelui care patrund in interior prin ferestrele mari creeaza efectul de sera. In cazul in care tot peretele sudic este un spatiu vitrat, intreaga cladire poata indeplini rolul de colector al energiei solare.
Asa cum spuneam insa si mai sus umbrirea acestor ferestre in timpul verii este importanta. Daca nu am luat in calcul acest aspect in timpul constructiei prin plasarea ferestrelor sudice sub o streasina mai lunga sau sub balcoane, puntem folosi pentru umbrie copertine solare, rulouri exterioare sau chiar metode "naturale": vegetatie sau copaci (care iarna isi pierd frunzele) in fata geamurilor.
O casa pasiva a carei solutie arhitecturala combina armonios stilurile de constructie traditionale cu moderne.
Foto: egger.com
O metoda ingenioasa de umbrire a fost folosita la casa pasiva proiectata de Karawitz Architecture. Cladirea are un spectaculos 'invelis' de bambus.
Foto: Herve Abbadie and Karawitz
Foto: Herve Abbadie and Karawitz
Foto: Herve Abbadie and Karawitz
Un alt exemplu interesant si spectaculos de cladire pasiva este casa lui Thomas Herzog din Regensburg. Aceasta este o structura simpla al carei acoperis din sticla, inclinat, mareste iarna cantitatea de lumina naturala ce patrunde in interior. Arhitectul a creat intr-o zona temperata o locuinta pasiva cu incalzire solara, construind 'o casa imprejurul altei case', adaugand de fapt un invelis suplimentar, o sera care include casa.
Daca este privita din anumite directii, casa seamana cu o sera orientata spre sud, in mijlocul unei paduri de fag.
Aspectul tehnic este pronuntat, dar se integreaza in mod placut in mediu datorita acoperisului inclinat sustinut de grinzi de lemn si pentru ca produce senzatia ca 'rasare' din spatiul inconjurator asemeni unei plante. Tehnologia utilizata este vizibila: partea dinspre sud este lucioasa, acoperisul inclinat regleaza in functie de anotimp cantitatea de caldura solara ce patrunde in interior, podeaua este confectionata din placi de calcar pentru incalzire prin radiatie, intreaga structura este asezata pe piloni deasupra solului umed si a radacinilor fagilor, materialele usoare utilizate in constructie fiind in armonie cu natura.
Probabil este inca destul de costisitor sa construim o locuinta care macar partial sa semene cu o sera in care sa infloreasca portocalii si iarna, iar cheltuiala cu incalzirea acestei case sa fie aproape zero. Putem insa, folosind noile materiale si tehnici de constructie, in limita posibilitatilor financiare, sa ne apropiem cat mai mult de conceptul de casa pasiva. Acesta apropiere traducandu-se pana la urma in facturi cat mai mici platite in viitor pentru incalzirea locuintei.
Sursa: CaseSiGradini.ro
Articole recomandate
Produse de la parteneri
Pret: 2272,99 LEI 1258,99 LEI
De la EMAG