de Marcel Buciuman in Arhitectura
Suntem tentati adesea sa judecam oamenii dupa impresia pe care ne-o provoaca primul contact vizual cu acestia ceea ce se poate dovedi, nu o data, complet gresit. Probabil ca acelasi lucru s-ar intampla si daca am incerca sa evaluam casele pe langa care trecem pe strada.
Dupa o simpla privire aruncata fatadei principale a unei case am putea incerca un joc al imaginatiei prin care sa construim si decoram tot ceea ce se afla in spatele acesteia. Ei bine, casa pe care v-o prezentatm mai jos ne demonstreaza cat de eronata poate fi o asfel de abordare.
Prispa din fata casei, cu ornamentele sale din lemn sculptat, completeaza perfect imaginea unei cochete locuinte urbane in cel mai traditional stil.
De indata ce trecem insa pragul casei ni se dezvaluie o cu totul alta lume. Spatii deschise, dinamice, pereti din sticla, materiale si texturi moderne, linii minimaliste ale mobilierului si decoratiunilor - totul descrie un design interior ultramodern axat pe confort si functionalitate.
Pardoseala din lemn de nuc de la intrare - un fel de punte de legatura intre clasic si modern, intre vechi si nou, pe care o vom mai regasi simbolic si la nivelul mobilierului - lasa apoi locul betonului lustruit care imprima interiorului accente industriale.
Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Bucovina, alb
Pe un perete din zona de zi a fost amenajata o vinoteca moderna ce poate gazdui 300 de sticle de vin.
Bucataria continua prin forme, materiale si culori liniile minimaliste care definesc intreaga zona de zi.
Suprafata redusa de teren disponibila in jurul casei a generat o serie de limitari. Acestea nu i-au impiedicat insa pe arhitecti sa gaseasca solutii remarcabile, ca de exemplu transformarea unei zone dezolante intr-o mica piscina.
Un luminator in partea superioara a plafonului isi aduce aportul la iluminarea naturala a zonei de zi.
Am inceput povestea acestei case pe prispa traditionala din fata casei si o vom incheia, simbolic, tot pe o prispa, de data aceasta cea care da spre micuta gradina amenajata in spatele casei. Si chiar daca materialul din care este construita este tot traditionalul lemn, imaginea care ni se dezvaluie este una cat se poate de moderna si neconventionala, total diferita de imaginea casei dinainte de procesul de modernizare.
Gratie sistemului de usi glisante spatiile interioare si cele exterioare se unifica ori de cate ori proprietarii vor sa se bucure de apropierea de natura.
Iar daca va intrebati unde se afla aceasta incantatoare locuinta si va vom spune ca este vorba despre Melbourne, veti vedea, o data in plus, de ce talentul si creativitatea arhitectilor australieni, in cazul de fata cei de la biroul de arhitectura Dig Design, nu mai constituie o surpriza pentru nimeni.
Sursa foto: Dig Design
Sursa: CaseSiGradini.ro