Ingrijirea unui gard viu: X sfaturi de intretinere

in Ghid Practic Gradina

Una dintre legende spune ca gardurile vii isi au stramosul in barierele de vegetatie lasate intre terenurile defrisate si transformate in suprafete agricole de catre primii agricultori. Alta poveste vorbeste de cultura amenajarii gradinilor regale britanice sau ca gard care imprejmuia gradinile caselor din Italia.

Oricare ar fi sursa, gardul viu este astazi una dintre cele mai prezente elemente de design in curtea oricarei case. Sa vedem ce implica ingrijirea lui.

Din capul locului trebuie spus ca a avea un gard viu necesita rabdare pentru a-l creste, informatii optime pentru a-l ingrji si spatiu permisiv pentru a-l pune in valoare.

Gard viu

Sursa foto: pixabay.com

De ce ne dorim un gard viu?

Inca din momentul in care se planteaza, trebuie sa stim care este utilitatea lui. Ne dorim sa decoram spatiul din fata casei? Ne dorim sa delimitam suprafete din curte? Ne dorim sa dublam gardul pentru mai multa intimitate? In functie de motivul ales, vom sti si care este soiul potrivit pentru gradina noastra. Iar in functie de soiul sau soiurile alese, vom sti si ce avem de facut pentru a oferi grija de care are nevoie.

Astfel, poti avea:

  • - gard viu de delimitare: tuia, chiparosul, ienuparul, molidul;
  • - gard viu de delimitare sau decorativ: lemnul cainesc, cimsirul, alunul, laurociresul;
  • - gard decorativ: liliacul, trandafirul chinezesc, ploaia de aur, piracanta, hibiscus.

Tunsul

Majoritatea tipurilor de garduri vii trebuie tunse frecvent. Motivul principal este pentru a le stimula dezvoltarea intr-un ritm sustinut. Facem asta si pentru a da o forma unitara si in acord cu ceea ce ne dorim, dar si pentru a curata ramurile care se mai usuca in cursul anului.

Gardurile vii de delimitare sunt de regula plantate pe doua randuri, tocmai pentru a obtine o perdea verde densa, care sa ofere un plus de intimitate atat vizuala, cat si fonica. Tunderea lor se face chiar dupa plantare, daca sadirea se face pornind cu plante deja crescute (in forme de puieti, butasi).

Frecventa variaza in functie de soiuri, dar in cazul arbustilor si a tufisurilor in general se recomanda 4 tunderi pe an. Gardurile vii din plante cataratoare si cele cu flori sunt de regula tunse mai rar de atat.

Motocoase

Aceasta metoda de ingrijire a gardului viu se face cu o varietate de unelte. Foarfeca pentru taierea arbustilor, de exemplu, este folosita pentru mici ajustari, elemente de detaliu. Cand vine vorba de a ingriji gardul viu in intregimea lui, atunci intervine nevoia pentru un sistem motorizat.

Alegerea unei motocoase ar trebui sa tina cont de puterea motorului, dar si de tipul mecanismului. Cele pe benzina au o putere mai mare, dar sunt si mai pretentioase in ceea ce priveste mentenanta lor. Cele electrice pot fi cu fir sau cu acumulator si sunt de regula mai usoare si mai silentioase.

In ceea ce priveste pretul, magazinele online sunt locurile unde vei gasi super preturi la motocoase, deci este un loc bun sa incepi cautarea modelului care se potriveste gradinii tale.

Irigatia

Poate ca nu este aceeasi nevoie ca la un gazon, dar orice gard viu - mai ales in primul an de viata - este avid de apa. Ideal ar fi sa existe un sistem automatizat de irigatie care sa acopere si partea din curte unde se afla gardul viu.

Daunatorii

In ceea ce priveste pericolul daunatorilor, pe langa ierbicide si insecticide, exista cateva metode naturale de a ajuta planta sa lupte cu aceste amenintari. Mulciul, de exemplu, va impiedica dezvoltarea buruienilor, dar si evaporarea rapida a apei din sol. O alta metoda este da avea un gard viu mixt, care de regula rezista mai bine in fata bolilor si a daunatorilor.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!