Ferestre si usi cu tamplarie din PVC

de Marcel Buciuman in Constructii

Intai de toate, sa vedem ce este PVC-ul si de ce a devenit atat de popular ca material pentru tamplaria de ferestre si usi!

Ferestre din PVC

Foto: New Mood Design

Ce este PVC-ul?

PVC este prescurtarea in limba engleza pentru Polyvinyl Chloride, adica policlorura de vinil. Policlorura de vinil este un polimer obtinut prin combinarea etilenei, un derivat al petrolului, cu o clorura obtinuta din sare. Din aceasta combinatie rezulta o pulbere care mai are nevoie de o serie de aditivi inainte de a putea fi folosita in productia industriala.

Aditivii au rol de stabilizatori termici si de culoare, crestere a rezistentei mecanice si chimice, lubrifiere, etc. Numarul si caracteristicile lor difera in functie de aplicatiile in care PVC-ul va fi folosit.

In urma unui proces de extrudare din acest amestec se obtine profilul din PVC care urmeaza a fi debitat si imbinat pentru a da forma ferestrelor si usilor.

Ferestre cu tamplarie din PVC

De ce este PVC-ul atat de popular ca tamplarie pentru ferestre si usi?

Din anul 1912, cand a fost descoperit de catre germanul Fritz Klatte, PVC-ul si-a extins domeniile de aplicabilitate si a crescut continuu in popularitate.

Folosit ca tamplarie pentru ferestre si usi, PVC-ul s-a remarcat prin cateva calitati incontestabile:

  • PVC-ul este un material cald. Foarte bun izolator termic, PVC-ul iti va proteja casa atat de frigul iernii cat si de arsita verii;
  • PVC-ul este foarte bun izolator fonic;
  • PVC-ul este un material durabil. Ferestrele si usile cu tamplarie din PVC sunt facute sa dureze! PVC-ul este rezistent la coroziune, nu se umfla sau contracta, nu se cojeste sau exfoliaza, nu se ciobeste, nu putrezeste, nu rugineste, nu este atacat de insecte sau diverse microorganisme;
  • Putem spune ca PVC-ul nu necesita intretinere. Se curata foarte rapid cu apa si un detergent usor, nefiind niciodata nevoie sa fie vopsit;
  • Cand e vorba de pret, ferestrele si usile cu tamplarie din PVC bat orice alta optiune cu acelasi grad de izolare termica;
  • Imbinarile si sudurile profilelor ce formeaza cadrele nu permit infiltrarea aerului sau apei;
  • Fiind colorat in masa, este eliminat stratul de vopsea, deci si riscul exfolierii acestuia;
  • Tamplaria din PVC nu intretine arderea in caz de incendiu;
  • Nu dauneaza sanatatii oamenilor si nici mediului inconjurator; este reciclabil.

Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Bucovina, alb

Mobila dormitor lemn masiv Bucovina, alb

Care sunt punctele slabe ale tamplariei din PVC-ului?

  • Mentionat mai sus ca un atu, faptul ca PVC-ul nu trebuie vopsit poate deveni un inconvenient, in cazul in care chiar v-ati dori sa schimbati culoarea tamplariei! Trebuie sa va consolati cu idea ca usile si ferestrele cu tamplaria din PVC isi vor pastra culoarea pentru totdeauna;
  • Si asta doar cu conditia ca PVC-ul sa fie de buna calitate, altfel veti observa in timp ca sub actiunea razelor ultraviolete profilul se va ingalbeni! Producatorii care se respecta folosesc aditivi speciali pentru a combate acest fenomen;
  • Chiar daca producatorii se lauda cu versatilitatea si frumusetea PVC-ului, acesta ramane un plastic si arata ca un plastic! Pentru o cladire cu un design modern aceasta poate sa nu fie o problema, dar pentru o arhitectura clasica sau un stil rustic imaginea obtinuta nu va fi chiar ceea ce iti doresti!

    Vestea buna este ca producatorii de profile se straduiesc sa dezvolte forme si linii cat mai placute ale profilelor.

    In ceea ce priveste culoarea, s-a constat ca la temperaturi mari PVC-ul se dilata si se poate deforma sub greutatea sticlei, iar cum culorile inchise absorb si acumuleaza cea mai mare cantitate de caldura, producatorii se feresc sa le foloseasca, preferand albul, cremul sau alte culori calde.

    Unii producatori au decis sa creeze profile combinate, aluminiu la exterior si PVC la interior, profitand astfel atat de rezistenta aluminiului la exterior cat si de calitatile izolatoare ale PVC-ului la interior. Astfel, PVC-ul poate fi colorat intr-o gama mult mai mare de culori, inclusiv diverse imitatii de lemn.

  • La vanzare, o cladire cu tamplarie din PVC va fi evaluata mai slab decat una cu tamplarie din lemn stratificat.
De retinut
  • Profilele din PVC au o structura multicamerala. Aceasta asigura o mai buna izolare termica. Dar nu trebuie sa va uitati doar la numarul camerelor ci si la coeficientul de transfer termic al profilului!
  • Calitatea unei ferestre nu este conditionata doar de calitatea tamplariei. Acordati egala atentie sticlei si feroneriei!
  • Mai mult, chiar daca toate materialele ce intra in componenta unei ferestre sau usi sunt de cea mai buna calitatea, o montare prost efectuata va compromite toata investitia! Atunci cand alegeti firma care sa va produca si monteze ferestrele si usile, nu va lasati amagiti de provenienta profilelor, sticlei sau feroneriei pe care aceasta le afiseaza, ci incercati sa aflati parerea unor clienti anteriori ai firmei respective!
  • Deoarece gradul de etanseizare obtinut cu o tamplarie din PVC este foarte mare, incaperile vor trebui aerisite cu regularitate. Cel mai bine ar fi sa folositi sisteme automate de ventilatie. O optiune simpla ar fi montarea unui dispozitiv cu clapeta in partea superioara a cercevelei care sa permita aerisirea chiar si cand fereastra este inchisa. Clapeta se inchide automat doar cand in exterior presiunea aerului se intensifica datorita vantului sau furtunilor. Firma Gealan a dezvoltat un astfel de dispozitiv, numit GECCO (Gealan Clima Control).

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!