Citricele in apartament

in Ghid Practic Casa

Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul. Desi se adapteaza usor si in incaperile mai intunecate, au nevoie de lumina puternica pentru a inflori si pentru a fructifica.

 

 

Citrice in apartament

 

Pe timpul verii, scoateti citricele in gradina, pe teresae sau pe balcoanele insorite, aerul, lumina soarelui, apa de ploaie, le ajuta sa se dezvolte armonios si sa isi imbogateasca foliajul.

 

Florile lor va vor parfuma serile calde ale verii. Tot in aceasta perioada, insistati cu udarile, nu lasati pamantul sa se usuce in ghiveci, el trebuie mentinut jilav, nici foarte umed, imbibat cu apa, dar nici uscat. Cel mai bun pamant este un amestec de pamant de padure si pamant de flori, bine aerisit, care sa permita scurgerea apei.

 

Pe fundul ghiveciului pune un strat de pietris grosier, el va facilita drenajul, impiedicand colmatarea gaurilor de scurgere ale vasului.

 

Conditii de temperatura

 

In privinta temperaturii, trebuie sa respecti cateva reguli generale:

 

  • asigura iarna o perioada cu temperatura mai scazuta, de 15 grade Celsius, rareste udarile odata la cateva zile, sau chiar saptamanal in camerele reci cu lumina slaba
  •  

  • in perioada de inflorire, temperatura ideala este cea a camerei, nu ar trebui sa depaseasca 20 de grade Celsius, pentru ca poate avorta florile. De regula, acum il poti fertiliza cu un ingrasamant special pentru citrice
  •  

  • Vara, cand temperaturile ajung la 30 de grade, uda arbustul zilnic si stropeste-l dimineata devreme pe frunze. Vara poti folosi si un ingrasamant foliar.

 

Inmultirea citricelor

 

Se face prin seminte, prin butasi sau prin altoi

 

Citricele se inmultesc prin seminte, prin butasire sau altoire. In cazul inmultirii prin seminte, ele vor incolti intr-o luna. Plantele rezultate sunt, de regula, folosite ca port-altoi, pentru ca fructifica de abia peste multi ani.

 

Butasirea se face la inceputul verii, materialul de inmultire trebuie sa aiba toate conditiile pentru a dezvolta radacini. Butasii se taie din crengi groase cat un creion, si se pun in vase cu amestec de pamant de flori, turba si nisip, un sol usor, in care radacinile tinere se pot dezvolta usor.

 

Altoierea se face obligatoriu vara, pentru citricele provenite din samanta. Plantele altoite vor fructifica mult mai repede, in 2-3 ani.

 

Denumiri stiintifice ale principalelor citrice de apartament:
  • Portocala - Citrus sinensis
  • Mandarina - Citrus reticulata
  • Lamaie - Citrus limon
  • Grapefruit - Citrus paradisio

Autor: Dragos Serban

Sursa: Bioproduct.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!