Cum alegi tencuiala decorativa pentru fatada casei

de Marcel Buciuman in Recomandari

Tencuiala decorativa reprezinta ultimul strat de finisaj aplicat pe fatada casei, cu un important rol atat in estetica constructiei cat si in protectia acesteia fata de factorii de mediu.

Chiar daca haina nu-l face pe om, tinuta vestimentara spune adesea foarte multe despre fiecare dintre noi.

La fel este si cu fatada casei. Daca interiorul unei locuinte este o zona intima la care au acces doar locatarii si apropiatii acestora, fatada casei poate deveni o reflectare spre exterior a personalitatii acestora.

Fatada casa in stil mediteranean

Arhitect: BAR Architects

Insa, spre deosebire de o haina pe care daca nu-ti mai place o lasi in dulap, fatada casei este un element constructiv costisitor care, odata realizat, ar trebui sa-ti satisfaca exigentele pentru cel putin 10 ani. Iata de ce ar trebui sa te gandesti foarte bine ce materiale de constructii folosesti pentru fatada casei!

Imagini fatade case

Daca in trecut am discutat despre Fatada din lemn, Fatada din piatra sau Fatada din caramida, acum vom aborda alegerea tencuielii decorative pentru fatada casei.

Ce este tencuiala decorativa?

Tencuiala decorativa reprezinta ultimul strat de finisaj aplicat pe fatada casei, cu un important rol atat in estetica constructiei cat si in protectia acesteia fata de factorii de mediu. O tencuiala decorativa de calitate trebuie sa fie o bariera pentru factorii externi ce pot afecta structura unei cladiri, permitand insa peretilor sa respire prin migrarea vaporilor de apa dinspre interior spre exterior.

Tencuiala decorativa poate fi aplicata peste tencuieli normale sau tencuieli termoizolante finisate cu tinci, dar cel mai adesea este asociata sistemelor termoizolante.

Exista si tencuieli decorative destinate finisajelor interioare, dar acum ne vom referi doar la tencuielile decorative pentru exterior.

Tencuiala structurata Danke Textur, Caramiziu, 25 kg

Tencuiala structurata Danke Textur

Click pentru pret si detalii!

Tipuri de tencuiala decorativa

Tencuiala decorativa minerala este un amestec de ciment alb, var, pigmenti, adaosuri minerale si rasini sintetice (rasini vinilice, rasini acrilice etc.).

Tencuiala decorativa siliconica are la baza rasini siliconice, combinate cu diverse ingrediente minerale, pigmenti, etc.

Sunt foarte rezistente la apa, alge, ciuperci, cu o foarte buna permeabilitate la vaporii de apa, fiind potrivite pentru zonele umede.

Structura flexibila le recomanda pentru constructiile noi, care inca lucreaza.

Exemple: Tencuiala structurata siliconica Oskar 3Teck, Tencuiala structurata Danke Textur, Tencuiala decorativa structurata AplaTencoPlast, Tencuiala decorativa siliconica EMEX, Tencuiala decorativa siliconica Baumit SilikonPutz

Tencuiala decorativa structurata AplaTencoPlast gata preparata, "scoarta de copac". 24 kg

Tencuiala decorativa scoarta copac

Click pentru pret si detalii!

Tencuiala decorativa silicatica obtinuta din silicat de potasiu in amestec cu pigmenti anorganici, ingrediente minerale etc. Utilizabila pe suprafete neelastice ofera o buna protectie antimucegai.

Exemple: Tencuiala decorativa silicatica EMEX, Tencuiala decorativa silicatica Ceresit CT73, Tencuiala decorativa WEBER PAS.Silicate

Tencuiala decorativa acrilica obtinuta din rasini acrilice in combinatie cu pigmenti si ingrediente minerale. Are o foarte buna aderenta la stratul suport.

Exemple: Tencuiala Decorativa Emex Quartz Dekor, Tencuiala decorativa impermeabila Emex Aqua Protect, Tencuiala Decorativa cu Aspect de Praf de Piatra Emex, Tencuiala decorativa acrilica Ceresit CT64

Tencuiala decorativa mozaicata contine granule minerale colorate si rasini sintetice. Este deosebit de rezistenta la actiuni mecanice si la intemperii, fiind destinata zonelor celor mai expuse precum soclurile si gardurile.

