Cum se curata filtrul unui aparat de aer conditionat

in Ghid Practic Casa

Intretinerea aparatului de aer conditionat nu este nicidecum o gluma, mai ales in conditiile in care functionarea improprie a acestuia poate duce la diverse afectiuni respiratorii si nu numai. Nici nu mai conteaza faptul ca vei consuma mai multa energie electrica sau ca aparatul se va defecta mai repede. Desigur, toate acestea pot fi evitate, prin revizii si lucrari de mentenanta.

Cum se curata filtrul unui aparat de aer conditionat

Una dintre operatiunile pe care le poti intreprinde tu singur este chiar curatarea filtrelor, proces nu foarte complicat pe care il vom detalia in acest articol. Vom discuta despre aparatele de aer conditionat de uz rezidential deci, daca ai achizitionat un aparat de aer conditionat pentru plafon, cel mai probabil pentru birou, vei dori sa apelezi direct la profesionisti. Iata ce trebuie sa stii despre curatarea filtrului sau filtrelor unui aparat de aer conditionat la domiciliu.

De ce sa cureti filtrul/filtrele aparatului de aer conditionat?

S-a constatat ca filtrele infundate sau murdare pot reduce capacitatea aparatului cu pana la 15%, fapt care va creste consumul de energie electrica, va mari costurile si in timp va cauza uzura componentelor aparatului. Dar aceasta nu este nici pe departe cea mai mare probelma, asa cum specificam si in introducere.

In procesul de filtrare a aerului de la exterior, filtrele retin particulele de praf, bacterii si microbi. In timp, din cauza mediului propice, aceste organisme se dezvolta si astfel apar fungi si diversi alergeni. La un moment dat acestia sunt expulzati in interiorul camerei si pot provoca alergii, afectiuni repiratorii si alte probleme de sanatate.

Cum stii ca trebuie sa cureti filtrul/filtrele aparatului de aer conditionat?

In general, filtrele aparatelor de aer conditionat se curata o data pe an, mai ales in contextul in care acestea functioneaza doar vara. Daca folosesti aparatul si pentru incalzire, se recomanda curatarea acestora de doua ori pe an. Nu in ultimul rand, daca mediul in care locuiesti este foarte poluat sau contine foarte mult praf, controlul si curatarea este recomandat sa se faca trimestrial.

Totusi, daca observi ca aparatul nu mai raceste cu aceeasi putere sau mirosul emanat este unul neplacut, oarecum umed, a venit momentul sa pui in practica sfaturile de mai jos.

Pasi de parcurs pentru curatarea filtrului/filtrelor

Desi operatiunile sezoniere de intretinere cad indeosebi in sarcina specialistilor, operatiunile normale, precum curatarea filtrelor si verificarea starii de functionare a elementelor, pot fi intreprinse si de catre proprietari. In momentul in care te-ai decis sa cureti filtrele, este necesar si sa intelegi ca acest pas va fi insignifiant daca nu igienizezi intreaga unitate si componentele care interactioneaza cu acestea.

In ceea ce priveste solutia de curatare, poti achizitiona una speciala sau o poti prepara la domiciliu. Noi inclinam spre prima varianta.

Siguranta vine pe primul loc, deci scoate aparatul din priza inainte de a te apuca de treaba, pentru a nu risca sa te curentezi. Ca sa ajungi la componente va fi nevoie sa scoti masca centrala a aparatului. Verifica manualul de utilizare pentru a identifica metoda corecta. Scoate filtrul sau filtrele si curata-le temeinic: scuturare, aspirare, spalare, dezinfectare cu solutie.

Curata interiorul aparatului cu o carpa umeda, de preferat inmuiata in solutie antimucegai. Masca trebuie de asemenea curatata, deci indeparteaza praful si apoi spal-o si dezinfecteaz-o. Ai grija ca toate componentele aparatului sa fie perfect uscate inainte de a le pune la loc si de a-i da drumul sa functioneze din nou.

Daca aparatul inca nu functioneaza la capacitate maxima, se prea poate ca problema sa fie reprezentata de o lipsa de freon. Apeleaza la ajutorul frigotehnistilor pentru a rezolva aceasta problema.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Textile

DRAPERIE TAFTA ROYAL BORDO

Pret: 54,54 LEI 41,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!