Cum asortez tamplaria cu acoperisul si tencuiala casei?

in Ghid Practic Casa

Orice om care se respecta pune pret pe felul in care locuinta sa arata si la exterior, nu doar la interior, mai ales ca acest detaliu constituie o adevarata carte de vizita pentru proprietar. Un element important care tine de domeniul amenajarilor exterioare este modul in care constructorul si proprietarul aleg combinatia cromatica perfecta intre acoperis, fatada si elementele de tamplarie.

Chiar daca preferi niste culori anume, e posibil ca acestea sa nu se potriveasca zonei in care e construita locuinta sau stilului acesteia, astfel ca, trebuie sa tii cont si de anumite reguli, cand alegi nuantele.

Cum asortez tamplaria cu acoperisul si tencuiala casei

Sursa foto

Cum aleg culoarea acoperisului

La acest capitol, trebuie sa tii cont, in primul rand, de zona in care este amplasata locuinta si sa alegi o culoare care se incadreaza in cadrul natural. Astfel, daca locuiesti intr-o zona montana, in apropierea unei paduri sau intr-o zona cu temperaturi mai scazute, cele mai potrivite culori pentru acoperis sunt verde, gri antracit, maron si alte nuante inchise. Decizia este explicata prin faptul ca aceste culori atrag si acumuleaza caldura, ceea ce e in beneficiul locatarilor.

De cealalta parte, pentru locuintele din zone insorite, se recomanda acoperisurile in culori deschise, care reflecta razele solare si mentin interiorul mai racoros.

Daca optezi pentru o culoare calda, cum ar fi rosul, aceasta se potriveste, cel mai bine, acoperisurilor simple, pentru ca le scot mai mult in evidenta. In cazul unui acoperis multistructural, se folosesc nuante cat mai putin stridente, pentru ca acesta, deja, iese in evidenta prin complexitatea sa.

Cum asortez fatada cu acoperisul

Odata aleasa culoarea acoperisului, te poti gandi la nuanta pe care o vei da fatadei, care trebuie, neaparat, sa fie una asortata cu a acoperisului. In acest caz, regula este destul de simpla: daca pe acoperis ai folosit o culoare calda, pentru fatada vei folosi o culoare din aceeasi gama. La fel, la o culoare rece pe acoperis se potriveste cu alta culoare rece, pentru fatada.

Un al doilea aspect de care trebuie sa tii cont este legat de culorile din mediul inconjurator. In general, pentru zonele montane, cele mai potrivite tonuri pentru fatada sunt cele din gama culorilor pamantului si naturii, cum ar fi gri inchis, verde sau maroniu. De cealalta parte, pentru zonele insorite, cel mai des folosite nuante sunt albastru deschis si alb. Daca locuinta ta este in oras, trebuie sa te gandesti si la praful si poluarea specifice zonelor urbane si sa alegi o nuanta mai inchisa, rezistenta la murdarie.

Ce culoare sa aiba tamplaria?

Dupa ce te-ai decis si asupra culorii fatadei, a mai ramas un ultim pas de facut: alegerea nuantei pentru usi si ferestre. In cazul ferestrelor, trebuie sa tii cont mai intai de dimensiunea acestora, si, apoi, de culoarea fatadei, dar si de diversi alti factori: expunerea casei la soare, compatibilitatea cu designul interior si exterior al locuintei etc.

Astfel, daca ai o locuinta cu ferestre micute, culoarea acestora trebuie sa fie intr-o nuanta deschisa, pentru a le face sa para mai mari. Totodata, si la interior se va crea senzatia unui spatiu mai luminos si mai primitor.

In cazul ferestrelor mari, poti alege orice culoare, tinand cont si de fatada. Negrul si maroniul inchis merg cu orice nuanta a fatadei, dar, daca doresti sa dai locuintei un aspect mai vesel si primitor, poti folosi si culori vii: rosu, verde sau albastru.

Tine cont si de tendinte, intrucat nuante precum stejar auriu, gri antracit sau maron inchis sunt frecvent folosite in aceasta perioada.

Culoarea usii de la intrare trebuie sa contrasteze cu a fatadei, pentru a iesi cat mai bine in evidenta.

Daca ai o casa intr-o zona expusa constant la soare, se recomanda ferestre pe alb sau in culori mult mai deschise, pentru o rezistenta sporita la decolorare si deformare.

Ferestrele bicolore sunt perfecte pentru situatiile in care designul interior al casei se preteaza la o schema de culori diferita de cea a designului exterior. Acest tip de ferestre combina doua culori, una pentru exterior si una pentru interior, ceea ce permite o personalizare mai usoara a proiectelor de design.

Pe langa numeroase alte calitati, tamplaria PVC are si avantajul de a fi disponibila intr-o mare varietate de culori si nuante, asa ca, iti recomandam sa o folosesti pentru locuinta ta.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa alegi culorile potrivite pentru exteriorul casei. Si, nu uita! Cand incepi treaba, foloseste doar materiale de calitate!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!