Atunci cand alegeti materialele pentru amenajarea gradinii, pretul lor, gama de culori, modul de instalare si intretinere, durabilitatea, toate sunt de luat in considerare, ba chiar si impactul lor asupra mediului va poate afecta decizia. Acest ghid va arata ce materiale sunt disponibile si modurile lor de utilizare.
Suprafete
Pavajele din granit au disparut repede de pe strazi, dar au un mare farmec si sunt din ce in ce mai mult disponibile de la asanarea terenurilor la folosirea in gradina- unde sunt folosite ca suprafete durabile pentru alei si carari. Pavajele individuale variaza ca marime si grosime, ceea ce face ca potrivirea si nivelarea acestora sa devina o provocare.
Va puteti distra combinand materiale colorate - precum pavajele de granit, marmura si travertin. Daca aveti la indemana placi scumpe aceasta este o modalitate de a le lungi. Montarea dalelor si a placilor pe un amestec de mortar uscat va va ajuta la ajustarea diferitelor niveluri si la evitarea suprafetelor inegale.
O piatra sedimentara, care are scoici si fosile incorporate in ea. Este foarte utilizata in gradini deoarece este taiata intr-un mod care lasa suprafata aspra, nealunecoasa. Limestone-ul se inchide la culoare atunci cand este umed si se poate pata, asa ca trebuie impermeabilizat.
Folosita mai des in zonele cu clima mai insorita, popularitatea marmurei este in crestere si la noi ca si material sofisticat de amenajare a spatiilor exterioare. Atunci cand este slefuita scoate in evidenta orice terasa. Nervurile caracteristice sunt datorate impuritatilor mineralelor. Marmura trebuie impermeabilizata.
Realizata din granule mici de minerale, piatra naturala sandstone este usor de taiat si de montat. Este disponibila in game variate de culori si modele, inclusiv cu dungi-rainbow. Culorile se inchid atunci cand placa este umeda. Pavajele din sandstone sunt o optiune mai putin costisitoare. Se recomanda impermeabilizarea.
Moderna si stilata, ardezia este o piatra durabila cu o granulatie fina. Daca nu este slefuita suprafata nu este derapanta, chiar daca este umeda fiind un material ideal pentru poteci,alei si terase neacoperite. Se gaseste in diferite texturi inclusiv neprelucrate(cu semne vizibile ale fierastraului) sablate si slefuite(matuite). Trebuie impermeabilizata.
Foarte utilizat inca din Roma antica pentru constructii, travertinul este o forma densa de carbonat de calciu. Travertinul pur este alb dar impuritatile ii adauga culoare. Aspectul gaurit al travertinului este cauzat de gazele care se gasesc in interiorul pietrei topite. Travertinul de cea mai buna calitate are goluri care sunt umplute si polisate.
Autor: Mariana Bradescu
Sursa: PiatraOnline.ro