Centrala pe lemne: Cea mai buna optiune pentru o incalzire ecologica

in Ghid Practic Casa

In zilele noastre, metodele de incalzire care utilizeaza combustibili fosili sunt folosite din ce in ce mai putin folosite folosite. Acest lucru se datoreaza faptului ca CO2 emis de acest tip de combustibil este daunator mediului. Ecologic si eficient din punct de vedere energetic, incalzirea cu ajutorul lemnului castiga din ce in ce mai multa popularitate.

Centrala pe lemne - incalzire ecologica

Sursa foto

De asemenea, are un aspect ecologic foarte interesant, deoarece, spre deosebire de incalzirea diesel sau electrica, este o energie regenerabila si neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon. In plus, daca combustia este optimizata corespunzator, lemnul se dovedeste a fi o solutie deosebit de economica. Cu toate acestea, gama de sobe si cazane pe lemn este foarte larga si nu este intotdeauna usor sa alegeti cea care se potriveste cel mai bine nevoilor.

Lemnul pentru incalzire: O resursa regenerabila si economica

Incalzirea cu lemne este o alternativa interesanta, deoarece se diminueaza considerabil poluarea. De fapt, amprenta de carbon a lemnului este chiar negativa. in plus, pretul lemnului ramane mai mic decat cel al motorinei, electricitatii sau chiar gazului, ale caror preturi fluctueaza enorm. in plus fata de avantajele sale economice si ecologice, lemnul este un combustibil care emite o caldura placuta, exact ca cea ce ne aminteste de sobele pe care bunicii le foloseau.

Cu un randament foarte bun de aproximativ 90%, centralele pe lemne functioneaza cu busteni de lemn. in plus, este deosebit de economica si autonoma, deoarece poate mentine caldura dintr-o casa timp de 24 de ore. Cu toate acestea, este important sa retineti ca un cazan pe lemne este destul de robust, prin urmare va ocupa spatiu in camera in care este instalat.

Centralele termice ce functioneaza pe biomasa sunt mai eficiente si utilizeaza mai putin lemn decat sobele "vechi". Cu o utilizare corecta, acest lucru poate duce la o reducere a consumului de lemn de pana la 40%. Centralele cu combustie curata, pe langa faptul ca sunt benefice pentru mediu, sunt pozitive in toate aspectele, inclusiv economice.

De asemenea, se reduc emisiile de particule cu pana la 90%, daca comparam casele moderne si sobele cu modelele vechi. Sistemul de ardere duala permite arderea gazelor si particulelor dupa o combustie initiala inainte de a parasi conducta de ardere.

Avantajele sistemului de incalzire cu lemne

Avantaje economice

Din punct de vedere economic, acestea tind sa fie sisteme mult mai rentabile decat sistemele de incalzire electrica. Motivul este cantitatea de wati care trebuie generata pentru a incalzi o casa. Astfel, pentru o locuinta de marime medie sau mare, o centrala pe gaz, de exemplu, va consuma mai mult comparativ cu una pe lemne.

In cazul incalzirii cu lemne, caldura se va mentine ore intregi, fara a necesita cheltuieli considerabile. In acest caz, ar trebui sa cumparati numai lemn de foc de calitate, ceea ce poate reduce semnificativ costurile facturii.

Avantaje functionale

Din punct de vedere functional, sistemul de incalzire cu lemne incalzeste casa fara a produce elemente daunatoare. Trebuie remarcat faptul ca sistemele electrice transforma energia electrica in energie termica. Artefactele care utilizeaza aceste tipuri de generare a energiei contin, de obicei, elemente care pot deteriora progresiv corpul, un exemplu simplu fiind dispozitivele cu microunde. Un alt avantaj functional este ca sistemul de incalzire poate fi cuplat atat la spatiile deschise, cat si la cele inchise. in cazul spatiilor inchise, este ideal, deoarece caldura este concentrata, pastrand 80% pana la 100% din energia termica generata.

Alegerea centralei

In ceea ce priveste alegerea unei centrale pe lemne, trebuie sa se ia in calcul suprafata ce va fi incalzita. Aceasta se va calcula raportata la volumul si numarul incaperilor. De asemenea, in alegerea centralei trebuie sa se tina cont si de gradul de izolare termica a casei, in special al ferestrelor, deoarece o buna parte din energie se pierde prin intermediul ferestrelor de proasta calitate. Daca exista o mansarda/pod, acel loc trebuie sa fie, de asemenea, izolat termic. Totodata, pentru a alege un model de centrala este recomandat sa estimati cat de mult o veti folosi, de exemplu doar seara sau tot timpul.

Acest sistem de incalzire este unul care ofera un randament mare in producerea de energie termica, insa pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie de utilizarea unui combustibil calitativ. in situatia in care se folosesc lemne verzi, randamentul centralei se va diminua considerabil, ca atare recomandat este lemnul uscat, deoarece nu doar ca va avea o eficienta mai mare, dar va reusi si sa prelungeasca durata de viata a centralei.

De asemenea, atunci cand se doreste instalarea unui cazan pe lemne, este deosebit de important de luat in considerare si un cos de fum care sa ofere un tiraj optim. in plus, astfel de centrale se recomanda sa se amplaseze in incaperi separate de restul camerelor. Deoarece amplasarea cazanului se face in exteriorul locuintei, eventualele riscuri produse de defectiuni sunt cu mult diminuate, crescand astfel siguranta locuitorilor.

Daca iti doresti sa alegi corect o astfel de centrala, citeste articolul despre cum alegi centrala pe lemne oferit de Dolinex.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!