O locuinta incredibila pe un teren atat de ingust! - Galerie foto

de Marcel Buciuman in Arhitectura

Daca detineti un mic lot de teren sau o casuta darapanata intr-o zona urbana aglomerata si nu stiti cum sa exploatati spatiul cat mai eficient, proiectul pe care vi-l prezentam mai jos ar putea constitui sursa perfecta de inspiratie.

Pornind de la o ruina dintr-un cartier din estul Londrei, amplasata pe un teren de doar 3,7 m latime, arhitecta Fiona Kirkwood de la biroul de arhitectura Kirkwood McCarthy, si-a asumat provocarea de a o transforma intr-o locuinta incredibila pentru un spatiu atat de ingust.

Casa ingusta

Chiar daca la inceput toti cunoscutii au ras de intentia ei, motivatia a fost cu atat mai puternica cu cat Fiona urma sa si locuiasa in noua casa. Aceasta a constituit de altfel un mare avantaj, arhitecta avand deplina libertate de a-si pune in practica ideile. Iar rezultatul este, spunem noi, remarcabil.

Fatada caramida casa ingusta

Amprenta la sol extrem de limitata nu a fost insa singurul factor restrictiv care a influentat proiectul. Spre deosebire de Bucuresti sau alte orase de la noi, Londra este un oras unde normele de urbanism sunt extrem de clare si, in plus, se mai si respecta.

Pentru ca s-a dorit neaparat 2 dormitoare si 2 bai, iar pe un nivel spatiul era suficient doar pentru cate un dormitor si o baie, a fost clar de la inceput ca locuinta va trebui sa aiba 3 niveluri, cate unul pentru fiecare dormitor iar al treilea pentru zona de zi.

Pentru a nu obtura insa accesul vecinilor la lumina naturala, regimul de inaltime admis pentru constructie a fost doar de parter + un etaj semi-mansardat. In aceste conditii solutia a fost realizarea a inca unui nivel subteran, unde a fost amplasata zona de zi.

Living casa ingusta

Iar aici arhitecta a venit cu o idee stralucita: a coborat si nivelul curtii astfel incat lumina soarelui sa patrunda in voie prin peretele din sticla, facandu-te sa uiti ca te afli intr-un subsol. Treptele rezultate au transformat curtea intr-un mic amfiteatru care poate gazdui chiar si 20 de oaspeti.

Set mobila living Mona, lemn masiv, alb

Mobila living Mona, lemn masiv, alb

In plus, pe unul dintre peretii ce marginesc curtea a fost amenajata o frumoasa gradina verticala ce estompeaza senzatia de inchistare data de zidurile sobre din caramida (fatada exterioara realizata exclusiv din caramida fiind o alta cerinta impusa de normele de urbanism), creand o atmosfera calda, prietenoasa si oferind si verdeturi proaspete pentru bucatarie.

Intrare casa ingusta

Prin pardoseala din caramida, o continuare a pavajului exterior, precum si prin peretele din sticla de la Intrarea in casa, s-a dorit si ca delimitarea dintre spatiul interior si cel exterior sa fie cat mai putin sesizabila, pentru a crea senzatia de mai mult spatiu.

Intrare casa ingusta

Amenajarea interioara a pus accent pe confort si functionalitate. S-a dorit identificarea cat mai multor zone de depozitare fara a incarca insa excesiv spatiile.

Spatii depozitare casa ingusta

Paleta cromatica este simpla. Predominant este albul, folosit cu intentia de a amplifica vizual spatiile, completat cu accente elegante de negru sau de lemnul de nuc ce decoreaza scara interioara dar si pardoseala dormitoarelor.

La nivelul subsolului pardoseala este realizata din caramida, ca o continuare a pavajului din curte, aceeasi caramida regasind-o si pe peretele ce margineste casa scarii.

Scara casa ingusta

Detaliu scara casa ingusta

Cele cateva trepte metalice perforate au atat un rol decorativ cat si unul functional permitand luminii sa patrunda spre bucataria de la subsol.

Detaliu scara casa ingusta

Dormitorul de la parter a fost amenajat pentru a putea fi folosit atat ca si birou cat si ca o camera de oaspeti.

Birou-dormitor

Dormitorul cu pat matrimonial de la etaj dispune de propria baie si chiar de un mic balcon cu vedere spre curtea interioara folosita in comun de mai multi vecini.

Dormitor matrimonial Dormitor matrimonial cu balcon Intrare casa ingusta Plan casa ingusta Plan casa ingusta

Arhitect: Kirkwood McCarthy
Foto: Tim Crocker

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!