Din cauza pandemiei, multi dintre noi au amanat anul trecut diversele lucrari de renovare pe care ni le-am fi dorit. Fie ca ne-am ferit sa aducem un mester in interior, fie ca, din cauza lucrului de acasa, nu au existat momente in care apartamentul sa fie gol, pentru ca mesterul sa-si faca treaba. Astfel, peretii au devenit mai murdari, cu stricaciuni tot mai evidente pe alocuri, mai ales in apartamentele unde locuiesc familii cu copii mici.
Poate ca odata cu venirea primaverii, aceste lucrari nu ar mai trebui amanate. Cea mai la indemana solutie ar fi sa ne luam inima in dinti si sa realizam singuri o renovare partiala sau totala a casei. Nu este foarte complicat, doar ca trebuie respectati cativa pasi. Marele avantaj ar fi ca nu trebuie renovat tot apartamentul odata, ci fiecare camera, pe rand, in functie de timp si disponibilitatea fiecaruia. Putem avea astfel, pana de Pasti, o casa curata igienizata si, de ce nu, un design nou, daca ne dorim o culoare.
Dupa ce ati decis care este prima incapere de care va veti ocupa, piesele de mobilier se vor plasa cat mai in centrul camerei si se vor acoperi cu o folie, mai ales daca veti vopsi si tavanul. Apoi, stabiliti locurile in care trebuie realizate reparatiile. Pentru remedierea defectiunilor din pereti se pot folosi diverse solutii printre care gleturi, ipsos, silcon acrilic etc. O solutie recomandata de AdePlast in acest caz este Gletul Meseriasului Silber, care are avantajul ca ofera pasta gata preparata pentru aplicare, astfel ca nu va mai trebui sa va chinuiti sau sa pierdeti timp cu prepararea unei astfel de solutii. Produsul se aplica cu o spatula sau cu gletiera in straturi de 1-3 mm si se lasa 24 de ore sa se intareasca. Daca este necesara aplicarea in mai multe straturi, atunci distanta intre aplicari trebuie sa fie tot de 24 de ore. Stratul final intarit poate fi slefuit cu o banda abraziva de granulatie fina.
Inainte de inceperea procesului de vopsire, ramele de prize si de intrerupatoare trebuie scoase, iar structura de suport ramasa poate fi izolata cu banda adeziva de hartie. Multi au tendinta de acoperi toata priza cu banda, ceea ce nu este recomandat pentru ca izolatia nu se poate face milimetric, iar dupa vopsire vor ramane zone neacoperite de vopsea intre rama si locul prin care a trecut trafaletul, iar aspectul general va avea de suferit. Se recomanda sa folositi cel mai lat model de banda adeziva cu care puteti acoperi si tocurile usilor.
Inainte de a incepe vopsirea propriu-zisa este obligatoriu ca suprafata sa fie pregatita prin amorsare. Este vorba despre o substanta pe baza de rasini sintetice care se va aplica cu bidineaua sau trafaletul pe toata suprafata care urmeaza sa fie vopsita si care are rol in egalizarea absorbtiei de vopsea si de imbunatatire a aderentei acesteia. Iar daca vorbim exclusiv despre material se recomanda folosirea Silber Grund Weiss produs de AdePlast. In conditii ideale de lucru (20 de grade si 65% nivel de umiditate), amorsa se lasa sa se usuce 12 ore, dupa care se poate incepe aplicarea vopselei.
Vopseaua se amesteca bine in galeata inainte de a fi aplicata. Ideal este sa folosim doua dimensiuni trafalet, unul lat si unul mai ingust. Lucrarea va fi inceputa cu trafaletul mic la colturi si in zonele mai greu accesibile, dupa care va continua cu trafaletul mare. Sensul de vopsire este de jos in sus. Daca se va folosi o amorsa alba, atunci este posibil ca acoperirea perfecta sa fie realizata dintr-o singura aplicare a vopselei, nemaifiind nevoie de "a doua mana", mai ales daca se foloseste o vopsea AdePlast, cum este Silber Eine Hand. Produsul este conceput de specialistii AdePlast astfel incat sa aiba o productivitate ridicata la aplicare, cu grad ridicat de acoperire. Astfel, cu un litru de vopsea se pot acoperi 10 metri patrati cu un singur strat. La numai 4 ore de la aplicare, stratul va fi uscat la atingere, deci se vor putea reaseza obiectele in camera la locul lor.
Iar daca se doreste si o schimbare de look ca camerei, se poate opta pentru o culoare din sutele de variante disponibile in AdePlast Color System.
Zugravitul in sistem Do-It-Yourself este poate cea mai potrivita maniera de abordare a renovarii casei, pana la momentul diminuarii efectelor pandemiei. Nu este nevoie de pricepere, ci doar de putina determinare pentru a iesi din zona de rutina zilnica, multa atentie si, foarte important, alegerea unor materiale de calitate.
Sursa: Adeplast