Perioada de repaus la cultura de cais, o provocare pentru pomicultori - 4 aspecte de care sa tii cont

in Ghid Practic Gradina

Specie pretentioasa la conditiile de clima si sol, caisul este o provocare pentru pomicultori, mai ales in perioada de repaus vegetativ. Intrucat poate iesi din repaus in ferestrele iernii, caisul este frecvent afectat de inghet. Totodata, in aceasta perioada de repaus este importanta aplicarea masurilor fitotehnice, pentru a preveni si combate daunatorii si agentii patogeni care pot ierna pe resturile vegetale sau pe scoarta pomilor.

Confort termic acasa

Capacitatea de productie a livezii de cais este foarte mare si constanta, daca este corect intretinuta. O plantatie de cais poate fi exploatata 15-20 de ani, caisul intrand pe rod la 3-4 ani de la plantare.

Descopera 4 aspecte de care sa tii cont in perioada de repaus vegetativ la cultura de cais si afla cum poti proteja eficient plantatia si stimula intrarea pe rod.

Aplicarea tratamentelor inovatoare pentru boli, daunatori

Netratate corespunzator si la momentul oportun, bolile si daunatorii compromit anual cultura caisului, provocand pagube insemnate recoltelor de fructe.

Adoptarea calendarului de tratamente, ce presupune respectarea unei scheme eficiente de combatere a bolilor si daunatorilor, asigura pomicultorilor o recolta bogata, sanatoasa, cu fructe de calitate.

Fungicidul Novicure® ofera numeroase beneficii fermierilor, avand o capacitate de protectie ridicata pentru pomii fructiferi. Se poate aplica la mai multe specii de samburoase, fiind un produs omologat si pentru culturile ecologice. Cu ajutorul Novicure® obtii un bun management al rezistentei. Formularea sub forma de granule dispersabile in apa (WG) si ingredientul activ asigura un spectru larg de actiune ce previne si combate ciuruirea frunzelor, basicarea frunzelor, arsura bacteriana, putregaiul. Aplicat primavara, diminueaza pericolul cauzat de inghetul tarziu, iar toamna ajuta la maturarea lemnului si contribuie la intrarea mai rapida in repausul vegetativ.

Protejarea culturii de cais de inghet

Cultura de cais este foarte sensibila la inghet, mai ales toamna tarziu, iarna si la inceputul primaverii, pomii fiind adesea afectati de ger odata ce temperaturile ajung la -15 grade Celsius. Soiurile timpurii sunt mai sensibile la ger, spre deosebire de soiurile tardive, insa, in perioada de repaus vegetativ, pomii de cais rezista la temperaturi de pana la -26 grade Celsius.

Pomii tineri sunt cei mai sensibili la inghet, de aceea, pentru a rezista la ger, este esential ca pomicultorii sa adopte cateva masuri care sa protejeze eficient pomii atat in timpul iernii, cat si primavara devreme. Pentru a creste rezistenta la ger a pomilor de cais, se pot folosi ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu, care intarzie intrarea in repaus vegetativ. Tratamentele cu fungicide sunt, de asemenea, eficiente pentru protectia pomilor in timpul repausului vegetativ.

Protejarea plantatiei de cais de imburuienare

Combaterea buruienilor din plantatiile de cais reprezinta o practica agricola importanta.

Stomp® Aqua este un erbicid pe baza de pendimetalin, care este usor de folosit si asigura un spectru larg de combatere a buruienilor. Aplicat in perioada de repaus la preemergenta buruienilor, inhiba atat diviziunea celulei, cat si alungirea acesteia in meristemul radacinilor. Produsul este disponibil si ca produs microambalat, in cantitati de 80 ml, 100 ml, 200 ml si 500 ml, pentru plantatiile infiintate pe suprafete mici.

Taierile din perioada de repaus

In perioada de repaus vegetativ, taierile reprezinta una dintre cele mai importante lucrari de intretinere a pomilor de cais. Taierile de formare in uscat, primavara devreme si taierile in verde au rolul de a mentine echilibrul intre cresterile vegetative si fructificarea pomilor, pe de o parte si scaderea presiunii bolilor si a daunatorilor, pe de alta parte. In primii patru ani, taierile din perioada de repaus, efectuate la un unghi de 45 de grade, stimuleaza intrarea pe rod. Dupa rodirea pomilor, taierile se vor face pentru eliminarea lastarilor lacomi si a ramurilor bolnave sau uscate.

Intretinerea si protejarea plantatiei de cais, in perioada de repaus vegetativ, este deosebit de importanta pentru minimizarea pagubelor produse de gerul aspru si inghet, pentru mentinerea pomilor sanatosi in sezonul rece.

Sursa foto:shutterstock.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!