Pe timpul verii, scoateti citricele in gradina, pe teresae sau pe balcoanele insorite, aerul, lumina soarelui, apa de ploaie, le ajuta sa se dezvolte armonios si sa isi imbogateasca foliajul.
Florile lor va vor parfuma serile calde ale verii. Tot in aceasta perioada, insistati cu udarile, nu lasati pamantul sa se usuce in ghiveci, el trebuie mentinut jilav, nici foarte umed, imbibat cu apa, dar nici uscat. Cel mai bun pamant este un amestec de pamant de padure si pamant de flori, bine aerisit, care sa permita scurgerea apei.
Pe fundul ghiveciului pune un strat de pietris grosier, el va facilita drenajul, impiedicand colmatarea gaurilor de scurgere ale vasului.
In privinta temperaturii, trebuie sa respecti cateva reguli generale:
Se face prin seminte, prin butasi sau prin altoi
Citricele se inmultesc prin seminte, prin butasire sau altoire. In cazul inmultirii prin seminte, ele vor incolti intr-o luna. Plantele rezultate sunt, de regula, folosite ca port-altoi, pentru ca fructifica de abia peste multi ani.
Butasirea se face la inceputul verii, materialul de inmultire trebuie sa aiba toate conditiile pentru a dezvolta radacini. Butasii se taie din crengi groase cat un creion, si se pun in vase cu amestec de pamant de flori, turba si nisip, un sol usor, in care radacinile tinere se pot dezvolta usor.
Altoierea se face obligatoriu vara, pentru citricele provenite din samanta. Plantele altoite vor fructifica mult mai repede, in 2-3 ani.
Denumiri stiintifice ale principalelor citrice de apartament:
Autor: Dragos Serban
Sursa: Bioproduct.ro