Protejati-va gradina de daunatori prin metode naturale

de Marcel Buciuman in Ghid Practic Gradina

Orice gradinar stie cat de mult sunt afectate plantele din gradina de prezenta daunatorilor. Fie ca e vorba de legume, plante cu flori sau pomi fructiferi, acestea trebuie permanent protejate de acarieni, paduchi, purici, gandaci, omizi, furnici, musculite, soareci sau alti multi daunatori.

Flori in gradina de legume

Daca metoda cea mai folosita in zilele noastre pentru combaterea daunatorilor este apelarea la insecticide, in cele ce urmeaza va vom oferi cateva metode naturale de lupta impotriva daunatorilor.

O prima metoda este cultivarea in jurul straturilor sau copacilor din gradina a unor plante "gardian" ce emana mirosuri puternice, care alunga o parte din daunatori.

Aceste plante trebuie amplasate insa suficient de aproape de zona pe care doriti sa o protejati, efectul lor fiind limitat la imediata vecinatate. Astfel, pentru a proteja un arbore sau arbust de furnici, nu e eficient sa plantati cateva petunii la cativa metri, ci trebuie sa inconjurati baza arborelui cu petunii.

Intrucat fiecare planta din gradina este predispusa cu predilectie la anumiti daunatori, si "antidotul" trebuie ales corespunzator:

  • Furnici - le tineti la distanta plantand busuioc, menta, pelin. De asemenea le puteti distrage atentia de la restul gradinii atragandu-le cu bujori sau condurul-doamnei;
  • Viermii verzei - plantati menta, tomate, rozmarin, salvie;
  • Fluturii albi ai verzei - plantati menta, isop, cimbru, pelin;
  • Musculite morcovi - nu le place rozmarin, ceapa, coriandru;
  • Gandacul de Colorado - nu suporta fasolea verde, hrean si urzica;
  • Gandacii castravetilor - evita ridichile si calaparul;
  • Omida - plantati calapar;
  • Soareci - nu le place menta;
  • Acarieni - ceapa, usturoi, arpagic;
  • Carabusi - muscata si ceapa;
  • Melci - rozmarin si pelin;
  • Viermi tomate - plantati limba-mielului, galbenele, busuioc.
Imagini amenajari gradini

Dar eficiente sunt nu doar plantele care alunga daunatorii, ci si cele care ii atrag! Daca aceasta afirmatie vi se va parea ciudata, va voi lamuri imediat: anumite plante constituie o atractie deosebita pentru daunatori.

Cultivand in mod organizat astfel de plante prin gradina, veti putea concentra daunatorii pe acestea, protejand restul plantelor din gradina.

Odata prinsi in capcana, daunatorii pot fi usor indepartati si distrusi, chiar daca aceasta va implica sacrificarea plantelor folosite ca si capcana.

Plante cu astfel de proprietati sunt condurul-doamnei (Tropaeolum majus) sau nasturelul (Nasturtiums).

Benefica pentru orice gradina este si atragerea pasarilor si a unor specii de insecte care se hranesc cu daunatori. Astfel de insecte sunt cele din ordinul Hymenoptera, Plecoptera, Hemiptera, Diptera, Coleoptera sau sute de specii de paianjeni.

Pentru a le atrage, plantati in gradina margarete galbene, lavanda, chimen, marar, soparlita etc. In plus, pasarile si insectele au si un rol important in procesul de polenizare a plantelor.

Daca totusi constatati ca pasarile aduc mai mult daune decat protectie gradinii, puteti sa le tineti la distanta cu o sperietoare de pasari pe cat de eficienta pe atat de decorativa.

Sperietori de pasari in gradina de legume

Foto: Designscapes Colorado

Dupa cum vedeti, se poate lupta si cu metode naturale impotriva daunatorilor, folosind plante, insecte sua pasari care vor aduce si un plus de farmec si culoare in gradina dumneavoastra!

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!