de Marcel Buciuman in Ghid Practic Gradina
Amenajarea unei gradini pe un teren in panta este o provocare care, printr-o proiectare atenta, se poate transforma intr-o reusita spectaculoasa.
Foto: Sage Outdoor Designs
Incepeti prin a decide ce stil doriti sa fie gradina voastra.
Pentru o gradina rustica pot fi suficiente mici lucrari de stabilizare a terenului, construirea unor alei cu aspect cat mai natural si plantarea unor covoare de plante care necesita intretinere minima dar care sa impiedice eroziunea solului.
Set mobilier gradina modern, lemn masiv
In cazul unei pante cu expunere nordica trebuie alese plante iubitoare de umbra si racoare, cum sunt iedera, jenuparul in timp ce pentru o panta expusa la soare potrivite sunt plante precum floarea grasa (sedum spurium), cimbrisorul, luminitele, lobelia, brumarelele etc.
Un deal abrupt este transformat intr-un peisaj luxuriant, folosind ierburi, arbusti ornamentali si alte plante usor de intretinut.
Foto: Derviss Design
In schimb, o gradina clasica, cu nelipsitul gazon (care necesita o ingrijire periodica greu de realizat pe un teren inclinat), cu gard viu plantat in diverse forme geometrice, straturi de flori si alei impecabile, necesita realizarea unor terasamente, lucrari mai costisitoare ce implica excavari de pamant si realizarea unor ziduri de sprijin.
Un mic teren in panta poate fi transformat intr-o gradina minunata folosind nu doar terasarea ci si dezvoltarea pe verticala a vegetatiei.
Foto: Matarozzi Pelsinger Builders
Terasamentele pot fi realizate chiar daca panta nu este foarte accentuata, pentru a realiza zone distincte in gradina si pentru a-i creste atractivitatea.
Foto: Sterling-Huddleson Architecture
Amenajare minimalista a unei gradini in panta cu rulouri de gazon, arbori si arbusti, plante de gradina, alpinarie, iaz.
Peisagist: UNIQUE LANDSCAPING S.R.L.
Zidurile de sprijin ale terasamentelor pot fi realizate din beton turnat, caramida, piatra naturala, boltari din beton, gabioane umplute cu piatra etc.
In cazul ambelor tipuri de gradini rezultatele pot fi spectaculoase, dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos.
Zidul de sprijin din piatra construit pentru terasarea terenului s-a transformat intr-o bancuta pe care sa te relaxezi stand langa foc.
Foto: Conklin Limestone
Daca panta este foarte accentuata, este nevoie de mai multe terase si ziduri de sprijin. O investitie mai mare insa si rezultatele vor fi pe masura. Fiecare astfel de terasa poate avea un specific, un punct de atractie, astfel incat o plimbare prin gradina ta sa fie de fiecare data o placere. Iar imaginea gradinii vazuta de la baza ei sa fie o adevarata incantare!
Foto: pinterest.com
Set mobilier gradina modern, lemn masiv
Zidul de sprijin poate fi construit si foarte ieftin, fara a influenta cu nimic negativ estetica gradinii, folosind bucati de beton recuperat de la demolari.
Foto: pinterest.com
Creeaza un covor vegetal cat mai dens din arbustii si plantele cu flori dorite. Vei obtine astfel o gradina diversa, bogata in culori si vei reduce eroziunea solului inabusind si cresterea buruienilor.
Foto: pinterest.com
Iata cum poate fi amenajata o gradina ingusta, lunga si cu o panta accentuata construind chiar si o piscina pentru inot si un mic iaz decorativ!
Foto: BraytonHughes Design Studios
Vegetatie abundenta, inclusiv plante suculente rezistente la seceta, decoreaza aleea din lespezi masive de piatra ce formeaza o scara curba, pentru a atenua severitatea pantei.
Foto: pinterest.com
Un teren in panta nu prezinta doar dezavantaje. Daca proiectul de amenajare a gradinii include si realizarea unui curs de apa si a unei cascade, terenul in panta ofera cadrul natural perfect scutindu-va de lucrari care altfel se pot dovedi destul de costisitoare.
Foto: pinterest.com
Foto: Genus Loci Ecological Landscapes
Daca in mod natural aveti o portiune in gradina cu un mic izvor sau unde apa pluviala se aduna, o puteti amenaja cu piatra de rau si plante iubitoare de umiditate, fara a mai investi in pompe de recirculare a apei si in amenajarea unui iaz colector. In plus ati scapat de orice lucrari ulterioare de intretinere, chiar daca exista si riscul ca micul parau sa sece in perioadele secetoase.
Foto: pinterest.com
Navigati prin selectia de gradini in panta de mai jos pentru a gasi idei care sa va inspire!
Pentru mai multe informatii dati doar click pe imagini!
Sursa: CaseSiGradini.ro