de Marcel Buciuman in Constructii
Odata cu cresterea standardelor de confort, incalzirea prin pardoseala a devenit o solutie de incalzire a locuintei tot mai populara. Sa vedem deci ce este incalzirea prin pardoseala si ce beneficii aduce aceasta.
Intai de toate, iata care sunt principale sisteme de incalzire ale unei locuinte, si care sunt modalitatile de transfer de caldura:
Sistemele de incalzire centrala conventionale consta intr-o serie de radiatoare amplasate prin locuinta, de regula unul sau mai multe in fiecare incapere.
Aceste radiatoare sunt proiectate sa aiba o suprafata suficient de mare pentru a incalzi aerul din imediata lor vecinatate, creeand curenti de convectie care circula prin incapere. Punctul sensibil al acestor curenti de convectie este ca plafonul se incalzeste mai mult decat pardoseala. In plus, radiatoarele ocupa spatiu si influenteaza negativ estetica incaperii.
Incalzirea cu aer cald elimina necesitatea radiatoarelor, aerul incalzit fiind distribuit in incaperi cu ajutorul unor conducte. Si in acest caz, insa, plafonul este cald iar pardoseala rece, in plus curentii de aer produsi sunt mai puternici si deci mai suparatori.
Sistemele de incalzire radianta sunt instalate sub pardoseala, in perete, sau sub plafon, incalzind aceste zone direct si generand suprafete calde. In cazul pardoselei, intreaga suprafata fiind incalzita uniform, nu mai e nevoie de curenti de aer pentru a transporta caldura.Dintre toate, sistemul radiant s-a dovedit a fi cel mai confortabil. Este silentios, nu necesita spatiu pentru radiatoare, si mai mult, este foarte eficient.
Transferul de caldura se face in trei moduri: prin convectie, conductie si radiatie.
Indiferent de sistemul de incalzire folosit, toate respecta o regula de baza: intotdeauna un corp mai cald tinde sa cedeze energia termica catre corpurile mai reci din vecinatate.
Incalzirea prin pardoseala este varianta cea mai comuna de incalzire radianta. La randul sau, incalzirea prin pardoseala poate fi subdivizata in functie de mediul care radiaza caldura sau de tipul instalarii.
Indiferent ca se folosesc conductori electrici sau conducte pentru lichid sau aer, exista doua metode principale de instalare:
Teoretic, orice tip de pardoseala poate fi folosita in combinatie cu un sistem radiant de incalzire. Trebuie insa tinut cont ca fiecarei pardoseli ii corespunde un coeficient de rezistenta termica diferit, ceea ce influenteaza randamentul instalatiei.
Placile ceramice sunt cele mai folosite si cele mai eficiente intrucat conduc foarte bine caldura si in plus au o mare capacitate de inmagazinare a acesteia. Daca nu sunt respectate normele tehnice de montare exista insa riscul ca acestea sa crape datorita incovoierii lor, a umezelii sau ca urmare a crapaturilor de la nivelul suprafetei suport.
Foto: Gresie pentru incalzire pardoseala Ecology Shabby de la Angel Company
Piatra naturala, piatra reconstiuita sau mozaicul din beton slefuit sunt alte optiuni de luat in calcul la instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala.
Foto: Travertin Classic Cross Cut de la Piatraonline.ro
Lemnul este un material care prezinta contractii si dilatari mari in functie de temperatura si umezeala, de aceea trebuie acordata atentia cuvenita cand se alege o astfel de pardoseala, cu atat mai mult cand este combinata cu un sistem radiant de incalzire.
Foto: Parchet stratificat Kahrs de la Niky Decor
Mocheta sau covorul sunt cel mai putin recomandata a fi folosita peste o pardoseala incalzita, datorita rezistentei pe care o opun la transferul caldurii. Daca totusi se opteaza pentru aceasta solutie este nevoie ca temperatura agentului termic sa fie marita.
Sursa: CaseSiGradini.ro
Articole recomandate
Produse de la parteneri