de Marcel Buciuman in Planta zilei
Fie ca ii spunem condurasi, caltunasi, sultanele sau condurul-doamnei, aceasta planta ne incanta privirile in gradini cu florile sale viu colorate de la inceputul verii si pana toamna tarziu. Nu toata lumea stie insa ca pe langa rolul estetic condurul-doamnei mai aduce si alte beneficii.
Foto: pixabay.com
Denumirea stiintifica: Tropaeolum majus
Denumirea populara: condurul-doamnei, condurasi, caltunasi, sultanele, lupidragi, bobidragi
Familia: Tropaeolaceae
Varietati: Tropaeolum majus Alaska cu pete albe pe frunze, Tropaeolum majus Jewel Series cu flori duble, Tropaeolum majus Peach Melba cu pete portocalii pe florile galbene etc.
Origine si raspandire
Condurul-doamnei este originar din America de Sud (i se mai spune si floarea peruana) de unde s-a raspandit in America de Nord, Europa, Asia si Australia.
Foto: CaseSiGradini.ro
Descriere
Condurul-doamnei este o planta decorativa anuala cu aspect de tufa sau planta cataratoare, cultivandu-se atat ca planta decorativa de bordura cat si pentru decorarea gardurilor, pergolelor sau teraselor.
Frunzele, cu forma circulara si diametrul de 5-12 cm, au culoarea verde inchis in partea superioara si verde deschis in partea inferioara.
Condurul-doamnei infloreste din iunie si pana in octombrie. Florile sale spectaculoase si parfumate au un diamentru de 5 cm. Cromatic, acestea merg de la galben si crem pana la portocaliu, roz si rosu.
Foto: CaseSiGradini.ro
Dimensiuni
Tufele cresc pana la 30-40 de centimetri inaltime in timp ce soiurile cataratoare ajung pana la 2,5 metri.
Set mobilier gradina modern, lemn masiv
Cultivare
Cultivati Condurul-doamnei in soluri mai sarace, afanate, bine drenate, amplasate in zone insorite. Solurile bogate in substante nutritive duc la o dezvoltare abundenta a frunzisului in detrimentul florilor.
In cazul soiurilor cataratoare, daca nu cultivati langa un gard sau pergola, este necesar sa construiti un spalier de sustinere.
Condurul-doamnei se seamana in ghivece in spatii interioare incepand cu luna martie putand muta plantele in gradina in luna mai. Direct in gradina se poate semana dupa ce a trecut riscul inghetului. Plantele rasar in aproximativ trei saptamani de la insamantare.
In perioadele de seceta udati abundent.
Boli si daunatori
Paduchii verzi ce ataca frunzele se indeparteaza cu jet de apa sau folosind solutii acaricide in cazul unor atacuri masive (Nissorum, Safrac, Vertimec etc.)
InmultireFoto: CaseSiGradini.ro
Utilizare
Sursa: CaseSiGradini.ro