Care sunt beneficiile ingrasamantului foliar

in Ghid Practic Gradina

Agricultura performanta poate exista doar atunci cand sunt utilizate resurse de inalta calitate care au rolul de a corecta carentele nutritive ale plantelor. Fertilizarea foliara a culturilor reprezinta o veriga importanta in crestarea plantelor si o metoda eficienta de a completa si stimula absorbtia elementelor pentru cresterea productivitatii si calitatii.

Beneficiile ingrasamantului foliar

Sursa foto

Ingrasamintele foliare sunt substante chimice care se folosesc, in general, pentru culturile de camp, legumicultura, in livezi si pentru vita-de-vie. Anumiti factori de natura tehnologica, climatica si de sol afecteaza dezvolarea plantelor, asa ca ingrasamantul joaca un rol important in evolutia acestora.

Iata ce beneficii aduce utilizarea unor astfel de produse:

Absorbtia rapida a sustantelor nutritive

Pe piata se gasesc numeroase tipuri de ingrasaminte foliare la pret avantajos care prezinta un grad inalt de eficienta.

Ingrasamintele foliare au fost inventate in anii '50 de catre doi profesori americani, la Universitatea din Michigan. Acestia au descoperit ca anumite substante nutritive pot fi absorbite de plante prin intermediul frunzelor.

Studiile acestora au dovedit ca fertilizarea foliara conduce la absortia a aproximativ 95% din elementele aplicate, spre deosebire de numai 10% in cazul metodei clasice de imprastiere a nutrientilor la nivelul solului.

Ingrasamintele foliare sunt produse concentrate cu unul sau mai multe ingrediente active, care se aplica prin pulverizarea directa pe frunzele plantelor. Se absorb foarte usor si complet, iar in acest fel se realizeaza un transfer rapid al elementelor componente in tesutul plantelor.

Completarea nutritiei plantelor

Scopul principal al acestor substante este de a suplini cantitatile de elemente chimice si nutrienti de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta. In momentele cu cerinte maxime, de exemplu inflorirea, legarea fructelor, cresterea cantitatii de masa vegetala etc., culturile trebuie stropite cu ingrasaminte foliare, deoarece in compozitia lor se gasesc cele mai importante enzime, vitamine, hormoni si alte substante active fiziologic, esentiale pentru cresterea plantelor.

Nutrientii se aplica diferentiat pe tip de cultura si, totodata, exista posibilitatea hranirii plantelor pe etape vegetative.

Revenirea rapida a plantelor

Ingrasamintele foliare reprezinta un real ajutor pentru plantele care au suferit un stres, cum ar fi salinitate mare, seceta sau temepraturi scazute. Aceste substante sunt de ajutor si in cazul in care culturile au fost atacate de boli si daunatori, deoarece se pot aplica odata cu anumite tratamente, dar si localizat.

Ingrasamintele foliare previn sau corecteaza carentele nutritionale ale plantelor, imediat ce simptomele sunt observate, lucru ce ajuta la revitalizarea si revenirea rapida a acestora.

Stimularea proceselor metabolice vegetative

Atunci cand primesc ajutorul potrivit, plantele reusesc sa absoarba foarte repede elementele nutritive, iar acest lucru conduce la generarea de noi lastari si frunze. Ingrasamintele de acest fel sunt absolut necesare pentru orice agricultor care isi propune sa obtina productii calitative si mari.

Randament ridicat si calitate superioara

Intrucat serveste ca o hranire suplimentara eficienta pentru completarea fertilizarii solului si corectarea foarte prompta a deficientelor de nutrienti, ingrasamantul foliar creste randamentul plantelor.

Aplicarea in etape specifice de dezvoltare a culturii contribuie, de asemenea, si la imbunatatirea calitatii produselor finale, deoarece fertilizarea foliara asigura o nutritie extrem de rapida la fata locului. Acest proces are la baza proprietatea unor nutrienti de a fi solubili in apa. In acest mod, pot fi aplicati pe partile aeriene ale plantelor, prin pulverizare, pentru a patrunde in planta fie prin penetrarea cuticulei, respectiv stratul ceros de la suprafata frunzelor, fie prin stomate, adica porii prezenti pe suprafata frunzelor si a tulpinii.

Piata produselor destinate culturilor cuprinde o mare varietate de fertilizanti foliari special conceputi pentru hranirea plantelor si combaterea agentilor patogeni. Orice agricultor ar trebui sa prezinte interes fata de aceste ingrasaminte daca vor sa-si sporeasca productiile finale, mai ales daca detin culturi de legume sau se ocupa de pomicultura.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!