Ponturi pentru amenajarea unei garsoniere de diverse dimensiuni

in Ghid Practic Casa

Intr-o lume in care dezvoltatorii imobiliari aduc pe piata locuinte luxoase cu dimensiuni generoase, continua sa existe si garsoniere de 20, 30, pana la 35 mp. Din fericire, acum avem la dispozitie o multime de variante de amenajare, perfecte pentru a optimiza fiecare spatiu.

Amenajare garsoniera

Problema spatiului suficient exista in orice familie, indiferent de dimensiunea locuintei sale. Chiar daca se face trecerea de la un apartament de doua camere de 50 mp la o casa cu o suprafata de trei ori mai mare, de cele mai multe ori tot nu exista spatiu suficient de depozitare.

In prezent, dezvoltatorii imobiliari ne propun locatii inedite cu dimensiuni generoase, dar exista si garsoniere si apartamente de dimensiuni reduse. Acestea sunt in continuare de interes pentru cei care fie le mostenesc, fie nu dispun sau nu doresc sa aloce un buget prea mare pentru o locuinta intr-un ansamblu rezidential modern. Motivele sunt diverse, de la lipsa de incredere in noile constructii, la faptul ca majoritatea dintre acestea sunt amplasate mai departe de zonele centrale.

Din fericire, specialistii in design interior au in prezent solutii ingenioase pentru amenajarea oricarui spatiu, indiferent de dimensiunile acestuia. De asemenea, o vizita la un magazin home and deco ne va fi de folos pentru a fi la curent cu ultimele noutati din domeniu.

Daca ai mostenit sau tocmai ti-ai achizitionat o garsoniera de dimensiuni reduse si vrei sa o transformi intr-un spatiu modern de locuit, iata care sunt cele mai bune optiuni:

1. Garsoniera de aproximativ 20 mp

Dimensiunile mici ne obliga, mai mult ca oricare alt factor, sa gandim cat mai eficient fiecare decizie luata. Astfel, stabilirea functionalitatii si a bugetului sunt elementele cheie de la care porneste orice amenajare.

In general, se merge pe premisa utilizarii fiecarui spatiu disponibil in cel mai inteligent mod, pentru a crea cat mai multe spatii de depozitare ascunse: de la mobilierul de hol, ce include de cele mai multe ori corpuri pe intreg peretele, bancheta cu pantofar, dulap pentru haine si corpuri suspendate pentru diverse obiecte, pana la mobilierul de bucatarie. In cele mai multe cazuri, se opteaza pentru un mobilier realizat pe comanda, din dorinta de a profita inteligent de fiecare spatiu, iar bucataria este, de cele mai multe ori, o chicineta utilata cu strictul necesar.

In astfel de garsoniere, nu exista loc suficient pentru doua corpuri de asezat, canapea si pat, motiv pentru care canapelele extensibile cu spatiu de depozitare sunt cele mai des intalnite. Pentru a crea impresia de spatiu mai mare, se folosesc culori calde, deschise, ce amplifica fiecare raza de lumina intrata in incapere.

2. Garsoniera de aproximativ 30 mp

Aceasta dimensiune permite un joc de culori, de la cele pastelate, pana la cele mai intense, precum verdele si griul. In functie de numarul persoanelor care o vor locui, aceasta poate fi amenajata cu mai multe sau mai putine corpuri de depozitare.

Daca este vorba de un cuplu, atunci se va opta pentru un mobilier pe comanda, ce va atinge tavanul, pentru a maximiza si spatiul pe inaltime. Mobila poate avea diverse forme ale sertarelor si dulapurilor, ideale pentru pastrarea diverselor lucruri. In schimb, daca va fi locuita de o singura persoana, atunci garsoniera poate fi amenajata cu mai putin mobilier, accentul punandu-se mai mult pe accesorii si pe culorile peretilor.

Zona de odihna poate fi aceeasi cu cea a livingului, cu ajutorul unei canapele extensibile, sau poate fi un pat amplasat in capatul incaperii. Delimitarea spatiului se face prin montarea unor panouri decorative, cu un puternic impact vizual.

3. Garsoniera de 40 mp

Acestea sunt fie apartamente vechi transformate in garsoniera prin eliminarea unor pereti despartitori, fie recent construite in blocurile noi. Un astfel de spatiu, locuit de una sau doua persoane, ofera posibilitati multiple de amenajare. De cele mai multe ori, nu este nevoie de corpuri de mobilier pana la nivelul tavanului, deoarece exista suficient spatiu pentru toate cele necesare.

Bucataria este deseori deschisa catre un mic living, ce include o canapea sau un coltar si o biblioteca, iar delimitarea spatiului se face prin amplasarea unei mese de tip bar la granita dintre ele. Aceasta este folosita drept loc de savurat cafeaua dimineata si de luat cina.

Deseori, spatiul de dormit este delimitat prin montarea unei usi culisante, de culoare deschisa sau din sticla, pentru a permite intrarea razelor soarelui.

Indiferent de dimensiunea garsonierei, exista numeroase modalitati de a o amenaja inteligent pentru obtinerea unui spatiu functional, cu un design atragator.

Sursa foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!