Combaterea buruienilor in culturile de cereale

in Ghid Practic Gradina

Culturile de cereale sunt unele dintre cele mai importante, si cele mai des intalnite pe terenurile arabile din Romania. Productia anului 2021 a fost una record, de peste 30 de milioane de tone, iar preturile pe piata sunt in crestere.

Cereale

Sursa foto

Buruienile reprezinta unul din principalele obstacole in calea unui sezon productiv, acestea avand un potential de a distruge cu pana la 70% recoltele de cereale paioase obtinute. Din acest motiv, masurile care sa ajute la prevenirea unor astfel de situatii trebuie luate din timp.

Iata cateva solutii pentru combaterea buruienilor din culturile de cereale, si mentinerea curata a campurilor de plante.

Care sunt riscurile asociate buruienilor din culturile de cereale

  • Lipsa de nutrienti

    Buruienile scad cantitatea de nutrienti, apa si lumina necesare plantelor de cultura pentru a se dezvolta, impactul lor fiind cu atat mai mare cu cat ele apar mai devreme.

  • Risc crescut de boli

    Probabilitatea de aparitie a bolilor fungice este mai mare cand plantele de cultura sunt lipsite de un microclimat corespunzator.

  • Impurificarea productiei

    Plantele nedorite ingreuneaza recoltarea, si maresc totodata gradul de impurificare a productiei agricole.

    Chiar daca exista metode numeroase prin care se pot diminua numarul de buruieni, dintre care eliminarea lor prin lucrari superficiale, igienizarea zonelor alaturate sau rotatia culturilor, in cele mai multe cazuri erbicidele pentru grau sau alte cereale se dovedesc cele mai eficiente solutii.

Solutii pentru combaterea buruienilor din culturile de cereale

  • Erbicid cu Fluroxipir

    Un erbicid selectiv care controleaza eficient buruienile din culturile de cereale paioase este unul ce contine ca substanta activa Fluroxipir. Acest produs are actiune sistemica, substanta activa fiind preluata de catre buruieni prin frunze, apoi translocata ascendent si descendent in planta.

    Un astfel de erbicid are o fereastra larga de aplicare, de la stadiul de doua frunze pana la aparitia spicelor, fiind eficient pentru buruienile problema precum coada calului, rocoina, volbura, lingurica sau turita, precum si unele dicotiledonate anuale sau perene. Aplicarea se poate face la culturile de grau, grau de toamna, grau dur sau orz.

  • Erbicid pe baza de Tribenuron-metil

    Un erbicid pe baza de Tribenuron-metil actioneaza asupra buruienilor prin inhibarea enzimei ALS, lucru care duce la oprirea rapida a diviziunii celulare si incetarea procesului de crestere a plantelor daunatoare. Primele simptome sau necroze apar la cateva zile de la aplicare, iar moartea buruienilor survine dupa 10-25 zile.

    Un astfel de erbicid sistemic si selectiv poate fi aplicat in post-emergenta, fiind eficient pentru traista ciobanului, mustar salbatic, palamida, zarna, piciorul cocosului, trei frati patati sau cornuti. Poate fi folosit la culturile de cereale paioase, orz, grau, grau de primavara sau toamna, secara, triticale.

  • Erbicid pe baza de Diflufenican si Metsulfuron-metil

    Formularile moderne de erbicide utilizeaza doua sau chiar trei substante active, avand astfel un spectru mai larg de control al buruienilor si efect de lunga durata. Un erbicid pe baza de Metsulfuron-metil din clasa sulfonilureice, ca substanta selectiva, inhiba diviziunea celulara in varfurile de crestere ale lastarilor dar si radacinilor buruienilor sensibile, iar Diflufenican din clasa piridincarboxamidelor inhiba procesul de sinteza a carotinoidelor. Astfel, speciile de buruieni sensibile sunt puternic clorozate, apoi necrozate si distruse.

    Principalii agenti daunatori combatuti sunt turita, ventrilica, trei frati patati sau rocoina, precum si alte buruieni dicotiledonate anuale si perene, erbicidul fiind selectiv pentru grau.

  • Erbicid cu trei substante active

    Erbicidele moderne pot contine pana la trei substante active, pentru eficienta de lunga durata in culturile de cereale paioase. Un astfel de exemplu este o dispersie concentrata de Fluroxipir, Tifensulfuron metil si Metsulfuron metil, cu actiune sistemica selectiva.

    Printre cele mai importante avantaje pe care le ofera in utilizare astfel de mixuri concentrate se numara:

    • efectul rapid;
    • selectivitatea ridicata la plantele din cultura;
    • concentrarea solutiei pulverizate catre suprafa?a foliara, si reducerea driftului prin optimizarea dimensiunii picaturilor;
    • retentia solutiei pe frunze este imbunatata, iar rata de acoperire marita;
    • gradul de penetrare a solutiei in plante creste, potentand actiunea substantelor active.

    Erbicidele sunt la ora actuala cele mai eficiente solutii pentru combaterea cu succes a buruienilor din culturile de cereale si obtinerea de productii ridicate.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!