de Marcel Buciuman in Constructii
Lemnul natural ofera eleganta si frumusete inegalabila. De aceea, multa lume considera tamplaria din lemn ca fiind cea mai estetica alegere pentru ferestrele si usile unei locuinte.
Stilurile si paleta de culori sunt practic nelimitate putandu-se adapta de la o casa de vacanta rustica pana la cele mai ultramoderne apartamente urbane.
Penthouse de lux cu tamplarie din lemn - Foto: Heinz Julen
Dar avantajele tamplariei din lemn nu se rezuma doar la estetic.
Lemnul are si excelente calitati de izolator termic. Ca urmare, ferestrele cu tamplarie din lemn nu sunt afectate de temperaturile extreme si sunt mult mai putin predispuse la fenomenul de condensare decat alte tipuri de tamplarie pentru ferestre.
Toate avantajele enumerate pana acum au insa un pret. Si nu doar in ceea ce priveste banii pe care ii veti scoate din buzunar pentru o tamplarie din lemn de calitate!
Casuta in copac cu tamplarie din lemn masiv - Foto: Missy Brown Design
Trebuie sa tineti cont ca lemnul este predispus la umflare si contractare datorita conditiilor de mediu. De aceea, o tamplarie de lemn realizata si intretinuta necorespunzator este expusa aparitiei deformarilor si crapaturilor. Pe langa aspectul estetic degradat, si etanseitatea acestor ferestre este compromisa.
Producatorii de tamplarie din lemn au gasit insa o rezolvare la aceasta problema structurala a lemnului: folosirea de lemn stratificat.
Lemnul stratificat se obtine prin suprapunerea si lipirea prin presare a mai multor straturi de lemn natural. Fiecare strat este obtinut prin debitarea radiala a lemnului, iar adezivul folosit este unul special, rezistent la apa. Rezultatul este o structura rigida si stabila, in care deformarile si modificarile de volum ale fiecarui strat sunt anihilate de catre celelalte straturi.
Casa de vacanta moderna cu tamplarie din lemn stratificat - Foto: Ethan Rohloff
O alta problema la o tamplarie de lemn este intretinerea periodica a acesteia pentru a o proteja de factori distructivi precum apa, radiatiile ultra-violete sau diverse microorganisme. Pentru aceasta se recomanda folosirea de lacuri ecologice, pe baza de apa.
Daca arhitectura cladirii asigura o expunere redusa a tamplariei la ploaie si radiatii solare, tamplaria din lemn stratificat poate fi alegerea perfecta pentru orice casa!
Exista insa solutii si pentru mediile atmosferice ostile: tamplaria combinata. La acest tip de tamplarie partea interioara este din lemn, pe cand cea exterioara este din PVC sau, cel mai adesea, din aluminiu. Beneficiile? Veti putea astfel admira in casa dumneavoastra gratia si frumusetea lemnului natural beneficiind in acelasi timp la exterior de rezistenta si intretinerea usoara oferita de PVC sau aluminiu.
Inainte de a prezenta succint ce avantaje si dezavantaje are o tamplarie din lemn, trebuie subliniat faptul ca acest tip de tamplarie este singurul recomandat de organizatiile internationale de protectie a mediului, deoarece lemnul este un material regenerabil si care nu are efecte nocive asupra sanatatii si mediului!
Tamplarie din busteni - Foto: DesignWorks Development
Ferestre clasice cu tamplarie din lemn - Foto: Ken Linsteadt Architects
Sursa: CaseSiGradini.ro