Exemple: Tencuiala mozaicata pentru soclu Oskar Ceramic Mosaik, Tencuiala de soclu marmorata EMEX, Tencuiala decorativa mozaicata Baumit MosaikPutz, Tencuiala decorativa Weber PAS.Mosaik, Tencuiala decorativa mozaicata Oskar BuntsteinPutz

Tencuiala mozaicata pentru soclu Oskar Ceramic Mosaik 9705, 25 kg

Tencuiala mozaicata pentru soclu Oskar

Click pentru pret si detalii!

Granulatii tencuiala decorativa si finisaje obtinute

In functie de granulatia materialului, tencuiala decorativa permite obtinerea unor suprafete finisate cat mai divers:

- Tencuiala fina, obtinuta la granulatii mici (0,5-1,5 mm);

Tencuiala decorativa fina

- Tencuiala driscuita, sau "bob de orez", obtinuta la granulatii medii (1,5-2 mm);

Tencuiala decorativa driscuita

- Tencuiala zgaraiata, sau "scoarta de copac", obtinuta la granulatii mari (peste 2 mm).

Tencuiala decorativa zgaraiata

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

mobiler de gradina lemn masiv

Tencuiala decorativa cu granulatii medii sau mari poate fi structurata astfel:

  • prin miscari verticale sau orizontale de netezire a tencuielii, obtinandu-se striatii verticale sau orizontale;
  • prin miscari circulare de netezire a tencuielii, obtinandu-se striatii florale.
De retinut:
  • Cu cat granulatia este mai mare, cu atat si consumul de material este mai mare.
  • Un strat prea subtire de tencuiala reduce gradul de protectie oferit de aceasta, in schimb un strat prea gros face imposibila structurarea materialului. Grosimea tencuielii trebuie sa fie identica cu granulatia aleasa.
  • Granulatia si modul de structurare ales trebuie sa tina cont de conditiile de mediu. Intr-o zona foarte poluata, cu mult praf, trebuie evitate structurarile care favorizeaza depunerea prafului.

Culori tencuiala decorativa

Ai decis ce tip de tencuiala decorativa si ce mod de finisare al acesteia vei folosi? Mai ramane sa alegi si culoarea potrivita pentru casa ta! Optiunile in ceea ce priveste culoarea tencuielilor decorative sunt aproape nelimitate.

Foloseste aplicatiile puse la dispozitie de producatorii de tencuieli decorative, care te vor ajuta sa asociezi armonios culoarea fatadei cu cea a tamplariei si acoperisului. O astfel de aplicatie gasesti aici.

Alegere culoare tencuiala decorativa

Tine cont insa ca exista diferente de redare a culorilor de la un monitor la altul, asa ca inainte de a lua decizia finala este indicat sa consulti si un paletar real de culori al producatorului respectiv.

De retinut:
  • Culorile deschise, luminoase, amplifica dimensiunile unei cladiri. Pe o tencuiala deschisa la culoare depunerile de praf vor fi insa mult mai vizibile in timp.
  • Evidentiati anumite detalii arhitectonice folosind doua sau chiar mai multe culori pentru fatada casei. Atentie insa cum combinati culorile! De preferat este sa alegeti nuante ale aceleiasi culori de baza.
  • Tineti cont de stilul casei si de peisajul din jurul acesteia in alegerea culorilor pentru fatada. O casa roz, cu linii arhitectonice clasice, intr-o zona inverzita, va fi o aparitie cel putin hilara, in schimb, pentru o vila moderna dintr-un cartier nou pot fi folosite si culori mai stridente.
  • Tencuielile in culori foarte intense sunt mult mai sensibile la actiunea razelor solare. Vor avea de suferit atat estetic, devenind cu timpul tot mai sterse, dar, absorbind foarte multa caldura, pun in pericol chiar integritatea sistemelor termoizolante pe care sunt aplicate. Producatorii de sisteme termoizolante nici nu recomanda folosirea tencuielilor decorative cu un grad de reflexie a luminii mai mic de 25%.
  • Folositi stratul de grund recomandat de catre producatorul tencuielii decorative alese. Altfel, pe langa incompatibilitati datorate compozitiei celor doua materiale, pot sa apara si diferente de culoare care sa fie vizibile in urma structurarii tencuielii.

Tencuiala structurata Oskar 3Teck, structura scoarta de copac, Gold, 25 kg

Tencuiala structurata Oskar 3Teck

Click pentru pret si detalii!

Si, pentru ca oricat de bine ar fi aleasa o tencuiala decorativa, daca nu este si corect aplicata intreaga lucrare va fi compromisa, va recomandam sa cititi si articol Cand si cum se aplica tencuiala decorativa pentru fatada.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!