de Marcel Buciuman in Decoratiuni
Inca din perioada Romei si Greciei antice, marmura a fost intens folosita pentru construirea unora dintre cele mai frumoase palate, temple sau statui ale acelor vremi. De atunci si pana in timpurile moderne marmura a fost adoptata in diferitele culturi si stiluri arhitectonice, cu efecte particulare, dar incununand mereu orice constructie cu aceeasi aura regala.
Arhitect: BAR Architects
In zilele noastre marmura este folosita la placarea fatadelor, pavarea trotuarelor, ca blat de bucatarie, glaf pentru ferestre, acoperirea treptelor sau la constructia semineelor.
O utilizare particulara, la care ne vom referi in continuare, este aceea de pardoseala.
Folosirea placilor de marmura pentru pardoseala este una din cele mai bune cai de a crea o imagine naturala si eleganta deopotriva.
Marmura este o roca metamorfica obtinuta prin recristalizarea in conditii de temperatura si presiune foarte ridicate a unor roci si materiale fosile, preponderent in aceasta combinatie fiind calcitul, forma cristalina a carbonatului de calciu.
Datorita varietatii de elemente ce se recristalizeaza rezultatul va fi mereu unic, fiecare bucata de marmura fiind strabatuta de nervuri de forme si culori dintre cele mai variate.
Cele mai comune culori pentru marmura sunt albul, rosul, negrul, verdele, griul si cenusiul.
Cel mai cunoscut zacamant de marmura din tara noastra este cel de la Ruschita, iar din Europa cel de la Carrara, in Italia.
Foto: Peter A. Sellar
Dupa cum ati putut vedea, marmura are o serie de avantaje si dezavantaje care o recomanda sau nu spre a fi folosita ca pardoseala, in functie de functionalitatea fiecarei incaperi.
Alte pietre naturale ce pot fi folosite ca si pardoseli sunt granitul, travertinul sau calcarul, fiecare cu propriile particularitati.
Sursa: CaseSiGradini.ro
Articole recomandate
Produse de la parteneri