Umiditatea aerului - Ce inseamna si cum poti sa o reglezi

in Ghid Practic Casa

Ai auzit pana acum de umiditatea aerului? Cu siguranta da, insa, cel mai probabil, nu i-ai dat importanta. Noi iti sugeram sa-ti schimbi abordarea si devii preocupat in special de umiditatea aerului din interiorul locuintei tale. Prea multa umiditate in casa poata sa duca, in timp, la aparitia mucegaiului. Iar mucegaiul nu este doar deranjant din punct de vedere vizual, ci poate contribui la aparitia mai multor boli, care sa va afecteze pe tine si pe membrii familiei tale.

Umiditatea aerului

Sursa foto

Din fericire, cantitatea de vapori de apa din aer, adica umiditatea aerului, poate fi reglata in asa fel incat sa fie la un nivel optim. Umiditatea optima ar trebui sa aiba valori intre 30% si 50%, 60%. Cu cat valoarea este mai apropiata de 0%, cu atat aerul este mai uscat. La polul opus, o valoare de 100% inseamna ca umiditatea este extrema.

Ca iti dai seama de umiditatea aerului din casa ta, este obligatoriu sa folosesti un higrometru. Higrometrul este un aparat cu care se masoara umiditatea atmosferei sau a altor medii gazoase. Higrometrul este extrem de usor de folosit si, de asemenea, nu presupune o investitie ridicata.

Cum poti sa reglezi umiditatea din casa

Cel mai simplu lucru pe care il poti face daca nu vrei sa ai probleme cu umiditatea in casa sau intr-o camera este acorzi atentie constructiei (daca stai la casa) sau renovarii locuintei. Un termosistem pe baza de vata minerala bazaltica si vata minerala de sticla si niste hidroizolatii de calitate reprezinta cea mai buna metoda de preventie a instalarii umiditatii, igrasiei si mucegaiului intr-o locuinta.

In cazul in care locuinta ta beneficiaza de o izolare termica foarte buna si, totodata, de hidroizolatii realizate profesionist, exista si alte variante pentru reglarea umiditatii aerului din casa. Ca sa ajungi la o umiditate optima in casa ori in anumite camere din locuinta este obligatoriu sa-ti schimbi anumite "comportamente casnice". De exemplu, daca nu obisnuiesti sa pornesti hota de fiecare data cand gatesti, ar fi cazul sa incepi sa o utilizezi ori de cate ori folosesti aragazul sau plita. De asemenea, daca mai pui lucruri la uscat in casa, ar fi indicat sa nu mai procedezi astfel. Totodata, daca nu o faci inca, aeriseste-te locuinta cat mai des, indiferent de anotimp. Astfel, vei lasa aerul proaspat si lumina naturala de afara sa patrunda in casa. In cazul in care nu stiai, mucegaiul nu se dezvolta in locurile cu lumina si aer curat.

La "comportamente casnice" de schimbat intra si modul in care faci dus sau baie. Daca te speli cu geamul inchis, nu faci altceva decat sa contribui direct la aparitia igrasiei si a mucegaiului.

O alta varianta prin care sa reglezi umidatatea aerului din locuinta ta ar fi cumperi niste dezumidificatoare, pe care sa le amplasezi in diverse zone din casa.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre umezeala, igrasie si mucegai, te sfatuim sa citesti si articolul Igrasia - cauze, prevenire, combatere si efectele asupra sanatatii.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!