Ingrijirea gradinii reprezinta un proces complex, ce presupune atat atentie si dedicare, cat si efort fizic. Pentru a maximiza placerea timpului de calitate petrecut in mijlocul naturii si pentru a minimiza eforturile, diverse unelte ne vin in ajutor atunci cand vine vorba despre amenajarea unor spatii verzi.
Tehnologia moderna transforma activitatile de gradinarit in placere. Astfel, o masina de tuns iarba poate oferi gazonului dumneavoastra un aspect impecabil, un foarfece electrica poate crea forme ce fura priviri in gardul dumneavoastra viu, iar cu ajutorul unei suflante potrivite inlaturati toate frunzele moarte din curte. Nimic mai simplu, nu-i asa?
Extrem de utile in curte sunt diversele tocatoare de resturi vegetale. Ele au rolul de a va elibera de crengile voluminoase, de ramurile taiate ale gardului viu, de resturile de plante etc.
Beneficiile nu se opresc aici, insa. Toate aceste resturi pot fi folosite intr-un mod simplu si comod, pentru activitati de raspandire in brazda sau pentru crearea compostului. Printre cei mai importanti producatori la nivel mondial de echipamente de acest tip se numara Viking si Makita.
Spre exemplu, Stihl GHE 150 reprezinta o alegere excelenta intrucat este un tocator de gradina electric, extrem de prietenos cu mediul inconjurator. De asemenea, rezultatele optime sunt garantate, multumita tehnicii de taiere patentata Multi-Cut 150. Crengile dure si ramificatiile pot fi maruntite simplu si rapid. Aparatul dispune de o deschidere oblica in forma de trifoi, fiind astfel simplificat procesul de prelucrare al crengilor. Este echipat cu un intrerupator de siguranta, ce se declanseaza automat la deschiderea suruburilor de inchidere. Se impiedica in acest fel pornirea automata a tocatorului in situatii de intrerupere a curentului electric si se evita eventualele situatii periculoase pentru utilizator. Rotile mari si sistemul de rulare lat permit o pozitie stabila si un transport usor.
Pe de alta parte, tocatoarele de gradina sunt extrem de utile, intrucat pot fi folosite pentru crearea compostului. Acest amestec compus din resturile vegetale din gradina dumneavoastra furnizeaza materii prime importante pentru sol. Compostul este considerat a fi cel mai natural ingrasamant din lume. Specialistii afirma ca intr-o mana de compost se gasesc aproximativ zece miliarde de organisme. El are rolul de a reintroduce in sol nenumarate substante nutritive. Drept urmare, solul isi revigoreaza vitalitatea, plantele se dezvolta extrem de rapid si le creste rezistenta in fata daunatorilor.
Pentru a obtine un compost optim, este necesar ca sortarea si colectarea sa se realizeze in mod sistematic. Mai intai trebuie separate crengile, resturile moi de plante si materialul umed ce contine pamant, pentru procesul de tocare. Materialul se depoziteaza intr-un loc ferit de ploaie si de vant. Locul ideal este acela care asigura semiumbra si dispune de suficient spatiu pentru colectare, sortare, tocare si compostare. De asemenea, in apropiere trebuie sa se afle uneltele necesare pentru aerisirea, scoaterea, afanarea si umplerea compostului. Ideal ar fi ca spatiul in care are loc compostarea sa dispuna de trei ingradituri: una pentru transformarea in compost, una pentru maturare, iar ultima, pentru colectarea resturilor uscate din plante.
Ingrijirea spatiilor verzi reprezinta un proces complex, ce necesita o serie de activitati de intretinere. Astfel, se recomanda udarea periodica a gazonului, taierea gardului viu si a arborilor, tunderea ierbii etc.
Sursa: Big Store