Pardoseala din marmura - avantaje si dezavantaje

de Marcel Buciuman in Decoratiuni

Inca din perioada Romei si Greciei antice, marmura a fost intens folosita pentru construirea unora dintre cele mai frumoase palate, temple sau statui ale acelor vremi. De atunci si pana in timpurile moderne marmura a fost adoptata in diferitele culturi si stiluri arhitectonice, cu efecte particulare, dar incununand mereu orice constructie cu aceeasi aura regala.

Pardoseala si trepte din marmura

Arhitect: BAR Architects

In zilele noastre marmura este folosita la placarea fatadelor, pavarea trotuarelor, ca blat de bucatarie, glaf pentru ferestre, acoperirea treptelor sau la constructia semineelor.

O utilizare particulara, la care ne vom referi in continuare, este aceea de pardoseala.

Folosirea placilor de marmura pentru pardoseala este una din cele mai bune cai de a crea o imagine naturala si eleganta deopotriva.

Placaj Marmura Crema Oro 60x30x1,5cm

Placaj Marmura Crema Oro

Click pentru pret si detalii!

Ce este marmura?

Marmura este o roca metamorfica obtinuta prin recristalizarea in conditii de temperatura si presiune foarte ridicate a unor roci si materiale fosile, preponderent in aceasta combinatie fiind calcitul, forma cristalina a carbonatului de calciu.

Datorita varietatii de elemente ce se recristalizeaza rezultatul va fi mereu unic, fiecare bucata de marmura fiind strabatuta de nervuri de forme si culori dintre cele mai variate.

Cele mai comune culori pentru marmura sunt albul, rosul, negrul, verdele, griul si cenusiul.

Cel mai cunoscut zacamant de marmura din tara noastra este cel de la Ruschita, iar din Europa cel de la Carrara, in Italia.

Pardoseala marmura

Marmura Ruschita 40x30x2cm

Marmura Ruschita

Click pentru pret si detalii!

Avantajele unei pardoseli din placi de marmura

 • Pardoseala de marmura ofera frumusete, eleganta si stralucire oricarei incaperi;
 • Granulatia fina permite slefuirea pana la obtinerea unor suprafete foarte netede si lucioase. Dealtfel, cuvantul marmura provine din greaca veche unde inseamna a straluci;
 • Material dens si dur, marmura se distinge ca un material extrem de durabil. Cu o intretinere adecvata pardoseala de marmura va tine la fel de mult ca si constructia;
 • Flexibilitate datorita marii varietati de dimensiuni, culori si forme ale nervurilor;
 • In climatele calduroase, pardoseala de marmura ofera racoare chiar si in cele mai fierbinti zile;
 • Marmura, granitul sau alte pietre naturale au un transfer termic de cateva ori mai ridicat decat parchetul laminat sau cel din lemn, fiind materiale recomandate in cazul unor sisteme de incalzire prin pardoseala;
 • Curatarea pardoselei de marmura se face foarte usor, folosind apa calda si eventual un detergent special, cu pH-ul neutru;
 • Marmura constituie un mediu impropriu dezvoltarii microorganismelor patogene sau alergene, motiv pentru care a fost si inca este intens folosita in spitale sau alte locuri unde factorul igienic este foarte important;
 • Marmura este un material natural.
Pardoseala marmura

Foto: Peter A. Sellar

Dezavantajele unei pardoseli din placi de marmura

 • Pretul ridicat;
 • Fiind un material rece nu este recomandat pentru locuintele din zonele cu clima rece; Iarna poate fi acoperita cu covoare calduroase pentru a atenua senzatia de racoare pe care o provoaca;
 • Marmura este sensibila la acizi si grasimi, care-i pateaza suprafata;
 • Produsele abrazive de curatat ii provoaca zgaraieturi;
 • Marmura necesita periodic aplicarea unui strat protector de ceara;
  De retinut!
 • Daca suprafata este puternic degradata, marmura trebuie reslefuita, operatie destul de costisitoare, dar in urma careia veti avea o pardoseala ca si noua.
Pardoseala marmura

Dupa cum ati putut vedea, marmura are o serie de avantaje si dezavantaje care o recomanda sau nu spre a fi folosita ca pardoseala, in functie de functionalitatea fiecarei incaperi.

Alte pietre naturale ce pot fi folosite ca si pardoseli sunt granitul, travertinul sau calcarul, fiecare cu propriile particularitati.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Materiale constructii ieftine

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!