In general, nu este indicat sa schimbi foarte des apa din piscina, fiind recomandat ca aceasta sa fie inlocuita complet la un interval de cel putin 5 ani. Exista insa situatii in care piscina trebuie golita, fie pentru o curatare amanuntita, fie pentru ca apa este foarte murdara sau contaminata sau pentru ca vine iarna si preferi aceasta metoda in locul protejarii piscinei cu o prelata.
Indiferent care ar fi motivele, aceasta operatiune iti poate da mari batai de cap, insa noi te invatam cum trebuie sa procedezi pentru a rezolva problema rapid si eficient.
Inainte de a goli piscina, trebuie sa stii exact ce vei face cu apa, aceasta in cazul in care vorbim de o piscina cu un volum mare si nu de un mic bazin amplasat in curte.
De obicei, apa din piscina este tratata cu diferite substante, asa ca nu este indicat sa fie folosita pentru irigatii. Asadar, ideal ar fi sa o evacuezi intr-o zona in care nu sunt cultivate plante si in care nu exista riscul contaminarii solului.
De asemenea, daca vrei sa nu irosesti aceasta apa, trebuie sa iti faci planurile din timp, iar cu cateva saptamani inainte sa nu mai adaugi clor sau alte substante chimice in piscina. Astfel, apa va fi mai putin nociva, iar in aceste conditii o poti folosi pentru irigarea gradini sau a gazonului.
In lipsa unui sistem de scurgere, ar fi foarte dificil sa golesti piscina cu galeata, pentru ca ti-ar lua cateva zile bune si te-ar epuiza fizic. Mult mai simplu ar decurge lucrurile daca ai folosi o pompa de apa de gradina . Un astfel de dispozitiv este foarte util intr-o gospodarie, indiferent daca exista sau nu piscina in.
Pompa de apa poate fi folosita pentru irigarea gradinii, dar si pentru evacuarea apei din beci sau din alte zone inundate in urma precipitatiilor.
In cazul nostru, iti va fi de mare ajutor in golirea piscinei si evacuarea apei acolo unde doresti.
Trebuie doar sa-i conectezi doua furtunuri suficient de lungi - unul pentru aspirarea apei din piscina si celalalt pentru evacuare - si sa te asiguri ca ai in apropiere o sursa de alimentare. In acest sens, poti folosi unul sau mai multe prelungitoare pana la cea mai apropiata priza, sau poti sa apelezi la un generator.
De asemenea, poti utiliza si o pompa submersibila, care se scufunda in piscina, insa in acest caz trebuie sa ai grija ca aceasta sa fie la cativa centimetri deasupra fundului bazinului.
E drept ca discutam de golirea rapida a piscinei, insa nu trebuie sa neglijam aspectele care tin de eficienta. Spre exemplu, nu este deloc eficient daca iti golesti piscina in cateva minute, dar in acelasi timp iti inunzi curtea sau gradina.
Este posibil ca debitul pompei de apa sa fie mai mare in raport cu capacitatea de absorbtie a solului sau a sistemului de drenaj, astfel ca toata apa din piscina va ajunge sa balteasca in afara acesteia.
Pentru a evita astfel de situatii, supravegheaza indeaproape intreg procesul, iar daca vezi ca apa incepe sa se acumuleze, opreste pompa pentru a-i lasa timp sa se scurga sau sa se infiltreze in sol.
Este de preferat sa efectuezi aceasta operatiune intr-o perioada lipsita de precipitatii cand pamantul este mai uscat si absoarbe mai bine apa. Daca golesti piscina direct in curte, nu uita sa te asiguri ca sistemul de drenaj este bine curatat, pentru evacuarea cat mai eficienta a apei.
La final, dupa ce piscina a fost golita, apa ramasa pe fund poate fi eliminata usor cu ajutorul unor bureti sau carpe, iar daca este cazul poti apela si la niste ligheane sau galeti.