Cand se seamana porumbul si care sunt cele mai eficiente utilaje?

in Ghid Practic Gradina

Cu pasi repezi se apropie perioada de semanat a porumbului, iar daca vrei sa ai o recolta bogata este bine sa te asiguri ca ai toate informatiile si ca esti pregatit. Ei bine, pentru o recolta calitativa si cantitativa trebuie sa stii care este perioada optima exacta de cultivare a porumbului, dar si care sunt cele mai eficiente utilaje agricole. Toate aceste informatii esentiale le vei regasi in acest articol.

Utilaje semanare porumb

Perioada optima pentru semanat

Perioada optima pentru semanatul porumbului se considera ca este atunci cand temperatura solului la o adancime de 10 cm, dimineata, este cuprinsa intre 8 si 10 grade Celsius. Din punct de vedere calendaristic, aceasta perioada este intre 1 si 20 aprilie, in zonele de campie din sudul si vestul tarii, in Dobrogea si in sudul Moldovei, intre 15 si 20 aprilie, in campia Transilvaniei si centrul Moldovei si intre 20-30 aprilie in nordul tarii si in zonele subcarpatice.

De asemenea, trebuie sa tii cont si de riscurile care exista daca semeni porumbul prea devreme sau prea tarziu. Astfel, semanatul timpuriu poate duce la urmatoarele tipuri de probleme:

  • semintele vor putrezi in sol;
  • rasarirea va fi neuniforma si cu densitati scazute;
  • cultura va fi acoperita de buruieni inainte de cresterea porumbului.

Daca semanatul se realizeaza prea tarziu, semintele nu apuca sa incolteasca, iar acest lucru duce la scaderea recoltei.

Utilajele de care ai nevoie pentru semanatul porumbului

Gama de utilaje agricole este vasta si variata, iar din acest motiv varietatea de produse s-ar putea sa iti ingreuneze decizia. Daca nu cunosti toate detaliile necesare, poti investi in utilaje agricole care nu sunt eficiente si iti dau batai de cap. Ei bine, pentru a evita o astfel de situatie, iata care sunt principalele utilaje agricole pe care trebuie sa le ai pentru a lucra pamantul usor si eficient.

Motosapa sau motocultor? Aceasta este una dintre cele mai intalnite intrebari. Motosapa este folosita de regula pe suprafete de dimensiuni mici si medii, iar scopul acesteia consta in pregatirea pamantului pentru insamantare, dar si pentru intretinerea culturilor. De cele mai multe ori, motosapa este utila pentru o suprafata de maxim 1000 de metri patrati. In schimb, daca ai un teren de dimensiuni mari, vei avea nevoie cu siguranta de un motocultor. Acesta este un utilaj agricol care are scopul de a prelucra solurile grele si suprafetele mari.

Totodata, vei avea nevoie si de semanatori noi pentru porumb, prasitori si pluguri.

Magazia Lu Costica vine in ajutorul tau si iti pune la dispozitie o gama variata de utilaje agricole, care iti vor fi foarte utile la semanatul porumbului. Utilajele agricole calitative, precum semanatorile, iti sunt si utile, dar si necesare. Cresterea eficientei utilizarii suprafetei agricole se poate realiza doar cu utilajele potrivite care reusesc sa atinga un randament superior, dar si o capacitate mai mare de recoltare.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!