8 cele mai frecvente intrebari despre gresie si faianta. Vezi raspunsurile specialistilor Pazo!

in Ghid Practic Casa

Patrate, dreptunghiulare, mate sau lucioase, placile ceramice vin intr-o multitudine de modele si design-uri. Sunt versatile, estetice si functionale, ceea ce le face alegerea ideala in multe proiecte de amenajare. Afla mai departe care sunt cele mai frecvente intrebari despre gresie si faianta si descopera raspunsurile specialistilor Pazo!

Alegere gresie si faianta

1. Ce caracteristici tehnice au gresia si faianta?

Specificatiile tehnice ale placilor ceramice sunt elemente cheie atunci cand trebuie sa alegi gresia si faianta potrivite. Iata care sunt caracteristice tehnice ale gresiei si faiantei, potrivit standardelor europene EN-159 / IS 13753:

  • Dimensiunea si calitatea suprafetei - componentele cheie ale acestor elemente sunt acuratetea si atentia acordate procesului de fabricare.
  • Caracteristici fizice: absorbtia de apa, rezistenta la impact, rezistenta la zgarieturi, rezistenta la fisurare, rezistenta la alunecare si rezistenta la socurile termice.

2. Care este diferenta dintre placile ceramice si cele portelanate?

Diferenta majora dintre placile ceramice si cele din portelan consta in procesul de fabricare a acestora. Ambele tipuri de placi sunt realizate dintr-o mixtura de lut care este supusa arderii, dar portelanul este obtinut cu ajutorul unei temperaturi mai mari, ceea ce il face mai dens si mai durabil decat ceramica.

3. Cum stiu de cate placi de gresie si faianta am nevoie?

In primul rand, trebuie sa faci masuratorile corecte ale spatiului pe care vrei sa il amenajezi. Este recomandat sa cumperi cateva placi in plus, in caz ca unele se vor sparge.

4. Pot sa montez placi ceramice peste vechile placi?

Acest lucru se poate face doar daca suprafata pe care urmeaza a fi montate noile placi este bine nivelata si daca placile ceramice vechi nu sunt deteriorate. Nu este recomandat insa, deoarece costurile renovarii ulterioare vor fi mai mari si, in plus, inaltimea camerei va fi redusa, iar usa va trebui inaltata.

5. Pot vopsi placile ceramice?

Da, dar nu cu orice tip de vopsea. Pentru suprafete rezistente la apa si netede, vopseaua trebuie sa aiba un nivel mare de aderenta. De aceea, pentru un astfel de demers este recomandata vopseaua epoxi.

6. Sunt placile ceramice materiale durabile?

Gresia si faianta sunt rezistente in timp, dar acest lucru depinde si de modul in care au fost montate. Pentru ca acestea sa reziste mai mult, suprafata pe care urmeaza a fi montate placile ceramice trebuie sa fie neteda si stabila. Pentru placile ceramice de mari dimensiuni, se recomanda folosirea unui strat dublu de adeziv pe podea si sub placile ceramice.

7. Gresia este un material pe care poti aluneca cu usurinta?

Pentru a determina acest lucru, este important sa stim coeficientul de frictiune dinamica. Factorul anti-alunecare este foarte important in ceea ce priveste placile ceramice. Cu cat acest factor este mai ridicat, cu atat rezistenta la alunecare a placilor ceramice va fi mai mare.

8. Ce fel de gresie se potriveste pentru incaperile unde se formeaza umiditate?

Pentru bai, este important sa alegem gresie din material texturat, deoarece placile ceramice foarte netede pot fi alunecoase, mai ales atunci cand exista multa umiditate. Descopera o varietate de modele gresie si faianta baie care te vor inspira in realizarea proiectului tau de amenajare!

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/ceramic-tiles-tiler-placing-wall-tile-410124661

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Textile

SITE NIKYDECOR

Pret: 290,00 Lei

De la NIKY DECOR

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!