Rotatia culturilor in gradina de legume

de Marcel Buciuman in Recomandari

Vremea de afara nu-ti permite sa desfasori nicio activitate in gradina de legume? Poate fi cel mai potrivit moment sa planifici ce legume vei cultiva in sezonul urmator si sa te gandesti cum sa obtii recolte cat mai bune.

Amenajare gradina legume

Avantaje importante, mai ales in cazul gradinilor organice, poti obtine aplicand principiul rotatiei culturilor.

Ce este rotatia culturilor?

Rotatia culturilor in gradina de legume este o practica folosita cu succes in agricultura de mii de ani, si consta in cultivarea in ani succesivi, pe aceleasi loturi de teren, a unor plante din specii diferite.

Ce scop are rotatia culturilor?

Rotatia culturilor in gradina de legume are trei beneficii majore:

1. Exploatarea optima a resurselor solului

Diversele specii de plante au necesitati diferite in ceea ce priveste apa si substantele nutritive, iar rotatia culturilor nu doar ca asigura plantelor nutrientii necesari unei bune dezvoltari dar protejeaza in acelasi timp solul de epuizarea anumitor compusi.

Mai mult chiar, anumite legume ajuta la acumularea unor nutrienti in sol, care vor fi bineveniti anul viitor altor legume consumatoare ai acelor nutrienti (mazarea si fasolea fixeaza azotul in sol, care va fi benefic anul viitor culturii de varza sau broccoli).

Imagini amenajari gradini

2. Minimizarea daunelor produse de boli si daunatori

Se stie ca fiecare familie de plante este afectata de daunatori specifici. De exemplu, morcovul atrage anumiti viermi (viermi sarma), iar daca pe un strat veti cultiva ani la rand tot morcovi populatia de viermi din sol va creste continuu ajungand sa va compromita intreaga recolta de morcovi. S-a constatat insa ca mazarea si fasolea sunt putin afectate de prezenta acestui parazit, deci, dupa o cultura de morcovi puteti semana in anul viitor mazare, ceea ce va duce la declinul populatiei de viermi.

Exemplul poate fi generalizat si la celelalte legume. Important este sa stiti ce daunatori sunt asociati fiecarei familii de legume si sa intrerupeti an de an dezvoltarea acestora.

3. Imbunatateste structura solului, dat fiind ca diferitele legume au radacini de dimensiuni diferite si necesita tehnici de cultivare diferite.

Cum se realizeaza rotatia culturilor?

Pentru ca o grupa de legume sa nu revina pe acelasi strat mai devreme de trei ani, vom imparti legumele in 3 grupe, in functie de necesitatile lor nutritive.

Grupa 1: tomate, ardei, vinete, cartofi, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, pepene, castravete

Grupa 2: morcov, pastarnac, telina, patrunjel, ridichi, sfecla rosie, ceapa, usturoi

Grupa 3: fasole, mazare, spanac, salata, dovleac, soia, porumb, floarea soarelui, plante aromatice

Poate mai aveti un strat dedicat plantelor perene, precum hreanul, leusteanul, rubarba, salvia etc, care vor forma Grupa 4, a carei localizare ramane fixa de-a lungul anilor.

In imaginea de mai jos se observa ca abia in al patrulea an grupele de legume vor reveni pe aceleasi loturi de teren.

Rotatia culturilor in gradina de legume

Desigur, numarul, forma si dimensiunile parcelelor vor varia de la caz la caz, la fel si legumele care va plac si pe care veti decide sa le cultivati, important este insa sa nu uitati ca principiul rotatiei culturilor aduce beneficii reale in gradina de legume.

Aplicati in fiecare an cantitatea cea mai mare de compost pe parcela unde veti cultiva Grupa 1 de legume, cu cel mai mare necesar de substante nutritive!

Alternativa la rotatia culturilor?

  • Folosirea intensiva a ingrasamintelor chimice pentru a compensa disparitia substantelor nutritive din sol;
  • Utilizarea insecticidelor si pesticidelor pentru a face fata bolilor si daunatorilor.

Care ar mai fi insa diferenta dintre legumele din supermarket si legumele gustoase si sanatoase pe care fiecare ni le dorim pe masa, recoltate din propria gradina?

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!